Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Na drie jaar weer een vierdaagse IPM in Essen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, maandag 9 januari 2023
180 sec


De grootste vakbeurs voor de tuinbouw is 'Green, Great, Gorgeous!'

Van 24 tot en met 27 januari vindt weer de IPM ESSEN plaats, 's werelds grootste vakbeurs voor de tuinbouw. Drie jaar na de vorige editie tonen ruim 1300 beursdeelnemers uit meer dan 40 landen weer hun nieuwste ontwikkelingen aan de tienduizenden bezoekers. Het gepresenteerde programma zit barstensvol met awards, rondleidingen, kennissessies en meer. Het is niet vreemd dat thema's als klimaatverandering en duurzaamheid prominent naar voren komen.

IPM Essen tijdens de afgeslankte Summer Edition in 2022
IPM Essen tijdens de afgeslankte Summer Edition in 2022

Fotografie: IPM Essen

Na drie jaar wordt de International Plant Fair (IPM) in Essen weer een vierdaags evenement. Twee jaren is de IPM vanwege de pandemie niet doorgegaan, uitgezonderd een sterk afgeslankte en ingekorte versie in het voorjaar van 2022. IPM is, volgens de organisatie, hét trefpunt voor de wereldwijde groene industrie. Zij merken dat de behoefte aan persoonlijke uitwisseling, netwerken en product- en technologie-innovatie groter is dan ooit. Temeer omdat de industrie voor veel uitdagingen staat. Aan het aantal aanmeldingen zal het niet liggen; de organisatie verwacht 1300 exposanten. Alleen blijft het aantal deelnemers uit Aziatische landen achter en dat heeft volgens de organisatie te maken met de strenge reisbeperkingen die nog altijd, vanwege de pandemie, worden opgelegd.

Boomkwekerijsector aan bod

De boomkwekerijsector kan zijn hart ophalen in hal 7 en 8, waar de focus ligt op boomkwekerijartikelen. Daarnaast worden er dagelijks themarondleidingen gehouden rondom onder meer klimaatbomen en duurzame assortimenten van vaste planten die positief bijdragen aan de klimaatverandering en biodiversiteit.


Op de openingsdag, 24 januari, worden de aantrekkelijkste planten uit de assortimenten bloeiende en groene kamerplanten, voorjaarsbloeiers, perk- en balkonplanten, snijbloemen, vaste planten, struikgewas en potplanten verkozen tot 'IPM Noviteit 2023'.
Op woensdag 25 januari vanaf 10.30 uur wordt, onder auspiciën van de Bund Deutscher
Baumschulen (BdB) (Vereniging van Duitse boomkwekerijen) het evenement 'Groene steden voor een duurzaam Europa' gehouden. Vanaf 17.30 uur nodigt de BdB, samen met de European Nurserystock Association (ENA), de bezoeker uit voor een bezoek aan de receptie van de Europese boomkwekers op diens stand in hal 7.


Nederlands paviljoen

Op IPM ESSEN 2023 zijn er weer tal van landenpaviljoens waarop 's lands typische tuinbouwproducten en technologieën te bekijken zijn. De bezoeker treft afgevaardigden uit België, Costa Rica, Denemarken, Frankrijk, India, Israël, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Sri Lanka,
Taiwan, Turkije en de VS. Groot-Brittannië is in 2023 partnerland van de IPM.
In het Nederlandse paviljoen is onder meer de Nederlandse boomkwekerijsector vertegenwoordigd.
Een breed scala aan leveranciers van vaste planten, sierheesters, laanbomen, uitgangsmateriaal en diensten laat hier zien wat zij te bieden hebben. Dat doen zij in het collectief van BIZZ Holland. De bezoeker vindt dit in hal 8, direct grenzend aan entree 'ost'.
Daarnaast biedt IPM ESSEN natuurlijk de mogelijkheid om veel nieuwe internationale contacten te leggen en om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het nieuwe innovatiecentrum voor tuinbouwtechnologie presenteert toekomstgerichte, energiebesparende tuintechnieken, veenarme bodems en lopende onderzoeksprojecten.


Duurzaamheid

Aan de duurzaamheidsgedachte wordt in alle beurshallen vormgegeven. Klimaattolerante planten zijn populair, net als plantenveredeling om planten te kunnen kweken die in de toekomst met weinig energie en water gekweekt kunnen worden. Op het gebied van technologie gaat de trend richting automatisering en grondstofbesparende productie, maar ook turfreductie en -vervanging, milieuvriendelijke verpakkings- en transportoplossingen spelen een rol. Het toekomstcongres van de Verbandes für Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau Nordrhein-Westfalen (Tuin-, landschaps- en sportveldbouw Noordrijn-Westfalen) vindt plaats op donderdag onder de titel 'Klimaatverandering, economie, duurzaamheid - kansen voor een groene toekomst'.


Groen, Groot, Geniaal

De naam van IPM ESSEN is Groen, Groot, Geniaal! Deze woorden staan volgens de organisatie voor wat IPM voor de vakbezoeker is. Groen, omdat IPM ESSEN de vakbeurs is met het grootste assortiment planten en nieuwe plantenrassen. Groot, omdat IPM ESSENs werelds grootste vakbeurs voor de tuinbouw is met het meest uitgebreide overzicht van innovaties en ontwikkelingen langs de hele keten van plant tot technologie en van bloemisterij tot inrichting. Geniaal: IPM ESSEN is een grote familiereünie van de internationale groene industrie en de start van een succesvol tuinbouwjaar. De beurs biedt vier dagen lang een topprogramma met vele highlights en zorgt zo voor een echte beursbeleving.


In de prijzen

IPM staat bol van de awards en onderscheidingen. Naast de hierboven genoemde IPM Noviteit 2023, is er:


Show Your Colors Award: wie heeft het beste marketingverhaal? IPM ESSEN kent de award toe aan de ingezonden planten met het beste marketingverhaal. De prijsuitreiking is op donderdag 26 januari om 15.00 uur in hal 8. De uitreiking wordt gefaciliteerd door BIZZ Communications.
IPM Fair Cup: het thema van de driedelige wedstrijd in de categorieën 'Bouquet', 'Groene held in de pot' en 'potplanten' is 'MISSION: FLOWER FUTURE'. De wake-up-calls van de jonge, klimaat- en milieubewuste generatie kunnen niet genegeerd worden. Er wordt een beroep gedaan op bloemisten en tuiniers, van stagiaires tot vakmensen om hun liefde voor de diverse en bloeiende natuur met een persoonlijk statement uitdrukking te geven. De prijsuitreiking is in De Groene Stad (hal 1A) op vrijdag 27 januari om 12.00 uur.
Teler van het Jaar Awards: als onderdeel van de IPM ESSEN worden op de avond van de eerste dag van de beurs de Teler van het Jaar Awards uitgereikt, waarmee uitblinkers van internationale plantenveredelaars worden geëerd.


IPM Essen vindt plaats van 24 t/m 27 januari 2023. De openingstijden zijn op dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor een overzicht van het hele programma en de beursvloer, is het aan te raden het e-book van IPM Essen te downloaden. Dat kan via https://nlbook.ipm-essen.de. Het e-book wordt voortdurend bijgewerkt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER