Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Fungicide Geoxe toegelaten voor de boomkwekerij

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 13 januari 2022
57 sec


Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft naar aanleiding van de collegevergadering van 22 december 2021 de uitbreiding van het fungicide Geoxe goedgekeurd.


Geoxe (en binnenkort ook Safir) heeft via een NL KUG aanvraag een etiketuitbreiding gekregen voor toepassing in o.a. de bedekte teelt van vaste plantenteelt en boomkwekerijgewassen en onbedekte teelt van o.a. klimplanten, sierheesters & bos- en haagplantsoen (neerwaarts gespoten), vruchtbomen & struiken en vaste plantenteelt.

Sterke werking tegen Botrytis

Geoxe is een fungicide op basis van fludioxonil en heeft volgens Maurice Kok van Syngenta een zeer sterke werking tegen Botrytis. Het middel dient preventief voor aantasting te worden ingezet, is binnen een uur regenvast en laat geen zichtbaar residu achter.
Geoxe is niet heel sterk tegen de meeste echte meeldauw soorten maar heeft daarnaast wel een redelijk tot goede werking tegen Rhizoctonia, Cylindrocladium en veel andere bladvlekkenziekten.


Het besluit is op 12 januari gepubliceerd en dit betekent dat het product per direct gebruikt mag worden

Het advies is om Geoxe maximaal 2x in te zetten en af te wisselen met een middel met een ander werkingsmechanisme. Alhoewel het een relatief zacht middel is, is het aan te raden om vooraf een proefbespuiting uit te voeren en zo ervaring op te doen met betrekking tot de gewasveiligheid.
Het besluit van het Ctgb is op 12 januari gepubliceerd in de Staatscourant. Dit betekent dat het product per direct gebruikt mag worden.


De grote uitbreiding van het etiket van Geoxe is mede geïnitieerd door inzet van de CEMP voor de boomkwekerij, Peter van 't Westeinde, en is verder door goede samenwerking vanuit de NFO, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en Syngenta Crop Protection tot stand gekomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER