Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Aandacht rond voorkomen Xylella moet niet verslappen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 7 juli 2022
91 sec


Crisisoefening Xylella in Laanboomhuis Opheusden

Wat zijn de gevolgen bij een uitbraak van Yylella? Als de EU-noodmatregelen in werking treden, gaat een bufferzone langdurig 'op slot'. De crisisaanpak daarvan werd geoefend met zoveel mogelijk betrokkenen.

Bladverschroeiing door Xylella fastidiosa in Coffea. Foto: Maria Bergsma-Vlami, NVWA
Bladverschroeiing door Xylella fastidiosa in Coffea. Foto: Maria Bergsma-Vlami, NVWA

De crisisoefening in het Laanboomhuis was georganiseerd door de NVWA, Tree Centre Opheusden, LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, en LTO Nederland. Eerder werd een crisisoefening gehouden in Boskoop (2019) over de inhoud; deze keer werden rollen, taken en verantwoordelijkheden van de betrokken organisaties geoefend.

Noodmaatregelen

Bij een uitbraak van Xylella moet Nederland de voorgeschreven EU-noodmaatregelen nemen, zoals het instellen van een bufferzone rondom de besmetting, een vervoersverbod van waardplanten en vernietiging van de besmetting. Tijdens de oefening werd bepaald welke stappen gezet moeten worden en door wie. Welke bedrijven moeten geïnformeerd worden, wanneer en door wie? Welke maatregelen zijn nodig en hoe kunnen ondernemers ondersteund worden? Vakgroep LTO: 'Gedurende de oefening werd het scenario steeds realistischer en drong de impact ervan goed door.'


Een bufferzone en handelsbeperkingen voor vier jaar

Bij een werkelijke besmetting is de impact op een regio dan ook groot. Er moet een bufferzone van 1 tot 2,5 kilometer rondom de besmetting worden ingesteld. De straal van die zone is afhankelijk van de gevonden ondersoort van Xylella en de vatbare waardplanten. Vier jaar lang gaat de bufferzone op slot voor alle waardplanten. Het treft dan een hele productie- of handelsregio.
De impact van een Xylella-uitbraak is veel groter dan elk ander quarantaine-organisme in de Europese Unie. Omdat Xylella veel waardplanten heeft: het grootste deel van het boomkwekerijsortiment en ook fruit- en bloemisterijgewassen. De handelsbeperkingen duren bovendien vier jaar.

Andere quarantaine-organismen

Naast Xylella zijn er nog meer quarantaine-organismen in de EU, bijvoorbeeld Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor), Agrilus planipennis (Aziatische essenprachtkever) en Popillia japonica (Japanse kever).


Niet theoretisch

Besmettingsgevaar is niet theoretisch en kan vooral gemakkelijk gebeuren via insleep. In 2018 ontdekte de NVWA per toeval Xylella in een koffieplant op een kantoor stond. In datzelfde jaar was er een vondst in olijfbomen uit Spanje op een Vlaams handelsbedrijf. Dit jaar houdt de NVWA aan het begin van de zomervakantie een social mediacampagne met de oproep om geen planten vanuit je vakantiebestemming mee te nemen voor thuis.


Bewustwordingscampagne

Vakorganisaties werken samen om het risicobewustzijn over Q-organismen tijdens handel en import bij kwekers te verhogen: Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, handelsbond Anthos, Naktuinbouw en LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. 'Handel nu, voorkom ziekte Q: dat is het advies aan iedereen de sector. Bekijk deze video die TCO hierover in 2021 heeft gemaakt', aldus de organisaties.
Bekijk voor meer achtergrond ook de kennisbank op fytocompass.nl


Bron: LTO bomen en vaste planten, Nieuwe Oogst

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER