Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe planten, altijd verrassend

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 14 maart 2023
143 sec


Een greep uit de nieuwigheden in de wereld van veredelaars en kwekers

Om mensen naar je winkel te lokken, moet er wel regelmatig wat nieuws te zien zijn. Dat geldt ook voor het aanbod van planten. Het veredelaarsgilde is dan ook voortdurend bezig met het ontwikkelen van planten die verrassend, mooi en gezond zijn.

Chick Charms Plum Parfait
Chick Charms Plum Parfait

Altijd op zoek naar nieuwe soorten

Wij krijgen nooit genoeg van nieuwe soorten en onze lezers ook niet. Stuur ons daarom tips (hanneke@nwst.nl) over de mooiste cultivars en de opvallendste (nieuwe) soorten die een plekje in de schijnwerpers verdienen. Dan zetten wij in het volgende nummer de bloemetjes weer buiten.

Pyracantha coccinea 'Orange Star' PBR EU 20212464

Pyracantha 'Orange Star' valt op doordat hij volledig doornloos en wintergroen is. 'Orange Star' bloeit in juni met witte bloemen. In juli verschijnen grote aantallen oranje bessen, die lang aan de plant blijven: van de zomer tot in de winter. 'Orange Star' geeft bloemen en vruchten op twee jaar oud hout. Deze Pyracantha wordt circa 2 m hoog en 1 m breed. Plant 'Orange Star' in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Hij is niet gevoelig voor Phytophthora ramorum en bijzonder winterhard, tot -30 ºC.


Licentiehouder: Planntipp
Veredelaar: Van der Sar-Vermaat
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer Batouwe Boomkwekerijen, Ulf Stoffers Baumschulen


Pyracantha coccinea 'Orange Star'

Weigela florida 'VUKOZGemini' Colourtwist Trilogy

Weigela Colourtwist is geselecteerd vanwege de overvloedige bloemzetting en kleurrijke bloemen. Colourtwist Trilogy bloeit in het voorjaar met drie kleuren tegelijk: witte, roze en rode bloemen, allemaal op dezelfde plant. Hij heeft een hoge droogtetolerantie en is winterhard tot -25 ºC.


Licentiehouder: Valkplant

Weigela florida Colourtwist Trilogy

Sempervivum Chick Charms® Plum Parfait

Chick Charms Plum Parfait vormt grote, sterk gekleurde rozetten in paars-bordeaux. Deze plant doet het goed in arrangementen, in een pot op terras of balkon of in een rotstuin. Plant Plum Parfait in de volle zon op een droge plek. Plum Parfait heeft weinig water nodig en wordt circa 5-8 cm hoog en 10-15 cm breed. Hij is winterhard tot -25 ºC.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Garden Solutions
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer Sierteelt Services, Kebra en Diderk Heinje


Plum Parfait

Hydrangea paniculata Quick Fire Fab

Quick Fire Fab is een vroegbloeiende pluimhortensia met volle bloemen, waarvan elk bloemetje een bijzondere X-vorm heeft. Naarmate de limoenwitkleurige bloemen ouder worden, verkleuren ze van onder naar boven van zachtroze naar hardroze en vervolgens naar rood.


Licentiehouder: Valkplant
Veredelaar: Tim Wood


Hydrangea Quick Fire Fab

Berberis thunbergii 'Neon' (pbr)

Deze plant is onderdeel van de Berberis 'Neon'-serie. De serie is te herkennen aan de felgekleurde bladeren die gedurende het jaar verrassend verkleuren. Berberis thunbergii 'Neon' heeft een opgaande groeiwijze. De plant loopt in het voorjaar uit met helderoranje blad. In de zomer verkleurt het blad naar helderrood met een gelijkmatige gele rand. 'Neon' (pbr) is niet gevoelig voor ziekten en plagen.


Licentiehouder: Van Vliet New Plants
Veredelaar: Dariusz Kapias
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer G. Hoogenraad, Ad Vromans


Berberis thunbergii 'Neon'

Camellia japonica L. Femme Fatale® TM

Camellia Femme Fatale dankt haar naam aan de uitstraling, die je met het woord 'passie' zou kunnen omschrijven. Deze Camellia heeft glanzend donkergroen blad met bordeauxrode nieuwe scheuten. Vanaf de lente zal Femme Fatale grote donkerrode, dubbele bloemen ontwikkelen, die afsteken tegen het donkergroene en bordeauxrode blad. Het is bovendien een groenblijvende struik die het hele jaar het aanzien waard is en winterhard is tot -12 ºC


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Shanghai Camelia Gardens
Eindproduct: Snepvangers Tuinplanten


Camellia Femme Fatale

Centaurea montana 'TP2022' (TINI'S PINK)

Centaurea montana TINI'S PINK heeft een helderder roze bloemkleur dan Centaurea montana 'Carnea', die wat fletser van kleur is. De bloemen van TINI'S PINK zijn frisroze van kleur, zelfs tweekleurig door de paarse meeldraden. De planthoogte en het blad zijn gelijk aan die van de andere cultivars van Centaurea montana. De plant wordt tussen de 25 en 40 cm hoog, afhankelijk van de grondsoort.


Veredelaar: Rijnbeek and Son Perennials

Centaurea montana TINI'S PINK

Hydrangea paniculata Bee Happy®

Een kortblijvende, compacte Hydrangea, die ook het tweede jaar in de tuin klein blijft. Bee Happy heeft een parelwitte bloemkleur en glanzend groen blad. De groeiwijze is opgaand, maar de plant blijft compact. Er zijn geen bespuitingen of behandelingen nodig. Hij heeft een heel lange zomerbloei en is geschikt voor pot en tuin. De aangename zoete geur is een mooie aanvullende eigenschap.


Licentiehouder: CNB New Plants
Veredelaar: Greenwood
Uitgangsmateriaal/eindproduct: Lendert de Vos, Hoogenraad Handelskwekerijen


Hydrangea Bee Happy

Rudbeckia hirta Flame®

Het is meteen duidelijk waar deze Rudbeckia zijn naam vandaan heeft. De heldergele kleur met een rood hart geeft een vurig effect. Flame heeft halfdubbele bloemen van 10 tot 15 cm. Gedurende acht weken bloeit Flame continu.


Licentiehouder: CNB New Plants
Veredelaar: GardenGenetics


Rudbeckia Flame
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER