Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geld als water

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Egbert Jan Blonk, woensdag 12 januari 2022
66 sec


Column van Egbert Jan Blonk van Grant Thornton

Een vraag die ondernemers zich vaak stellen aan het eind van het jaar: wat ga ik doen met de winst van dit jaar? Er is geld als water en ik wil het niet naar de Belastingdienst laten vloeien. Maar als je zuinig bent, druppelt het geld naar de banken door de negatieve rente. Als je geld uit de bv haalt, zo tegen het einde van het jaar, ontstaat er een 'waterstroom' richting de Belastingdienst van dividendbelasting en inkomstenbelasting, en vervolgens moet je op de peildatum van 1 januari van het komende jaar over dit vermogen box 3-heffing betalen.


Investeren

Dus wat staat een hardwerkende ondernemer op dit moment te doen met de gelden die uit de exploitatie vrijkomen? Investeren in goede watervoorzieningen. Dat kan heel concreet, door te zorgen dat er voldoende goed water is en dat de waterbeheersing goed is (dus het water in de grond op peil houden), waardoor bodemdaling tegengegaan wordt en de CO2-uitstoot beperkt wordt. Maar je kunt ook investeren in arbeidsbesparing door mechanisering, automatisering en robotisering en ook optimalisering van de arbeidsomstandigheden. Zo bereik je een zo hoog mogelijke productie en beperk je de toekomstige stroom van personeelsuitgaven, zodat de winststroom niet wordt beperkt of zelfs toeneemt.


Privé

Uitkeren naar privé tegen het einde van het jaar is vaak niet handig. Dat kun je beter doen in het begin van het nieuwe jaar; dan bespaar je in ieder geval de box 3-heffing. Je kunt het dan privé besteden en er wat leuks van doen. Geld uit de vennootschap halen en op een spaarrekening zetten, staat gelijk aan geld in het water gooien. Keer daarom alleen geld uit naar privé omdat je er leuke dingen mee wilt doen, omdat je met beleggingen een behoorlijk rendement verwacht te halen of om je woningschuld te verlagen. De Belastingdienst wil de hypotheekrenteaftrek jaarlijks steeds verder beperken, en ook de Haagse gedachte om de aftrek voor de eigen woning te verlagen, zal steeds meer leiden tot het aflossen van de eigenwoningschuld.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER