Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA vernietigt met Xylella fastidiosa besmette planten uit Portugal

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 19 augustus 2021
51 sec


Dat laat de autoriteit weten in een persbericht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen getroffen na een melding van Portugal over planten uit een met Xylella fastidiosa besmette partij. Het ging hierbij om rozemarijnplanten die geleverd zijn aan twee Nederlandse bedrijven door een Portugese teler.


De NVWA is nog bezig om resterende rozemarijnplanten te traceren en zal ook deze vernietigen. De Xylella-besmetting kwam in Portugal aan het licht na bemonstering van een symptoomloze partij rozemarijnplanten tijdens een jaarlijkse officiële survey. De melding is in augustus binnengekomen bij de NVWA, waarna meteen actie is ondernomen. Het gaat om rozemarijnplanten uit een besmette partij die in de tweede helft juli 2021 is uitgeleverd. Hiervan zijn vijf leveringen naar twee Nederlandse handelskwekerijen in West-Nederland gedaan. De NVWA heeft beide bedrijven bezocht en de leveringen getraceerd.

Vier leveringen

Het eerste bedrijf heeft vier leveringen ontvangen waarvan er drie direct na ontvangst aan Denemarken zijn geleverd. De NVWA heeft Denemarken hierover geïnformeerd. De vierde levering is kort na ontvangst geleverd aan de veiling en deze wordt verder terug-getraceerd, omdat de betreffende planten vernietigd moeten worden.


Volledig aanwezig

De levering op het tweede bedrijf was nog volledig aanwezig en op dit bedrijf gaat de NVWA na, volgens Europese regelgeving, of er verspreidingsrisico binnen het bedrijf is geweest. Als er geen besmette cicaden op het bedrijf worden gevonden, die voor verspreiding kunnen zorgen, hoeft de NVWA geen gebied af te bakenen en volgen er geen maatregelen voor de omliggende bedrijven.


Tenslotte gaat de NVWA na of er nog andere risicopartijen zijn geleverd vanaf het besmette bedrijf in Portugal.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER