Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Uiterlijk volgende maand convenant veen in potgrond

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, dinsdag 9 augustus 2022
62 sec


Vorig jaar werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen werd waarin werd bepaald dat de regering moest onderzoeken hoe het gebruik van turf en turfproducten in de sierteelt en het openbaar groen uitgefaseerd kon worden. Turf, ook wel gedroogd veen, wordt in potgrond veel gebruikt. Na een eerste voorstel wil de minister van de sector binnenkort een uitwerking tot 2050.


Als reactie op het aannemen van de motie heeft de sector een brief gestuurd naar minister Schouten van LNV. In deze brief werden de plannen uiteengezet hoe de sector naar de uitfasering toe wil werken. De brief beschreef de plannen tot 2025. Zo is onder andere aangekondigd dat de sector de ambitie heeft om organische substraten in 2025 voor minimaal 35 procent uit hernieuwbare grondstoffen (in 50 jaar terug te groeien) te laten bestaan. Bij potgrond voor consumenten moet dat 60% zijn. Het idee was om op basis van de ervaringen met uitfasering tot 2025, de ambities voor de periode daarna op te stellen.

Zo is onder andere aangekondigd dat de sector de ambitie heeft om organische substraten in 2025 voor minimaal 35 procent uit hernieuwbare grondstoffen

Hoewel het gezien werd als een goede eerste stap, had minister Schouten gevraagd om al eerder de uitwerking van de ambities na 2025 op te stellen. De minister van LNV zag deze graag uitgewerkt in een convenant. Dit convenant had er al moeten zijn, maar omdat de sector nog met de naweeën van de coronacrisis kampte, heeft de uitwerking langer op zich laten wachten.

Verwachting

De verwachting is dat het convenant voor de ontwikkeling van de plannen na 2025 deze of volgende maand bij de minister ligt. De sector neemt bij de plannen voor het convenant veel marktpartijen en NGO's mee, om zo te zorgen voor een zo breed mogelijk draagvlak. Het convenant zal doelen opstellen voor 2050, eventueel met tussendoelen.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Nol Jochems
Tuesday 9 August 2022
Bij dezen wil ik dan de tweede kamer verzoeken om, voordat we verplichtingen gaan opleggen, zelf eens een keertje te komen met alternatieven. Het is natuurlijk weer heel gemakkelijk om iets te gaan verbieden maar zonder andere mogelijkheden gaan we wederom een agrarische tak met een hoop problemen opzadelen en misschien ook brodeloos maken.
Petrus H C Peters
Tuesday 9 August 2022
Ik zou graag met deze leden voorzitter van de tweede kamer een gesprek vieren om de potgrond te importern van Brazielie
Met vriendelijke groet
Piet Peters

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER