Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voorzichtige markt boomkwekerij, gekte is verdwenen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 16 maart 2023
72 sec


Van Oers Agro Sectorupdate Boomkwekerij najaar 2022

De boomkwekerijsector staat volgens de Sectorupdate najaar 2022 van Van Oers Agro voor meerdere uitdagingen. Er zijn verschillende kostenstijgingen, waaronder stijging van personeelskosten als gevolg van cao-verhogingen. Verder is er meer voorraad aanwezig dan in voorgaande jaren.


Over het geheel genomen zijn er goede verwachtingen voor het aankomend voorjaar. Omdat er bij boomkwekerijbedrijven vaak meer voorraad aanwezig dan afgelopen jaar is de omzetpotentie groot. De update verwacht dat de prijzen goed blijven en een overschot voorkomen kan worden. De schrijvers van het rapport zien een afzwakking van de inflatie waardoor het consumentenvertrouwen kan stijgen en de handel in visueel aantrekkelijke producten kan verbeteren. Daar ligt wel een uitdaging voor de kwekers om marktgerichte keuzes te maken bij onder meer teeltplan en prijsvorming.

Containerteelt

Containerteeltbedrijven hebben het in vergelijking met andere takken van sport het moeilijkst, door de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen, maar dit tij kan in het voorjaar voorzichtig keren. Voor bos- en haagplantsoen blijven de verwachtingen op de lange termijn positief. Consumenten willen vergroenen, en klimaatdoelstellingen en bossenstrategie jagen de vraag aan, waardoor het afnamepotentieel groot is. Toch is er ook een kans op bezuinigingen, waardoor de verwachtingen niet torenhoog zijn.


'Boomkwekers kunnen op de vraag inspelen door eerder marktgericht dan oppervlaktegericht te telen'

Het rapport stelt dat het belangrijk is dat de kennis van boomkwekerijproducten in de institutionele markt omhoog gaat. Ook moet eraan worden gewerkt om goed uitgangsmateriaal in voldoende hoeveelheid beschikbaar te krijgen op de juiste termijnen, om zo aan de vraag te kunnen voldoen. Boomkwekers kunnen op deze vraag inspelen door eerder marktgericht dan oppervlaktegericht te telen.

Handrem

De update ziet als tendens dat bedrijven voorzichtiger worden. Vanwege lagere omzetwaarden wachten handelsbedrijven langer met het betalen van boomkwekerijbedrijven. Voor boomkwekers is het belangrijk om hier voldoende grip op te houden, zodat om bij eventuele afname van de omzet betalingsproblemen te voorkomen.


Sectorupdate

De sectorupdate 'Boomkwekerij' najaar 2022 is een rapport over de financiƫle ontwikkeling van de sector in het afgelopen seizoen. Het laat zien hoe het gaat met de omzet- en exportontwikkeling, de arbeidskosten en de grondstoffenindex. De EBITDA wordt in beeld gebracht en er worden verwachtingen voor het komende seizoen uitgesproken. Download hier het rapport.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER