Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Watermanagement

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Pius Floris, donderdag 13 januari 2022
97 sec


Column van Pius Floris van Plant Health Cure

Als zelfs onze Koning zich bezighoudt met watermanagement, moet het wel een belangrijk thema zijn. En dat is het ook. Nederland is het putje van West-Europa. Al het water van de Rijn, Maas, Schelde en Eems stroomt naar ons land toe.


Van oudsher willen we dat al het rivierwater zo rap mogelijk door Nederland stroomt, zodat we er geen hinder van hebben. Tegelijkertijd hebben we in Nederlands het probleem van de dalende grondwaterstand. Door gebrek aan zomerse regenval zakt het grondwaterpeil. Telers en kwekers hebben daardoor geen andere keus dan grondwater oppompen om hun land te beregenen. De waterbeheerders moeten soms besluiten tot een beregeningsverbod, omdat water voor alles en iedereen belangrijk is. Die zorgvuldigheid is maar goed ook, want voor het waterbeheer is er in ons land nogal wat opgetuigd: van Rijkswaterstaat tot 21 waterschappen, dijkgraven, waterleidingbedrijven en alles wat daarbij hoort. Daar mogen we blij mee zijn, want hoe je het ook wendt of keert, zo houden we (meestal) droge voeten. En dat is knap voor een land dat zo laag ligt. Het heet niet voor niets NEDERland, HOLland, Pays BAS (laag land). Waterbeheerders hebben er hun handen vol aan: melkveehouders in het veen willen een lagere grondwaterstand, maar op zandgrond willen ze een hogere waterstand. Ga er maar aan staan!

Maar dat 'managen' van water houdt op bij regen, zeker als het veel is. Daar kunnen ze in Limburg - met nota bene het hoogste punt van Nederland - over meepraten. Het grootste deel van de agrarische sector moet het hebben van regen, en als het te lang niet regent, maken ze zelf regen met grondwater. Die afhankelijkheid van regen kan lastig zijn, vooral in het voorjaar als de jonge planten nog niet diep genoeg wortelen. Er zijn tientallen technologische oplossingen om planten water te geven, van irrigatiesystemen en druppelaars tot de sensoren die erbij horen. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat wij (van Plant Health Cure) in staat zijn om bomen in de woestijn te laten groeien?

Misschien hebben we te weinig verstand van water. En dan bedoel ik de relatie tussen plantenwortels en water. Daar is veel over bekend, maar we weten er nog te weinig van. De grootste vergissing die gemaakt wordt in onderzoek en praktijk, is de gedachte dat wortels water en mineralen opnemen via osmosedruk en ionenwisseling. Dat klopt simpelweg niet. Dat is 'kunstmesttaal' die alleen klopt in kassen en laboratoria, maar niet op het land. Het restje echte natuur dat we nog hebben in de wereld, bewijst dat elke dag. Wereldwijd is er geen enkele bemestingstheorie die rekening houdt met de rol van mycorrhiza en wortelbacteriën. We zijn op het verkeerde been gezet, al vanaf het moment dat kunstmest de dienst ging uitmaken. Dat moet snel veranderen, want de wereld stelt nu echt andere eisen aan de landbouw en kwekerijsector. Watermanagement op de kwekerij kan alleen worden overwogen als de kennis klopt tot in de wortelpuntjes.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER