Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Minder spuiten dankzij goede weersvoorspelling en BOS

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 24 maart 2023
96 sec


Praktijkproef BOS-advies: lelietelers spuiten 24% minder tegen vuur in 2022

De schimmel Botrytis (vuur) op onder meer lelies gedijt het beste onder natte omstandigheden. Dus is bij droog weer minder bespuiting nodig voor hetzelfde resultaat. Maar dat werkt alleen bij goede weersvoorspellingen, toont een praktijkproef met BOS-adviezen.

Proefperceel met weerstation van Sencrop
Proefperceel met weerstation van Sencrop

Gewasbescherming is vaak noodzakelijk voor een goed en gezond eindproduct. Zo weinig mogelijk spuiten bespaart daarbij kosten en geeft een lagere milieubelasting. Tegelijk is het natuurlijk belangrijk dat de opbrengst van het gewas er niet onder lijdt. Een praktijkproef onder lelietelers door CLM Onderzoek en Advies en HLB liet zien dat een kwart minder spuiten mogelijk is bij gunstige weersomstandigheden. Daarvoor zijn wel goede voorspellingen nodig.

Een kwart minder dankzij BOS

De afgelopen twee jaar hebben acht lelietelers deelgenomen aan een praktijkproef met BOS-adviezen voor de schimmel Botrytis. Daaruit blijkt dat de telers, onder de omstandigheden van 2022, toe kunnen met gemiddeld een kwart minder vuurbespuitingen, zonder opbrengstderving. BOS staat voor Beslissingsondersteunende systemen, daarin krijgen agrariƫrs advies over gewasbescherming op basis van de weersvoorspellingen, modellen en sensoren.


'BOS zorgt voor betere bewustwording over wel of niet spuiten. Onder de juiste omstandigheden kan het echt met minder' - een deelnemer

Van theorie naar praktijkonderzoek

Aanleiding voor de praktijkproef waren onderzoeken van de WUR, HLB en ROL (Regionaal Onderzoek Lelieteelt) uit 2019 en 2020. Uit die proeven bleek dat BOS-adviezen voor aanzienlijke middelreductie konden zorgen in de lelieteelt, zonder opbrengstderving. Toch werd BOS daarna niet algemeen toegepast in de lelieteelt. Daarom werd in de praktijkproef uitgezocht hoe een BOS-advies werkt in de praktijk en waar deelnemers tegenaan lopen.


Hoe werkt de praktijkproef?

Acht lelietelers in Nood-Holland, Drenthe, Limburg, Flevoland en Gelderland ontvingen in 2021 en 2022 gedurende het groeiseizoen dagelijks het Optibol advies, een BOS-advies van Agrovision. Verder ontvingen zij een weerstation van Sencrop, die in het proefperceel kwam te staan en gekoppeld werd aan het BOS-advies. De telers voerden bespuitingen uit op twee delen van percelen: het ene volgens een regulier spuitschema, het andere volgens het BOS-advies. Er was begeleiding door HLB en CLM Onderzoek en Advies.


Resultaten

In 2021 viel er veel neerslag. Daarom werden op het reguliere perceel en de BOS-strook dezelfde bespuitingen uitgevoerd. In 2022 was het veel droger. Daardoor was het aantal bespuitingen op de BOS-strook lager dan op het reguliere perceel; gemiddeld een kwart minder. De milieubelasting voor grondwater en bodemleven was daardoor ook gemiddeld 25% lager op de BOS-strook. De minder bespoten BOS-strook bleek dezelfde lage vuurdruk te hebben als de reguliere strook.


'Het project was een duwtje in de rug om te minderen met middelengebruik'

Een van de deelnemers vertelt: 'Het project was een duwtje in de rug om te minderen met middelengebruik. Door goed nadenken in combinatie met BOS en een adviseur, kun je een goed onderbouwde beslissing nemen om een bespuiting al dan niet achterwege te laten. Tip: begin klein, met een hoekje van de minst gevoelige soort.'

Meer informatie over de proef en de resultaten in dit filmpje:


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER