Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

CLTV Spuitlicentiedagen geven een praktische blik op innovatieve ontwikkelingen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, woensdag 27 oktober 2021
259 sec


Nieuwe opzet valt in goede aarde

Eindelijk kan het weer, een fysieke bijeenkomst van vakgenoten. CLTV greep de traditionele Spuitlicentiedagen op 15, 16 en 17 september aan om uit te pakken met een gevarieerd programma vol ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie en automatisering. CLTV koos voor een nieuwe opzet, waarbij leveranciers op locatie bij enkele kwekers hun vernieuwingen in de praktijk demonstreerden. Dit viel in goede aarde bij zowel de organisatie en leveranciers als de massaal aanwezige kwekers. Een terugblik op een geslaagd en inspirerend event.


Om de kennis en praktijkervaringen beter over te kunnen brengen op de kweker, heeft CLTV de jaarlijkse Spuitlicentiedagen in een ander jasje gestoken. 'Mede door corona hebben we, samen met Compas Agro, de opzet gewijzigd. In plaats van grote bijeenkomsten met presentaties in een zaal zijn we gestart met veldbijeenkomsten bij boomkwekers op locatie. We hebben tijdens drie verschillende dagdelen telkens tien leveranciers gevraagd om een demo te geven, iets nieuws te laten zien of een proef toe te lichten. We gaan dan met kleine groepjes belangstellenden van object naar object. Zo hebben we bijvoorbeeld bij Boomkwekerij Stefan Jongenelen in Sprundel een demo gehad. Die spuitlicentiebijeenkomst, die zowel in de ochtend als de middag plaatsvond, trok zo'n 160 deelnemers. Ook bij Plantenkwekerij Kees Burgmans uit Haaren was op een middag een dergelijke bijeenkomst, waarbij zestig mensen aanwezig waren. Bij Aardbeienkwekerij Ros BV uit Sprundel waren 45 bezoekers. Er waren in drie dagen zo'n 250 deelnemers. We waren heel blij met deze aantallen. Samen met onze partner Compas Agro hebben we iets moois neergezet', aldus Erik Bastiaensen, directeur van CLTV.

Driftreductie

Deze nieuwe, interactieve opzet viel bij zowel de organisatoren en leveranciers als de kwekers in goede aarde. Een voordeel is ook dat de bezoekers een kijkje kunnen nemen op het bedrijf van een vakgenoot. Bij de ene kweker kon de nieuwe elektrische wiellader van Tobroco worden bewonderd, bij de andere werd getoond hoe druppelirrigatie wordt aangelegd. Elders waren er demonstraties van een cameragestuurde schoffel en een innovatief opraapsysteem te bekijken. Homburg Holland liet zien hoe je met nieuwe spuitdoppen driftreductie bij het spuiten kunt realiseren. 'Dit wordt een hot item', constateert Marco van Hassel, vertegenwoordiger Boomteelt van CLTV Zundert.


'Met nieuwe spuitdoppen driftreductie bij het spuiten realiseren, wordt steeds meer een hot item'

Demo van Homburg Holland over driftreductie met nieuwe spuitdoppen
Demo van Homburg Holland over driftreductie met nieuwe spuitdoppen
Spuiten is voor de kweker op jaarbasis een behoorlijke kostenpost. Van Hassel: 'Je wilt het niet laten wegvliegen in de omgeving, want ten eerste is het niet goed voor het milieu en ten tweede is dat nadelig voor je portemonnee. Bovendien scherpt de overheid de richtlijnen voor driftreductie steeds verder aan. Dat was voor onszelf en vele aanwezigen een eyeopener, want nu kon je de mogelijkheden van een spuitdop ontdekken en hoe de regelgeving precies in elkaar zit. Bij dit thema kwamen veel praktische vragen van de vakgenoten voorbij. Die leverden bruikbare antwoorden op. Na zo'n dag heb je stof tot nadenken over de vraag hoe je de vertaalslag naar je kwekerij kunt maken. Dit zijn van die leermomenten die we de kwekers tijdens deze dagen willen meegeven.'

Techniek en innovatie

Naast het actuele thema driftreductie kwamen ook andere interessante onderwerpen aan bod. Zo toonde GoTech een product waarmee je in de loods de planten kunt nevelen zonder dat ze uitdrogen. Ondertussen zie je geen enkele vochtneerslag op de machines. Ook werd er een nieuwe oplossing gepresenteerd voor haspels bij beregening of een afdekdoek voor mos. Bastiaensen: 'Het gaat niet alleen om de grote vraagstukken, maar ook de kleinere ontwikkelingen helpen de kweker vooruit. Techniek en innovatie staan centraal. Het gaat erom hoe je dat kunt toepassen in je eigen bedrijf. We hadden twee verschillende typen kwekerijen. Stefan Jongenelen teelt in de volle grond, terwijl Kees Burgmans containerteelt heeft. Zij zijn kwekers die vooroplopen en graag hun kennis delen. Je merkt dat de behoefte aan samenwerking in de kwekerij toeneemt.'


Een van de hoogtepunten tijden de Spuitlicentiedagen was de mechanische onkruidbestrijding door de cameragestuurde schoffel van loonbedrijf Huijbregts. Door middel van de camera, die in de rij kijkt en de planten detecteert, wordt de schoffel op die rij bewogen en doet hij zijn werk langs de planten heen. Dergelijke technieken voor de precisielandbouw zijn sterk in opkomst. Ook druppelirrigatie, een systeem dat steeds vaker wordt toegepast, trok de aandacht van de aanwezige kwekers. 'De beeldvorming speelt hierbij een rol. Als je al die haspels ziet, dan denk je dat er veel in de lucht verdwijnt. Druppelirrigatie heeft verschillende voordelen, zoals arbeidsbesparing, minder kosten, betere verdeling en de combinatie van water en voeding op de goede plaats', merkt Van Hassel op.

Een van de hoogtepunten tijden de Spuitlicentiedagen was de mechanische onkruidbestrijding door de cameragestuurde schoffel

Demo van GoTech over verneveling
Demo van GoTech over verneveling

Rendabele investering

Het ontzorgen van de kweker staat voorop bij CLTV en andere leveranciers. De mechanisatie en automatisering ontwikkelen zich dan ook sterk door. Dit is noodzakelijk vanwege het toenemende tekort aan arbeidskrachten. 'In dit kader is een urenregistratieprogramma van Joost Sterke interessant.' Het systeem kan registreren welke arbeid er is en hoeveel tijd dat in beslag neemt. Daarnaast kan met het programma een investering in een nieuwe machine worden vertaald naar de besparing op arbeidskosten. Op die manier kan worden doorgerekend of een investering rendabel is of niet. 'Dit is een mooi voorbeeld van hoe de kweker naar zijn eigen bedrijf kan en moet kijken', aldus Bastiaensen. 'Je moet ook wel investeren in innovatie om de continuïteit te waarborgen. De mensen moeten zich er steeds meer bewust van worden dat ze die kant op moeten. Ze moeten ervan overtuigd raken dat investeringen zich later weer terugbetalen.'


Een slimme bemestingsoplossing met een eenmalige gift voor twee jaar werking trok veel belangstelling

De CLTV Spuitlicentiedagen werden goed bezocht
De CLTV Spuitlicentiedagen werden goed bezocht
Op het gebied van bemesting was er ook het een en ander te bewonderen. Zo was ICL Meststoffen vertegenwoordigd met een slimme bemestingsoplossing met een eenmalige gift voor twee jaar werking. Niet alleen is een geleidelijke bemesting beter voor de plant, maar ook heb je een stuk arbeid gewonnen. Daarnaast vragen kwekers steeds vaker naar biologische middelen. Het gebruik hiervan is in de kas al redelijk gewoon, maar in de buitenteelt komt het nu eveneens op. Dit is mede een gevolg van de mechanisering van de bemestingsgift.

CLTV wil zich met haar Spuitlicentiedagen graag onderscheiden. Bastiaensen: 'We laten veel praktijkvoorbeelden zien. Bovendien ben je meteen op een kwekerij te gast en mensen vinden het vaak leuk om bij elkaar binnen te mogen kijken. Je wordt eerder getriggerd dan op een beurs en er komen vaak vruchtbare discussies op gang. Ook voor leveranciers is het interessant, want die hebben directer en gerichter contact met de (potentiële) klant. We zetten een breed programma neer, dat verschillende aspecten van de bedrijfsvoering behandelt. Zodoende is het voor iedereen inspirerend. Per jaar proberen we ook zo veel mogelijk te variëren, waardoor we tegemoet komen aan de behoefte van de kweker.'

CLTV Zundert

CLTV Zundert is in 1904 is opgericht met de bevordering van de land- en tuinbouw in Zundert en Rijsbergen als doel. Dat doel staat nog steeds centraal. De onderneming is tegenwoordig niet alleen toeleverancier in de agrarische sector, maar biedt ook meerdere diensten aan. De activiteiten van CLTV Zundert zijn verdeeld in vier werkgebieden.
CLTV Handel BV is actief als toeleverancier in de agrarische sector en tuinbouwsector, zoals de boomteelt, aardbeienteelt, vollegrondstuinbouw en veeteelt. Maar ook hoveniers, overheden, bedrijven en particulieren zijn welkom voor hun benodigdheden.
CLTV Veiling BV verzorgt de logistiek en keuring van de afzet van de groente- en fruitproducten van de aangesloten tuinders. Het specialisme is vooral de afzet van aardbeien, in samenwerking met Coöperatie Hoogstraten.
CLTV Koeling BV is actief met het koelen van aardbeienplanten en boomkwekerijproducten.
De nieuwste tak is Transport, die actief werd na de overname van Transportbedrijf Erik taks, begin 2020. De specialisatie is het verzamelen, verladen en transporteren van boomkwekerijproducten. Daarnaast wordt het wagenpark ingezet voor overige producten, zoals groenten en/of charterdiensten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER