Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kwekers kunnen meedoen aan onderzoek naar ledbelichting

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 17 december 2021
74 sec


Delphy doet in haar onderzoekslocatie in Hazerswoude onderzoek naar de toepassing van ledverlichting in boomkwekerijen.

Een proefopstelling met ledverlichting.
Een proefopstelling met ledverlichting.

Voor dit onderzoek is een speciale kas ingericht waarin verlichting op hoog en laag niveau wordt toegepast op vaste planten en bomen. De niveaus zijn gekozen op basis van kennis en ervaring in de glastuinbouw. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan instellen van de juiste belichtingsintensiteit, vertelt projectleider Jeroen van der Meij.

Het onderzoek bevindt zich in de opstartfase. Sinds eind september staan er weliswaar potanjers van een kweker in de kas, maar vanaf februari gaat het onderzoek echt van start. Dat duurt dan tot april, omdat vanaf die periode extra belichting weinig nut heeft. In het vierde kwartaal van volgend jaar gaat het onderzoek dan weer verder.

'Een tomaat is nou eenmaal geen potanjer'

Van der Meij hoopt voor februari materiaal van vier kwekers te hebben. Zij krijgen ieder vijftien vierkante meter tot hun beschikking. Aan het einde van de proef krijgt de kweker zijn materiaal terug en kan hij het vergelijken met de planten of bomen die hij zelf heeft geteeld in zijn eigen kwekerij. Zo kan hij ontdekken of investeren in ledverlichting voor hem lonend is. 'De proefresultaten zijn exclusief voor de kweker zelf, omdat hij ook investeert', verduidelijkt Van der Meij.

Laagdrempelig

Hij zegt veel vragen te ontvangen over dit onderwerp. 'Investeren in lampen en techniek is toch een grote stap en wij proberen dat met onze proefopstelling laagdrempelig te maken.' Weliswaar is er in de glastuinbouw al veel ervaring met ledbelichting, maar die is niet een op een toe te passen op kwekerijen, mede door de grote hoeveelheid aan soorten. 'Een tomaat is nou eenmaal geen potanjer', verklaar Van der Meij.


Weerbaarder gewas

Delphy verwacht dat ledbelichting in de vasteplantenteelt kan bijdragen aan een andere bloeiwijze en teeltversnelling, waardoor planten eerder kunnen worden geleverd. Daarnaast kijkt Delphy naar de mogelijkheden van groeiregulatie en compact telen zonder chemische remming. Delphy verwacht een beter resultaat van de teelt in perioden met minder licht, eerdere beworteling en een weerbaarder gewas.


Hogere productie

Neveneffecten van belichting zijn energiebesparing door minder transport en tijdsbesparing door gelijktijdige bloei. Door verlenging van het teeltseizoen ontstaat ook een hogere productie. Tot slot is de kwaliteit naar verwachting beter, doordat planten compact blijven.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER