Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zwarte vrijdag kleurt groen in nieuw bos bij Roosendaal

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 24 november 2022
95 sec


Plantgoed Green Friday Forest wordt geleverd door Denissen uit Zundert

Steeds meer bedrijven en organisaties laten een tegengeluid horen op Black Friday: in plaats van overconsumptie iets duurzaams doen. Het groenste voorbeeld op zwarte vrijdag is het Green Friday Forest bij Roosendaal, een samenwerkingsintitatief van Trees for All.

Bomen aanplanten op Green Friday, foto Trees for All
Bomen aanplanten op Green Friday, foto Trees for All

Hoge kortingen van vijftig of zeventig procent: heel fijn als je een nieuwe wasmachine nodig hebt waar je nu voordelig aan kunt komen. Op vrijdag 25 november is het officieel Black Friday. Dat is niet alleen voordelig, maar stimuleert ook impulsaankopen, overconsumptie en daarmee verspilling.

Er komen steeds meer tegengeluiden van kritische consumenten en ook van winkelketens en bedrijven die de winkel juist dicht doen of geld doneren aan een duurzaam doel. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld bij winkels die meedoen aan Bye Buy Friday. Een van de doelen waarvoor wordt ingezameld is het Clean Ocean Project. Maar het groenste doel op zwarte vrijdag waar veel organisaties aan meedoen is het Green Friday Forest van Trees for All.

'Het groenste doel op zwarte vrijdag waar veel organisaties aan meedoen is het Green Friday Forest'

Duurzaam gekweekte bomen

Trees for All werkt voor het Green Friday Forest samen met het Brabants Landschap. De bomen voor deze plantlocatie zijn afkomstig van Boomkwekerij Denissen uit Zundert.Deze kwekerij kweekt onder On the way to Planet Proof-certificaat, wat betekent dat de bomen op een duurzame manier zijn gekweekt. Soorten die aangeplant gaan worden zijn: Acer campestre (veldesdoorn), Alnus glutinosa (zwarte els), Carpinus betulus (haagbeuk), Corylus avellana (hazelaar), Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn), Populus nigra (zwarte populier), Prunus padus (vogelkers) en Quercus robur (zomereik).


Een van de soorten is de zwarte els, foto Trees for All

Groene verbinding

Op een terrein van elf hectare worden duizende bomen aangeplant in meer dan twintig verschillende soorten. Het nieuwe bos moet bestaande bossen met elkaar verbinden waardoor de groene structuur sterker wordt. Het wordt aangeplant op voormalige landbouwgrond die intensief is beheerd en daardoor veel stikstof bevat en last heeft van droogte. De nieuwe bomen worden het begin zijn van veel meer biodiversiteit en een gezondere omgeving voor mensen en voor allerlei andere planten en dieren die zich hier ook zullen gaan vestigen.


Een investering in de toekomst

Op Duurzaamnieuws.nl zegt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All: 'Stoppen met shoppen is een illusie, maar van onze aankoop een bewuste aankoop maken en tegelijkertijd een investering doen in de toekomst door bomen te planten, dat is een mooi streven. Met deze beweging willen we mensen niet alleen bewust maken van de negatieve effecten van Black Friday, maar ook het belang van bomen onderstrepen.'


locatie van het Green Friday Forest vooraf, foto: Trees for All
Meer dan 160 merken en bedrijven, waaronder Intratuin, Dille & Kamille, Decathlon, Innocent en ANWB doen mee met Green Friday. Zij bieden op Black Friday geen kortingen, maar ze zetten zich in om via Trees for All bomen te laten planten. Bijvoorbeeld door een percentage te schenken of door met een actie geld voor dit doel in te zamelen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER