Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Met Perlka bent u verzekerd van veerkrachtige en gezonde bomen!

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
en foto's Dr. Wim Pacolet, Alzchem Trostberg GmbH, dinsdag 10 mei 2022
148 sec


Kalkstikstof oftewel calciumcyanamide als ultieme oplossing?

De boomkwekerijsector boert momenteel zeer goed. Dit komt natuurlijk doordat mensen steeds meer belang hechten aan een groenere omgeving. Landschapsarchitectuur en stadsprojecten met meer aandacht voor een gedegen beplanting zorgen ook voor verhoging van het algemeen welzijn.


De ervaring van de laatste jaren heeft uitgewezen dat evenwichtige en aangepaste stikstofvoeding met gelijktijdige optimale toevoer van calcium (kalk) leidt tot robuuste en gezondere bomen en sierstruiken. Dit is van groot belang voor de boomteelt, want bomen moeten tegen een stootje kunnen. Bovendien draagt calciumcyanamide - met zijn speciale stikstofvorm en werkingsmechanisme - bij aan de activering van het 'immuunsysteem' van de bodem. Dit betekent bijvoorbeeld dat een bemesting met Perlka in het voorjaar de biologische activiteit in de bodem verhoogt, en tegelijk goed is voor de bacteriën die op hun beurt schadelijke schimmels en belagers verdringen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeksresultaten uit het verleden. Met elke maatregel die wij treffen in de volle grond, in dit geval bemesting met minerale meststoffen, beïnvloeden wij de microbiële populatie en de samenstelling daarvan.

Doordat veel bekende werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen niet meer worden gebruikt, bestaat er tegenwoordig nauwelijks nog een gepatenteerd middel tegen veel plagen, zodat alternatieve mogelijkheden voor schadepreventie moeten worden overwogen. Voorkomen kan daarbij een essentieel onderdeel zijn in een aangepast beheer van boomkwekerijen en plantsoenen. Een algemene, optimale nutriëntenvoorziening van de planten draagt in het algemeen bij tot een betere weerstand tegen belagers en door de bodem overgedragen ziekteverwekkers. Bij gebruik van calciumcyanamide zijn ook veel positieve neveneffecten te verwachten die bijdragen aan een betere bodemgezondheid. Bovendien spelen hier ook de voordelen van het gestabiliseerde stikstofeffect een rol.

In bijgaand schema worden de voordelen van Perlka weergegeven in een notendop:

Perlka is een unieke minerale meststof die zijn weerga niet kent.
Perlka meststof

Gebruiksaanwijzing:

Perlka is goedgekeurd als EG-meststof en komt overeen met het meststoftype 'nitraathoudende kalkcyanamide'. Het bevat in totaal 19,8% stikstof (N) en 50% CaO (de bekalkende waarde) en heeft een korrelgrootte tussen 0,8 en 3,5 mm.


Aan het begin van de vegetatieperiode wordt 300 tot 400 kg Perlka-kalkstikstof per hectare gestrooid op een vochtige bodem, maar een droog gewas. Deze toepassing is uiteraard ook mogelijk op bijvoorbeeld paardenweiden. De paarden mogen dan na 14 dagen en liefst na voldoende regenval weer de weide op. Perlka-kalkstikstof is de enige stikstofhoudende meststof die door het langzaam werkende stikstof zowel voor een gelijkmatige groei als een afname van onkruid zorgt. Perlka kan het best worden gestrooid in het vroege voorjaar (de bloeitijd van Forsythia), als de bodem al enigszins is opgewarmd. Indien er nog geplant of gezaaid moet worden, strooi dan Perlka 10 tot 14 dagen voor het planten of zaaien en werk dit licht in (niet te diep, 5 tot 8 cm).

Deze meststof is ook uitermate geschikt voor kerstdennen. In het eerste jaar kan het beste 300 tot 400 kg Perlka per hectare worden toegediend (30 tot 40 gram/m2), drie à vier weken na het planten. Nadien kan Perlka elk jaar vroeg in de lente toegediend worden, zolang de dennen nog in slaapmodus zijn. Bij bestaande loofbomen, coniferen en groenblijvers kan Perlka op de grond tussen de gewassen aangebracht worden, voor het begin van de gewasgroei.

Opgelet: strooi altijd als de planten droog zijn, maar indien mogelijk op nog vochtige grond. De Perlka-korrels mogen niet blijven plakken aan de bladeren of naalden (in het geval van kerstdennen), maar moeten doordringen tot op de bodem. Op deze manier wordt een optimaal effect verkregen met een goede tolerantie.

Ten slotte is Perlka ook de aangewezen meststof voor graszoden, gazons en golfterreinen. Hierbij is het advies om circa 200 kg Perlka per hectare toe te dienen, ook hier idealiter wanneer de Forsythia bloeit. Dit moet gebeuren bij een droge grasmat (dus niet bij dauw!) en bij voorkeur een nog vochtige bodem. Deze toepassing kan herhaald worden na 14 dagen. Let op voor overlapping, want daardoor kan de grasmat beschadigd worden. Volg altijd de officiële aanbevelingen na een bodemanalyse. Gebruik strooitoestellen die een exacte dosering garanderen.

Samengevat kan het volgende worden gesteld. Perlka is in feite een slow-release meststof avant la lettre. Aan een meststof die al 113 jaar bestaat, kan dit kwaliteitslabel wel worden toegekend. Deze minerale meststof komt volledig tot zijn recht bij toepassing in de volle grond (breedwerpig of in rijenbemesting). Daarbij moet men er wel op letten dat de meststof niet blijft kleven op het gewas, maar dit geldt in principe voor de meeste meststoffen.

De auteur, dr. Wim Pacolet, is adviseur bij AlzChem Trostberg GmbH. Voor meer info zie ook www.perlka.com

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER