Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Road Show 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 23 september 2022
391 sec


GrootGroenPlus 5 t/m 7 oktober 2022

In 2017 was er voor het eerst een Road Show aanwezig op vakbeurs GrootGroenPlus, in samenwerking met de KVBC. De Road Show bestaat uit een selectie van nieuwigheden uit de veldkeuringen, tentoonstellingskeuringen en sterrenkeuringen die de KVBC de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Via de Road Show kan nogmaals aandacht worden besteed aan deze toppers. Omdat dit een succes blijkt, keert de Road Show terug op GrootGroenPlus 2022, van 5 t/m 7 oktober. Dit jaar, bij de 32e editie van de vakbeurs, gaat het om maar liefst 32 reeds gekeurde terugkerende nieuwigheden.


Ook dit jaar kan er weer via de beurs-app gestemd worden tijdens de Road Show. De Road Show is op beursdagen te vinden in standnummer A007 aan de grijze route.

Abelia grandiflora 'Abelops' (Sunshine Daydream)

Abelia grandiflora 'Abelops' (Sunshine Daydream)

Bronzen medaille, veldkeuring 2012
Dichtvertakte, compacte groeiwijze. Bladeren geelgroen, lichter gekleurd naar de randen en met een smalle oranjerode buitenste rand. Jonge bladeren intenser van kleur. Bloemen lichtpaars, september-oktober. Geschikt voor toepassing in borders of als potplant. Voldoende winterhard.


Aucuba japonica 'Angelon'

Aucuba japonica 'Angelon'

**-sterrenkeuring 2016
Wintergroene struik met een breed ovale tot bolronde groeiwijze. De leerachtig aanvoelende bladeren zijn groen met zeer veel gele vlekken. Vrouwelijke plant, dus indien bestoven, zullen talloze rode bessen de plant in het najaar en de winter sieren. Mooie tuinstruik, die zowel in de halfschaduw als schaduw geplant kan worden.


Brunnera macrophylla 'Sea Heart'

Brunnera macrophylla 'Sea Heart'

Zilveren medaille, Plantarium 2012
Lage, breed uitgroeiende plant. Relatief grote, stevige bladeren, schitterend lichtgrijs met donkergroene randen en nerven. Bloemen als B. macrophylla, helderblauw met een wit oogje, april. Sterke vaste plant voor gebruik in borders, plantenbakken etc.


Buddleja alternifolia 'Pmoore12' (Unique)

Buddleja alternifolia 'Pmoore12' (Unique)

Gouden medaille, GrootGroenPlus 2017
Opvallend compact groeiende en dichtvertakte plant. De bladeren zijn grijzig groen en vormen een mooie achtergrond voor de bloemen. De licht lilapaarse bloemen staan in korte pluimpjes en verschijnen vanaf de zomer tot ver in het najaar. Door de compacte groeiwijze niet alleen een mooie borderplant, maar ook zeer geschikt om in potten te kweken.


Buddleja davidii 'Botex 006' (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY)

Buddleja davidii 'Botex 006' (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY)

Gouden medaille, VSB-KVBC 2021
Een compacte vlinderstruik met mooie en goed gevulde purperrode bloemen. Mede dankzij deze bloemen, die in het Buddleja-sortiment uitzonderlijk zijn, is de plant met goud bekroond. Aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen, toepasbaar in kleinere tuinen en als kuipplant. De plant is winterhard tot -18 °C.


Buddleja 'Podaras 10' (Free Petite Dark Pink)

Buddleja 'Podaras 10' (Free Petite Dark Pink)

Bronzen medaille, Plantarium 2012
Lage en breed uitgroeiende vlinderstruik, bladeren middengroen. De relatief slanke bloempluimen bestaan uit violetpaarse bloemen met een oranje oogje. Geschikt voor toepassing in (kleine) groepen in de particuliere tuin, in het openbaar groen of in potten.


Buddleja 'SRPBUD989'(SUMMERLOUNGE BLUE SARAH)

Buddleja 'SRPBUD989'(SUMMERLOUNGE BLUE SARAH)

Gouden medaille, Plantarium 2019
Zeer compact groeiende struik met een dichte vertakking en uiteindelijk een bolvormige groeiwijze. De plant bloeit rijkelijk met korte blauwe aren van juni tot september en wordt maximaal 1 m hoog. Omdat de plant zo compact is, is hij ideaal voor terrassen, maar hij kan natuurlijk ook solitair in de tuin worden geplant.


Carex morrowii 'Everglow' (EverColor)

Carex morrowii 'Everglow' (EverColor)

Gouden medaille, Plantarium 2018
Stevige plant met licht gebogen bladeren. Van de herfst tot het voorjaar kleurt de hele plant warm oranje, zoals een zonsondergang. Geschikt voor levende muren, gemengde containers, daktuinen en borders. Gemakkelijk te kweken, vraagt nauwelijks onderhoud. Zon, halfschaduw en schaduw. Winterhard tot -25° Celsius.


Cercis canadensis 'Ruby Falls'

Cercis canadensis 'Ruby Falls'

Zilveren medaille, Plantarium 2012
De takken van deze opvallende heester hangen sierlijk naar beneden. De bladeren zijn diep purperrood en sierlijk hartvormig tot bijna rond, wat de plant een volle en robuuste uitstraling geeft. In het vroege voorjaar, voordat de bladeren verschijnen, openen de kleine roze bloemen op de nog kale twijgen. Prachtige solitairstruik voor tuinen van ieder formaat.


Choisya 'Londaz' (White Dazzler)

Choisya 'Londaz' (White Dazzler)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2015
Wintergroene struik, die compacter groeit, dichter vertakt is en iets kleiner blad heeft dan de bekende 'Aztec Pearl'. De handvormig gedeelde bladeren zijn donkergroen. In mei en augustus bloeit de plant uitbundig met heerlijk geurende witte bloemen. Prima winterhard en geschikt voor toepassing in tuinen, openbaar groen en als potplant.


Clematis 'ST17333' (MULTI PINK)

Clematis 'ST17333' (MULTI PINK)

Gouden medaille, GTT 2019
Unieke combinatie van bloemvorm en bloemkleur in het populaire geslacht Clematis. Ontstaan als sport in C. 'Hagley Hybrid' en daardoor net zo sterk, gezond en groeikrachtig. Vol in de zon te plaatsen of in halfschaduw. Snelgroeiend en volledig winterhard.


Cornus kousa 'Summer Gold'

Cornus kousa 'Summer Gold'

Gouden medaille, Plantarium 2012
Forse struik met een breed opgaande groeiwijze. De vrij dikke bladeren zijn donkergroen met een brede, diepgele rand. De bladeren verbleken of verbranden 's zomers niet of nauwelijks. Omstreeks eind mei-half juni openen de witte bloemen. Een fraaie tuinheester of solitair met uitbundige kleuren.


Cortaderia selloana 'Day1' (TINY PAMPA)

Cortaderia selloana 'Day1' (TINY PAMPA)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2020 - zilveren medaille, KVBC Summer Challenge 2020
Zeer rijk bloeiend met pluimen die zowel tussen het loof als iets erboven staan. Bijzonder kort ras. 'Tiny Pampa' wordt inclusief bloem niet langer dan 60 cm en bloeit rijkelijk, ook al als een- en tweejarige plant. Ideaal voor in de kleinere tuin en op het terras.


Fargesia murieliae 'Elias'

Fargesia murieliae 'Elias'

Gouden medaille, GrootGroenPlus 2017
Unieke, bijzonder laag blijvende bamboe. De plant groeit met sierlijk overhangende twijgen met frisgroene bladeren. Er worden geen worteluitlopers gevormd, dus 'Elias' zal steeds een polvormige habitus behouden. Uiteindelijk wordt de plant circa 60 cm hoog. Geschikt voor toepassing in openbaar groen, tuinen en in potten.


Heuchera 'Black Pearl'

Heuchera 'Black Pearl'

Zilveren medaille, Plantarium 2017
Heuchera vormt aantrekkelijke bladplanten en 'Black Pearl' is hierop geen uitzondering. De bladeren zijn drie- tot vijflobbig en hebben vrij sterk gegolfde bladranden. De bovenkant van de bladeren is purperzwart met een opvallende metalige glans. De onderkant is donkerpaars. De kleine bloemen zijn rozewit, maar de plant bloeit niet erg rijk.


Hydrangea arborescens 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE)

Hydrangea arborescens 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2019
De bloeiwijzen zijn diep rozerood, uniek bij H. arborescens. Prima geschikt voor toepassing in tuinen van ieder formaat, evenals in de openbare ruimte of in potten. Door de combinatie van intense bloemkleuren en gedrongen groeiwijze zorgt 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE) voor een unieke doorbraak! Standplaats in de volle zon of halfschaduw. Vochtige, goed doorlatende, matig vruchtbare, humusrijke grond. Groeisnelheid is gemiddeld, bloeitijd van juli tot september. Volledig winterhard.


Hydrangea arborescens 'NCHA8' (Bellaragazza Limetta)

Hydrangea arborescens 'NCHA8' (Bellaragazza Limetta)

Gouden medaille, Plantarium 2018
Zeer compacte en lage groeiwijze. Rijkbloeiende cultivar, waarvan de bloemtuilen niet al te groot zijn en qua formaat prima in verhouding met de rest van de plant. De bloemen zijn crèmegroen en verbloeien lichtgroen. Geschikt als solitair of vakbeplanting. Zeer goed winterhard.


Hydrangea macrophylla 'Jong 02' (AFTER MIDNIGHT)

Hydrangea macrophylla 'Jong 02' (AFTER MIDNIGHT)

Gouden medaille, KVBC Spring Challenge 2021
Deze goed compact en gesloten groeiende hortensia heeft een unieke blad-bloemcombinatie. De bladeren zijn zeer donker zwartpurper, waarschijnlijk de donkerste in het sortiment. De twijgen zijn donkergroen en de lichtgroene hoofdnerven geven de plant een sprankelend effect. De bloemen staan in afgeplatte schermen. De steriele bloemen zijn dieprood, waardoor ze mooi met het blad contrasteren. Een prima winterharde plant, ook geschikt voor kleinere tuinen.


Hydrangea macrophylla 'Youmefive' (You&Me Together)

Hydrangea macrophylla 'Youmefive' (You&Me Together)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2017
Compact en dicht groeiende hortensia. De afgeplat bolvormige bloemtuilen bestaan uit zeer veel steriele bloemen. Deze hebben meerdere lagen bloemblaadjes, waardoor de bloemen gevuld lijken. Bij openen zijn ze lichtroze; ze kleuren vervolgens steeds donkerder. Bij uitbloeien zijn ze diep paarsrood. Deze kleur houden de bloemen gedurende meerdere weken.


Hydrangea paniculata 'LC NO4' (LIVING TOUCH OF PINK)

Hydrangea paniculata 'LC NO4' (LIVING TOUCH OF PINK)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2020
Mooie plantvorm, dicht bebladerde plant met een prima bladkwaliteit. Bijzonder mooie habitus. Lage, vroegbloeiende selectie met luchtige bloempluimen. De hoogte na tien jaar is 75 cm. De bloemkleur is lichtgroen/wit/lichtroze. De bloeiperiode is juni t/m augustus. Kleurt 'beschaafd' door, uniek wat betreft onderscheidbaarheid. Deze plant is zeer winterhard. Aanbevolen aantal per vierkante meter: drie.


Hydrangea paniculata 'LC NO12' (Living Pinky Promise)

Hydrangea paniculata 'LC NO12' (Living Pinky Promise)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2021
De plant groeit mooi compact en regelmatig, heeft een uitstekende vertakking, stevige takken en de witte bloemen kleuren prachtig donker rozerood bij uitbloeien. De donkere twijgen voegen nog wat meer kleurdiepte toe. Bij de veldkeuring bleek vooral de habitus een onderscheidend kenmerk. Ook de overige criteria: sierwaarde, nieuwheidswaarde, onderscheidbaarheid in het sortiment en toepasbaarheid, rechtvaardigden de gouden bekroning. De plant is zeer goed winterhard en geschikt voor bijvoorbeeld stadstuinen.


Juniperus communis 'Lemon Carpet'

Juniperus communis 'Lemon Carpet'

Gouden medaille, GrootGroenPlus 2019
Langzaam groeiende en bodembedekkende conifeer, met mooi en fijn citroengeel loof. De groei is ongeveer 3 cm per jaar. De plant houdt van een standplaats in de volle zon met een goed doorlatende bodem. Redelijk droogtetolerant, bestand tegen zeewind en luchtvervuiling. Is redelijk winterhard en vrijwel ongevoelig voor schade door ongedierte.


Leucothoe keiskei 'Opstal16' (Halloween)

Leucothoe keiskei 'Opstal16' (Halloween)

Gouden medaille, GrootGroenPlus 2014
Dichtvertakte, wintergroene plant met een afgeplat bolvormige groeiwijze. Het blad is opvallend smal voor Leucothoe, sierlijk gebogen en glanzend donkergroen. 's Winters kleurt het donkerrood. Het jonge blad loopt bronskleurig uit. Geschikt als potplant, maar ook als heester in groepen of in gemengde borders.


Ligustrum ovalifolium 'Josalig 1' (Green Diamond)

Ligustrum ovalifolium 'Josalig 1' (Green Diamond)

KVBC-Award brons, veldkeuring 2017
Als zaailing ontstaan uit L. ovalifolium, maar deze nieuwe cultivar groeit beduidend compacter en bossiger. De diepgroene bladeren voelen dik aan. Als geheel heeft de plant een sterke, vitale uitstraling. Veelzijdig in gebruik: als lage, brede (blok)haag, in plantvakken of in kleine groepen.


Lonicera nitida 'Golden Glow'

Lonicera nitida 'Golden Glow'

KVBC-Award brons, veldkeuring 2015
Deze cultivar is ontstaan als mutant in 'Maigrün' en heeft dezelfde uitstekende groeiwijze, maar in tegenstelling tot 'Maigrün' diepgeel blad. 's Zomers verbrandt het blad niet, maar wordt het iets lichter geel van kleur. Deze sterke heester is zeer geschikt voor toepassing in groepen of als lage haag.


Magnolia 'Genie'

Magnolia 'Genie'

KVBC-Award goud, veldkeuring 2020
De groeiwijze is dicht vertakt en compact, waardoor 'Genie' geen boom zal vormen, maar een struik blijft. De hoofdbloei valt in het voorjaar, maar gedurende de gehele zomer worden vrij veel bloemen gevormd, waardoor de plant steeds goed in bloei staat. Hierdoor blijft de sierwaarde bijzonder lang, zeker voor Magnolia. De bloemknoppen worden na de winter gevormd, waardoor ze geen last hebben van bevriezing. Ook als de voorjaarsbloei wordt aangetast door nachtvorst, bloeit de plant 's zomers door. De bloemen zijn komvormig en warm, bordeauxrood. Het blad is donkergroen.


Mahonia eurybracteata 'Soft Caress'

Mahonia eurybracteata 'Soft Caress'

Zilveren medaille, Plantarium 2012
Brede, wintergroene struik met smalle, niet scherp aanvoelend bladeren. De jonge bladeren zijn geelgroen, het volwassen blad is donkergroen. In het najaar verschijnen trossen zachtgele bloemen. Een opvallende plant, die niet op de bekende soorten en cultivars lijkt.


Physocarpus opulifolius 'Minall2' (ALL BLACK)

Physocarpus opulifolius 'Minall2' (ALL BLACK)

***-sterrenkeuring 2020
Mooie volle plant met een aantrekkelijke groeiwijze en fraaie bladkleuren. Zeer donker blad, dat van rood-paars kleurt naar zwart. Heeft een ronde, bossige groei en vertakt zeer goed. Wordt ca. 80 cm hoog en 80 cm breed. Deze Physocarpus bloeit in mei/ juni met witte bloemen en geeft daarna rode vruchten. Deze vormen een mooie combinatie met het donkere blad. Planten kan in de zon of halfschaduw. Het type grond maakt niet uit. Snoeien kan in het voorjaar. Winterhard tot -30 ⁰C.


Pyracantha coccinea 'Red Star'

Pyracantha coccinea 'Red Star'

Gouden medaille, GrootGroenPlus 2019
Hoewel stevig (maar vakkundig) gesnoeid, dragen de planten zeer veel vruchten. De takken hebben weinig doorns, wat een voordeel is. Hij is visueel sterk en geeft bloemen en vruchten op twee jaar oud hout. Bessen houden hun kleur tot na de kerst. Wintergroen. Plant 'Red Star' in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zeer winterhard, tot -30 ⁰C.


Salvia 'Bocofpea' (FEATHERS PEACOCK)

Salvia 'Bocofpea' (FEATHERS PEACOCK)

Gouden medaille, KVBC Spring Challenge 2021
Deze Salvia groeit uit tot mooie en zeer bloeirijke planten. De plant is breed opgaand en meer open dan de bekende S. nemorosa; de grijsgroene bladeren zijn opvallend diep ingesneden en geven de plant een fijne structuur. De bloemen zijn warm blauwviolet en staan van mei tot en met juli in dichte trossen goed boven het loof. De plant is breed toepasbaar, zowel als potplant als in de tuin en openbaar groen. Winterhard tot -23°C.


Spiraea betulifolia 'Tor Gold'

Spiraea betulifolia 'Tor Gold'

KVBC-Award zilver, veldkeuring 2016
Bossig groeiende, breed opgaande bladverliezende struik. Jonge bladeren mooi groengeel, volwassen bladeren geelgroen. Herfstkleuren variabel, crème- tot zalmkleurig roze tot lichtoranje en rood. Bloemen wit, in compacte tuilen, omstreeks mei-juni. Zeer winterharde pot- of tuinplant, ook geschikt voor de gemengde border.


Spiraea 'Tracy' (DOUBLE PLAY BIG BANG)

Spiraea 'Tracy' (DOUBLE PLAY BIG BANG)

KVBC-Award goud, veldkeuring 2020
Extra grote roze bloemen, groter dan conventionele variëteiten, die zomers mooi contrasteren met de geelgroene bladeren. Prachtige, kleurrijke oranje-roze jonge scheuten in het voorjaar. Behoudt zijn vorm zonder snoeien, is zeer droogtebestendig en groeit en bloeit goed in halfschaduw. Compact, bolvormig, bladverliezend. Winterhard tot -25 ⁰C.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER