Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'De Vision Mobile-app verhoogt de betrouwbaarheid van ons voorraadbeheer enorm'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, donderdag 30 december 2021
177 sec


Mobiele managementtool brengt alle voorraadbewegingen secuur in kaart

Stekspecialist Wilbert van Luenen werkt met zijn bedrijf Wilbert Stek in Gendt al jarenlang met Groenvision van Infogroen. Met de aanschaf van de Vision Mobile-app heeft Van Luenen een stevige managementtool in handen voor zijn voorraadbeheer.

Wilbert van Luenen met de Vision Mobile app in de kas
Wilbert van Luenen met de Vision Mobile app in de kas

'Voordat we op Groenvision overgingen, werkte ik met allerlei losse documenten voor de inkoop, voorraad en verkoop', vertelt Van Luenen. Hij opent op zijn computer het databeheer voor verkoop in Groenvision en legt uit waar de verschillende data zijn ondergebracht, zoals NAW-gegevens van klanten, verkoopnummers, orderdocumenten met datum en fase, de voorraaddatabase, leverdata, prijzen en verkoopfacturen. 'Het fijne is dat alle gegevens en documenten in dit ene programma zijn verzameld.' Groenvision is uitgebreid en heeft veel opties. Wilbert Stek heeft een aantal daarvan in gebruik die op het bedrijf van toepassing zijn.

Voorraadbeheer

Wilbert Stek heeft een vaste klantenkring van boomkwekerijen, waardoor de productie stabiel is en de productieplanning geen hogere wiskunde. Per week rollen er circa 1.500 trays van de band, die een half jaar tot een jaar in de kas gaan. Uiteindelijk vindt het merendeel zijn weg naar klanten in Nederland; een kleiner deel gaat naar klanten in de rest van Europa. Op de kwekerij worden de stekkentrays wel regelmatig verplaatst. Voor het verplaatsen van voorraad werd er bij Wilbert Stek voorheen in Groenvision gezocht op 'voorraadlocatie' en daar werd een uitdraai van gemaakt. Met de uitdraai in de hand werden de planten op de desbetreffende locatie visueel geteld en nagelopen, verplaatst en vervolgens opnieuw geteld en nagelopen. Veranderingen werden genoteerd en op een later tijdstip in het systeem ingevoerd. Inmiddels heeft het bedrijf de Vision Mobile-app voor voorraadbeheer aangeschaft.


De stekken krijgen na de automatische snoei een plekje in de kas.

Tellen, verplaatsen en nalopen

'We kunnen de aantallen van onze voorraad nu een stuk secuurder bijhouden. De kas is opgedeeld in veertig vakken, kappen genoemd', zegt Van Luenen. 'Met Groenvision weten we exact welke soorten en aantallen in welke kap op voorraad staan en kunnen we aangeven welke artikelen vrij voor verkoop zijn. Met Groenvision is het mogelijk om de voorraad in te delen en te verschuiven. Met de Vision Mobile-app kunnen we nieuwe artikelen die in de kas geplaatst worden nu makkelijker registreren, verplaatsen en nalopen.' Twee van zijn collega's zijn hier momenteel in gespecialiseerd: een medewerker uit de doordeweekse ploeg, Martijn, en een scholier uit de zaterdagploeg, Rik.
'Als wij nu stek in de kas uitzetten, noteert Martijn de soorten en aantallen direct in de Vision Mobile-app', vertelt Rik. Hij laat op zijn telefoon in Vision Mobile zien hoe hij een partij trays binnen de voorraad verplaatst. Dat doet hij door de soort en de hoeveelheid in een bepaalde kap aan te vinken. Daarna zet hij de aangevinkte artikelen door naar een ander kapnummer.


Rik Leensen
Wilbert van Luenen

Betere bedrijfsvoering met managementtools

Een managementtool is een kant-en-klaar overzicht voor ondernemers van delen van hun bedrijf, waardoor ze beter kunnen sturen. Dat geldt zowel voor de korte termijn, bijvoorbeeld een weekproductieplanning, als voor de lange termijn, zoals investeringen of de productieplanning voor het volgende seizoen. Jan Kastelein, mede-eigenaar van Infogroen en specialist voor de boomkwekerij: 'In Groenvision kan de kweker op verschillende gebieden overzichten maken voor zichzelf. Voorbeelden van managementtools voor de verkoop zijn dashboards met de omzet per soort die per periode of per land is behaald, of met een top 25 van klanten. Groenvision biedt oplossingen om uren te registreren, ook mobiel via de Vision Mobile-app. Uit de overzichten van de algemene uren en arbeidsuren kan allerlei managementinformatie worden gehaald. Zeker bij middelgrote en grote kwekerijen maken deze uren een groot deel uit van de kostprijs. Niet alleen op het gebied van verkoop, ook voor inkoop, voorraad en personeel biedt Groenvision managementtools voor de boomkwekerij. Onze managementtools worden steeds doorontwikkeld naar de behoeften en wensen van onze klanten; ze zijn afgestemd op de praktijk. De grootste stap die recent op het gebied van managementtools is gezet, was het mobiel beschikbaar maken van alle data. Daardoor kan registratie plaatsvinden op locatie, in het veld. Mobiele datamutaties worden direct in het softwaresysteem opgeslagen en vice versa; mutaties in het softwaresysteem zijn ook direct in de app te zien. Hiermee kunnen ondernemers beschikken over heel nauwkeurige actuele informatie. Ze hebben een perfect overzicht en dat creƫert rust in het hoofd van de ondernemer.'

'Voorheen kostte het tellen een paar dagen, met de Vision Mobile-app hooguit een uur'

Tijdwinst

Rik vervolgt: 'Veranderingen, bijvoorbeeld van de locatie van de voorraad, worden vanuit Vision Mobile automatisch doorgevoerd in het Groenvision-softwaresysteem, en andersom ook. De aantallen en soorten per kap zijn altijd actueel. Voorheen kostte het tellen en herkennen van de soorten mij en mijn collega Martijn in drukke tijden een paar dagen. Nu zijn we soms binnen een paar minuten klaar, bij grote drukte binnen een uur.'


'De aantallen en soorten per kap zijn altijd actueel'

Van Luenen knikt. 'Als er iets nieuws bij wordt gezet of als er uitval is, kan dat eenvoudig direct worden vastgelegd via de Vision Mobile-app. Voorheen was een speciale medewerker hier een tot tweemaal in de week mee bezig. Bovendien is het handig dat Martijn na het weekend direct in de Vision Mobile-app ziet wat er op zaterdag door Rik is verplaatst. Nieuwe artikelen in de voorraad registreren en artikelen verplaatsen, dat is appeltje-eitje, mits de aantallen en soorten in het begin goed zijn ingevoerd.' Van Luenen vat samen: 'De Vision Mobile-app verhoogt de betrouwbaarheid van het totale voorraadbeheer enorm.'




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER