Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boomkwekerijen in een wereld van duurzaamheid

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, woensdag 17 augustus 2022
140 sec


In een wereld waarin verstedelijking, klimaatverandering en achteruitgang van ecosystemen drie grote maatschappelijke ontwikkelingen zijn, spelen boomkwekerijen een belangrijke rol bij het leefbaar houden van de omgeving. In veel onderzoeken is aangetoond dat groen stress verlicht, een actieve levensstijl bevordert en sociale cohesie creëert.

Folkert Mol, sustainability manager bij Kekkilä-BVB
Folkert Mol, sustainability manager bij Kekkilä-BVB

Bomen en struiken zijn bovendien een belangrijk middel voor klimaatadaptatie, omdat ze helpen water te bufferen en de omgeving af te koelen. De teelt en aanplant van lokale soorten draagt bij aan het herstel van de lokale biodiversiteit. In veel gevallen wordt de input die nodig is voor het opkweken van jonge planten, zoals mest, water en substraat, ruimschoots gecompenseerd door het positieve effect dat de planten hebben op hun omgeving.

'Een duurzaam substraat moet in de eerste plaatst fit for purpose zijn'

Meer teelt, meer substraat

Nu voor groene steden de vraag naar bomen, heesters en vaste planten toeneemt, wordt daarmee ook de vraag naar substraten groter. Deze vraag zal zo sterk blijven toenemen, dat innovatie nodig is om de beschikbaarheid van grondstoffen te garanderen.
Tegelijkertijd rijzen er steeds meer vragen over de duurzaamheid van onze sector. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat onze input zo duurzaam mogelijk is, en dat lukt alleen als duurzaamheid in al zijn aspecten wordt meegewogen. We horen wat een van de experts op dit gebied, Folkert Mol, sustainability manager bij Kekkilä-BVB, daarover te zeggen heeft.


Fit for purpose

'Een duurzaam substraat is in de eerste plaats een substraat waarin het geteelde gewas zo effectief mogelijk groeit, met voldoende ruimte voor de kweker om de teelt te sturen en in lijn met de processen in de kwekerij', legt Mol uit. 'Het kost vaak tijd om het substraat en het teeltproces optimaal op elkaar af te stemmen. Die match maakt groeimedia effectief. Substraat waarin een plant slecht groeit, is niet effectief, en dus ook geen duurzaam groeimedium.'
Als sector zijn we voor veel gewassen gewend geraakt aan veen als basisgrondstof in het substraat, vanwege de vele goede eigenschappen. Het is vrij van onkruid en ziekteverwekkers en het bufferend vermogen en de eigenschappen met betrekking tot vocht zijn ideaal voor veel teelten. 'Vanuit het perspectief van fit for purpose is veen een zeer duurzaam materiaal', stelt Mol. 'Ondanks uitgebreid onderzoek is er geen andere grondstof gevonden die zo veelzijdig is als veen. Er zijn echter ook andere materialen die in combinatie met veen hoogwaardige substraten vormen, zoals veenmos, houtvezel, schors en cocopeat', vervolgt hij. Het is niet mogelijk om in de hele tuinbouw veen zomaar te vervangen door houtvezel of cocopeat. Wat het beste substraat voor een specifiek doel is, hangt helemaal af van het gewas en de processen bij de teler.


De winning van veen

In de discussie over veengebruik in substraten worden essentiële feiten over veenwinning vaak weggelaten. Zo wordt veen op een verantwoorde manier geoogst (RPP-gecertificeerd) uit reeds aangetaste veengebieden. Hierdoor is de biodiversiteit na herstel van de veengebieden groter dan vóór de winning (verplicht volgens RPP). Daarnaast vindt veenwinning voor groeimedia plaats op een oppervlakte ter grootte van 0,05 procent van alle veengebieden wereldwijd.
Mol weet ook te vertellen dat verschillende grondstoffen aanvullende maatregelen vereisen: 'We moeten er rekening mee houden dat deze materialen ook hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo moet cocopeat voor gebruik chemisch behandeld worden, om het vrijkomen van zouten tijdens de teelt te voorkomen. Houtvezel kan weer de stikstofbehoefte tijdens de teelt beïnvloeden, zodat de teler zijn methodes moet aanpassen.'

Kijk naar de volledige LCA

Mol: 'Dat betekent dus dat we naar het grote geheel moeten kijken als we het meest duurzame substraat willen creëren. We moeten ons bewust zijn van de implicaties voor de teeltmethoden. Maar we kunnen ook een stap terug zetten en vragen stellen rond de herkomst van grondstoffen: gebeuren de winning en verwerking op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier? Is het materiaal lokaal beschikbaar (reductie van de logistieke uitstoot)? Kunnen we het substraat op een veilige en efficiënte manier produceren? Zijn er mogelijkheden voor hergebruik? Bij Kekkilä-BVB kijken we zowel naar de chemische, fysische en biologische eigenschappen van het materiaal als naar de beschikbaarheid. We gebruiken ook een levenscyclusanalyse (LCA) om de impact op de waardeketen te minimaliseren.'


Voor meer informatie over de LCA van uw BVB Substrates-product kunt u contact opnemen met uw verkoopadviseur.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Groenbeurs Brabant: 'Op inkoop in het zuiden'
woensdag 15 januari 2025
t/m donderdag 16 januari 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER