Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bevrijd Veen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 12 januari 023
81 sec


Nee dit wordt geen prikkelstukje over de wenselijkheid om het dorpje Veen af te scheiden van de rest van Nederland. Dit wordt veel meer een pleidooi om harder te werken aan onze afhankelijkheid van veen. Onder andere voor boomkwekerijsubstraten. We kennen allemaal de fantastische kwaliteiten van veen voor de toepassing als substraat. Als de natuur veen niet zelf had uitgevonden, zou de uitvinder die het had uitgevonden een Nobelprijs hebben moeten krijgen. Veen heeft als substraat natuurlijk alles wat je kunt wensen. Relatief goedkoop, zuiver, zonder ziektekiemen, PH en waterbufferend.


Veen heeft als substraat natuurlijk alles wat je kunt wensen. Relatief goedkoop, zuiver, zonder ziektekiemen, PH en waterbufferend

Ik vergeet vast nog wat dingen: maar mijn punt is duidelijk. Toch is veen langzaam in het maatschappelijk verdomhoekje aan het raken. Zo stelt wetenschapper Chris Blok van Wageningen University & Research dat het gebruik van veen in West-Europa op termijn verboden zal worden. Duitsland en Engeland lopen op dit gebied voor, maar Nederland zal uiteindelijk ook meegaan. Het recente convenant dat in Nederland gesloten is met concrete doelen voor 2025, 2030 en 2050 geeft aan dat hier geldt: The Times They Are a-Changin. In Azië waar de druk van een groeiende bevolking zo mogelijk nog groter is dan hier in West-Europa, wordt verwacht dat veen wel gebruikt zal blijven worden. Overigens moet we ook weer niet al te dramatisch doen over een verminderd gebruik van veen. In het oosten van Noord-Amerika bevindt zich een enorm grote en bloeiende sierteeltindustrie, maar is geen nabijheid van winbaar veen. Er wordt daarom ook geen veen toegepast.

De praktijkvoorbeelden rondom veenvrij telen hebben inmiddels wel aangetoond dat veenvrij telen lastig is, en-afhankelijk van hoe je milieueffecten toerekent- misschien niet eens duurzamer. Kort gesteld, wordt alles in veenvrije teelt lastiger. Zo moet bemesten en water geven veel preciezer gebeuren door het wegvallen van de bufferende werking van veen.

you better start swimmin' Or you'll sink like a stone

Probleem bij de transitie naar minder veen zit hem natuurlijk ook bij de substraatleveranciers. Zij hebben geïnvesteerd in grote arealen veen in de Baltische staten en zien dat hun verdienmodel onder druk komt te staan. Op dit moment ontkent de gemiddelde potgrondleverancier zo'n beetje de term veenvrij. Ik snap dat wel, maar het is het ook een kwestie van je kop in het zand steken. Ik heb al een keer Bob Dylan geciteerd dus een tweede citaat mag ook: you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER