Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ooit wereldberoemde fysioloog veredelt nu Hibiscus

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 28 juni 2022
250 sec


Van microscoop naar schilderachtige bloemplanten

In een vorig leven was hij een wereldberoemd fysioloog, docent en onderzoeker. Tegenwoordig stort dr. Roderick Woods zich volledig op de veredeling van diverse Hibiscus-rassen, zoals Hibiscus 'Blue Chiffon', 'Lavender Chiffon' en 'Magenta Chiffon'. Een grotere carrièreswitch is bijna niet denkbaar. Zijn loopbaantransitie had heel wat voeten in de aarde, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken uit het Hibiscus-circuit.

Dr. Roderick Woods
Dr. Roderick Woods

De goedlachse pensionado van Engelse afkomst groeide na de oorlog op in een sobere tijd. Zijn liefde voor planten en de natuur ontstond op jonge leeftijd; zijn familie bezat een grote groente- en bloementuin. Met zijn diploma op zak besloot hij in een weefselkweeklaboratorium voor vaccins te gaan werken, waar hij met tegenzin vertrok om een opleiding tot arts te gaan volgen.
Zijn talent voor microscopie en het interpreteren van structuren was opvallend. De volgende 32 jaar verdiende hij de kost met het doceren van fysiologie en histologie aan studenten geneeskunde en diergeneeskunde. Ook werkte hij aan diverse onderzoeken, wat in 1983 tot een bijzondere doorbraak leidde. In zijn werk voelde hij zich aangetrokken tot de menselijke fysiologie en temperatuurregulatie. Door die voorkeur kwam hij terecht in het werkveld van ongevallen en letsels in combinatie met beschermende kleding. Motorrijders, ruiters, brandweerlieden, politieagenten en anderen die een gevaarlijk beroep uitoefenen, kunnen hun werk veiliger uitvoeren dankzij de innovaties van Woods.


<i>Hibiscus syriacus</i> 'Blue Chiffon' ('Notwood3')
Hibiscus syriacus 'Blue Chiffon' ('Notwood3')
Tijdens een reis in 1981 ontdekte Woods een roze wilde Hibiscus in een heg. Na veel zoekwerk vond hij in 1988 soortgelijke zaailingen in oude tuinen, op boerenerven en rond kerken in een gebied in de buurt van de Pyreneeën. Met toestemming van de plaatselijke bevolking verzamelde Woods zaailingen. De planten die daaruit voortkwamen, vormden Woods' nieuwe passie: het veredelen van Hibiscus om het wilde roze exemplaar te repliceren.

Van academisch wereld naar Hibiscus

Een kleine vijftien jaar later, in 2002, stopte Woods met het geven van onderwijs en het doen van onderzoek, om zich volledig op Hibiscus te richten. De universiteit waar hij werkte, wil een verjongingsslag maken en Woods kreeg een aantrekkelijke pensioenregeling aangeboden. Ook verhuisde hij van Cambridge naar Norfolk. 'Mijn verhuizing en mijn pensioen hadden als voordeel dat ik niet meer in de buurt van Cambridge hoef te wonen, alle tijd heb om te veredelen zonder te hoeven reizen, doceren of onderzoeken, én dat ik als zelfstandige commercieel kan werken', aldus Woods.


'Door mijn achtergrond begrijp ik planten beter. Plantenwetenschap verschilt niet veel van dierenwetenschap'

Woods begon een adviesbureau voor beschermende kleding om zijn Hibiscus-onderneming te bekostigen. 'Het bedrijf moest een geregistreerde naam hebben; ik noemde het Magenta Hibiscus Limited', vertelt Woods. In de beginjaren had zijn bedrijf wisselend succes. Hij merkte dat zijn Hibiscus-planten niet goed gedijen in het koele Engelse klimaat; de groei is traag en de bloemen gaan niet goed open door te lage temperaturen en het ontbreken van zon. Dit spoorde hem aan om tijdens zijn vele reizen andere selecties te verzamelen.

<i>Hibiscus syriacus</i> 'Lavender Chiffon' ('Notwoodone')
Hibiscus syriacus 'Lavender Chiffon' ('Notwoodone')
Woods reist nog steeds veel. Hij vertelt: 'Mijn vrouw en ik gaan samen op reis om planten te zoeken. Geen tuinbloemen, maar wilde planten die nog niet in cultuur zijn en waarschijnlijk ook nooit zullen zijn. We speuren naar planten in hun natuurlijke omgeving, wilde soorten. Meestal in een bergachtige omgeving, want we zijn gefascineerd door dat landschap, het isolement en de manier waarop planten zich aan extreme omstandigheden aanpassen. Als we niet naar de bergen gaan, zijn we vaak op zoek naar orchideeën. We verzamelen geen zaden of planten; we zoeken ze alleen.'

Academische achtergrond als troef

Veel van de gangbare Hibiscus-cultivars vinden hun oorsprong in het National Arboretum, net buiten Washington in de VS. De meeste hiervan groeien goed in zuidelijke streken. Woods moet dus een manier zien te vinden om ze veerkrachtig te houden bij lage temperaturen. Met behulp van veredeling hoopt hij planten te creëren die kunnen gedijen in het koele Engelse klimaat.


<i>Hibiscus syriacus</i> 'Magenta Chiffon' ('Rwoods5')
Hibiscus syriacus 'Magenta Chiffon' ('Rwoods5')
Zijn wetenschappelijke achtergrond blijkt een effectief instrument in zijn veredelingszoektocht. Woods: 'Ik ben getraind om te kijken, nogmaals te kijken en te onthouden. Van mijn eerste docent moest ik alle resultaten en observaties met potlood opschrijven. Potlood vervaagt namelijk niet, wat heel belangrijk is in een laboratorium en een kas. Ik doe dit nog steeds. Tijdens mijn onderzoeken heb ik veel fijn handwerk verricht, dus het hanteren van stuifmeel en bloemdelen vormt voor mij geen probleem. Pincet en scalpel zijn een natuurlijke verlenging van mijn vingers. Plantenwetenschap verschilt niet zo veel van dierenwetenschap. Ik denk dat ik planten beter begrijp door mijn achtergrond.'

Hibiscus in Nederland

In Nederland leggen verschillende kwekerijen zich toe op de teelt van Hibiscus, waaronder sierheesterspecialist Boomkwekerij Ronald Roos uit Boskoop en Van den Dool Cultures uit Waddinxveen. Van den Dool richt zich op het eindproduct; Lukassen legt zich toe op het uitgangsmateriaal, bijvoorbeeld van de Chiffon-serie.
Ook Ko Noordman van Boomkwekerij Ko Noordman en zijn zoon Lars kweken de Chiffon-reeks van Woods. Noordman vertelt dat ze momenteel nieuwe rassen testen. 'Ik kweekte al traditionele variëteiten en vond de Chiffon-serie er goed bij passen, onder meer omdat we de Hibiscus-soorten van Woods biologisch kunnen kweken. Bij hoge uitzondering spuiten we weleens tegen luizen, maar we zetten liever lieveheersbeestjes of larven in, desnoods de larven van de gaasvlieg. We gebruiken plantversterkers, zowel voor de moederplant als voor de eenjarige planten die we kweken om de plant weerbaarder te maken', zo licht Noordman toe.
Boomkwekerij Ko Noordman is gespecialiseerd in vermeerdering door enten. Voor de Hibiscus 'Chiffon'-serie heeft de kwekerij eigen moederplanten. 'We gaan van start met een goede griffel; zo weten we precies wat we enten.' Noordman zet natuurlijke vijanden in om ziekten en plagen het hoofd te bieden, maar ziet de bodem als belangrijke basis. Verder zijn ziektegevoelige soorten niet welkom op de kwekerij.
De Chiffon-serie bevat allerlei kleuren, zoals magenta, blauw en roze. Als het aan Noordman ligt, komt daar een zuiver rode bij. 'Dat zou een mooie toevoeging zijn aan ons assortiment', verzekert Noordman. 'De planten van Woods kenmerken zich over het algemeen door de stevige opgaande takken. Ook de langdurige bloei is mooi om te zien. We testen al een zuiver rode variëteit van Woods, maar die is vooralsnog enkelbloemig. De Chiffon-serie is dubbelbloemig.'

Woods heeft de wetenschappelijke vaardigheden in de menselijke fysiologie die hem beroemd hebben gemaakt, ook weten toe te passen bij het veredelen. Zo vond hij uiteindelijk diverse zuivere kleuren en planten met een sterke groei die bestand zijn tegen Engelse temperaturen. Woods is vandaag de dag vooral bekend om zijn dubbelbloemige Chiffon-reeks met kleuren uit het hele spectrum. De bloemen van zijn cultivars bloeien van juli tot en met september.

'Tevredenheid komt voort uit leven bij de dag'

Chiffon-reeks

De bloemen van Hibiscus syriacus 'Blue Chiffon' ('Notwood3') hebben een diepe blauwe kleur; Hibiscus syriacus 'Lavender Chiffon' ('Notwoodone') bloeit, zoals de naam al doet vermoeden, lavendelkleurig. Hibiscus syriacus 'Magenta Chiffon' ('Rwoods5'PBR) bloeit magentakleurig en Hibiscus syriacus 'Pink Chiffon' ('Jwnwood4'PBR) roze. Hibiscus syriacus 'Starburst Chiffon' ('Rwoods6'PBR) valt op door de donkerroze kleur in het hart en de zachtroze kleur aan de rand. Ten slotte is er nog Hibiscus syriacus 'White Chiffon' ('Notwoodtwo') met - u raadt het al - een witte bloem. Al deze rassen zijn ondergebracht bij Plantipp.


<i>Hibiscus syriacus</i> 'Pink Chiffon' ('Jwnwood4')
Hibiscus syriacus 'Pink Chiffon' ('Jwnwood4')
De Chiffon-serie van Woods is gerenommeerd onder Hibiscus-kwekers en kent een rijke geschiedenis. Zijn naam zal nog lang gehoord worden in de academische wereld en in Hibiscus-kringen. Woods is overigens nog lang niet klaar met veredelen. Zo wordt er binnenkort weer een nieuwe soort gelanceerd. Op de vraag of hij trots is op zijn nalatenschap, antwoordt Woods nuchter: 'Ik denk niet in die termen. Tevredenheid komt voort uit leven bij de dag.'

<i>Hibiscus syriacus</i> 'Starburst Chiffon' ('Rwoods6') en 'Roderick Woods'
Hibiscus syriacus 'Starburst Chiffon' ('Rwoods6') en 'Roderick Woods'
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER