Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De grond is het begin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, Hein van Iersel, woensdag 22 september 2021
271 sec


Joost Vlemminx: 'Ik verwacht niet dat er nog veel spillenkwekers bij komen'

Joost Vlemminx (37) noemt zichzelf starter, maar is toch al vele jaren bezig. Hij vertelt aan Boom In Business hoe zijn bedrijf in elkaar zit en wat zijn plannen voor de toekomst zijn.

Joost Vlemminx
Joost Vlemminx

Vlemminx stond al eerder in dit vakblad. Recent schreven wij een artikel over de toepassing van groenbemesters van DLF op zijn bedrijf. Dit onderwerp lijkt een goede start voor ons interview. Het tekent Joost Vlemminx als kweker, want, zo zegt hij: 'Uiteindelijk moet het allemaal uit de grond komen.' Vlemminx zit met zijn bedrijf Vlemminx Bomen in het Noord-Brabantse Oirschot op de zandgrond. Dat heeft veel voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Een voordeel is dat je vroeg in het voorjaar kunt beginnen; een nadeel is de droogtegevoeligheid. Daarom past Vlemminx al jaren druppelirrigatie toe. Vlemminx: 'In het begin werd ik door collega-kwekers voor gek verklaard. Doe het toch gewoon met een haspel, kreeg ik dan te horen. Inmiddels lijkt een steeds groter aantal kwekers dezelfde kant op te gaan.'

Aanmelden Young Growers - Groenversneller

Young Growers - Groenversneller is een coachingstraject voor jonge kwekers tot 39 jaar die hun ondernemersskills willen ontwikkelen. Wat is het: zeven bijeenkomsten (met diner) op interessante locaties, interessante sprekers, persoonlijke coaching en onderling contact. Eerste bijeenkomst: 31 maart 2022, 15.00 tot 19.00 uur.
Aanmelden voor de laatste plekken kan via Charlotte@nwst.nl of via het aanmeldformulier. Je kan ook even bellen, dan vertellen we je meer over het traject: 024-2034098.
Kosten: slechts € 1.500,- voor het hele traject.

Dit jaar heeft de pomp nog niet veel gedraaid, op een week na. Vlemminx: 'Vergis je niet; ik kan met deze manier van beregenen niet alleen water geven, maar ook de plant een beetje bijsturen. Bemesten is misschien niet het goede woord. Onze zandgrond spoelt natuurlijk snel uit. Dat kunnen we compenseren door iets aan het beregeningswater toe te voegen.' Iets later showt Vlemminx het hart van zijn beregeningssysteem: een fonkelnieuwe 10 voets container met daarin onder andere de beregeningspomp, maar ook een voorraadvat waarin de kweker de meststoffen kan voormengen, waarna ze worden meegestuurd met de beregening. Vlemminx: 'Dit is geen A- of B-bak, want we kunnen niet mengen in het systeem. Verder hebben we er een watermeter in geïntegreerd. Ik verwacht dat dit in de toekomst verplicht wordt. Dan hebben wij hem alvast.'

Beregeningscontainer met grondwaterpomp en menginstallaties voor vloeibare mest
Beregeningscontainer met grondwaterpomp en menginstallaties voor vloeibare mest
Vanuit de container met de beregeningspomp wordt het water vervolgens naar een aantal hydranten in het veld gestuurd. Vlemminx is deze nu allemaal aan het vervangen en laat ons vol trots zijn eerste hydrant zien, die recent is geïnstalleerd. 'Ik kan deze hydrant nu aansturen met mijn mobiel', legt hij uit. Vanuit de hydranten worden vervolgens via een aantal hoofdleidingen de driptapes aangestuurd. Vlemminx werkt op dit moment met Broere Beregening. Hij is heel tevreden over hun kennis, service en grote ervaring. Samen met CSB Mechanisatie & Machinery uit Haaren heeft hij een simpel apparaatje op de driepuntshef van de gps-aangestuurde Fendt-tractor ontwikkeld. Meteen nadat in het voorjaar de jonge aanplant is aangeplant, wordt deze driptape op 8 à 10 centimeter diepte gelegd.

Jonge spillen

Vlemminx Bomen is gespecialiseerd in de productie van jonge spillen in de maten 200/250, 6-8 en 8-10. Per jaar gaan er ongeveer 30.000 bomen de grond in. Twee derde verlaat het bedrijf na twee jaar; de overige 10.000 bomen hebben een derde groeijaar nodig. De afnemers zijn voornamelijk Brabantse laanboomkwekers. Vlemminx: 'De afstand is super. Veel van onze klanten komen hun spillen gewoon met tractor en wagen halen. Dat scheelt enorm veel werk met verpakken en verzenden.'


Vlemminx is ervan overtuigd dat hij met zijn bedrijf de juiste keuze heeft gemaakt: 'Er komen, denk ik, niet veel nieuwe spillenkwekers bij. En met onze grond kunnen wij dingen die in Opheusden niet mogelijk zijn. In Opheusden op de zware klei zie je veel kwekers de switch maken naar kweken in potten, omdat veel soorten met blote wortel daar in het eerste jaar niet aanslaan. Die moet je eerst een jaar voorkweken in pot; dan kunnen ze pas de grond in. Op onze zandgrond is dat niet per se nodig.'

Watermeter, een investering voor de toekomst
Watermeter, een investering voor de toekomst

Sortiment

Het meeste plantgoed dat Vlemminx gebruikt, wordt op het eigen bedrijf geproduceerd. Enten doet hij zelf en een gedeelte wordt gedaan door een entbedrijf in de buurt. Het stek- en zaaiwerk wordt uitbesteed. Vlemminx: 'Ik heb gekeken of ik het enten kon laten doen in Polen, maar dat was heel complex qua logistiek en bovendien ook niet erg duurzaam. Daar ben ik dus snel van afgestapt.' De productie van het plantgoed is redelijk arbeidsintensief. Voor Vlemminx is dat één van de redenen waarom hij niet verwacht dat er veel spillenkwekers bij komen. Handwerk is nu eenmaal niet erg populair.


Ook over het sortiment is Vlemminx redelijk uitgesproken: een zo breed mogelijk sortiment laanbomen. Echte uitschieters qua aantallen zitten daar niet bij. 'Ik verkoop liever een keer nee, om de prijzen op peil te houden. Verkopen is op dit moment niet de kunst.'

'Het enten heb ik geleerd van Harry van den Hout, het zakelijke van Maarten van Overbeek'

Mentoren

Joost Vlemminx kweekt op het bedrijf en de grond waar zijn ouders ooit een gemengd boerenbedrijf hadden. Dat bedrijf heeft inmiddels al twintig jaar geen rundvee meer en de varkens zijn sinds 2013 weg. Vader Piet Vlemminx legde zich al snel toe op het kweken van bomen, in het begin als contractteler voor een andere kweker in Oirschot.
Toen Joost Vlemminx het boomkwekerspad insloeg, ging hij aanvankelijk bij andere kwekers werken, eerst bij Harrie van den Hout en later als zzp'er bij Maarten van Overbeek.


Vlemminx: 'Van Harrie van den Hout heb ik het enten geleerd, later bij Maarten van Overbeek het zakelijke en natuurlijk het sortiment.' Met zowel Van Overbeek als Van den Hout werkt Vlemminx nog steeds collegiaal samen. Vlemminx: 'Voor Van Overbeek hebben wij nog een perceel contractteelt staan. Die bomen worden binnenkort gerooid en dan houden we op met de contractteelt van laanbomen.' Met Van Overbeek werkt Vlemminx intensief samen, waarbij ook over zaken als sortiment wordt gesproken. Ook als hij extra handjes nodig heeft, kan hij bij Van Overbeek terecht.

In juli heeft Vlemminx het bedrijf volledig overgenomen uit de maatschap van zijn ouders

Overname

Afgelopen juli heeft Vlemminx het bedrijf volledig overgenomen uit de maatschap van zijn ouders. Vlemminx: 'Er gaan daardoor wel wat zaken veranderen. Mijn vader is nu zeventig en wil voorlopig nog volop meewerken, maar heeft al aangegeven dat hij een stapje terug wil doen als we alle contractteelt afgesloten hebben. Misschien gaat hij dan eens een dagje fietsen of zich meer met de kleinkinderen bezighouden. Dat betekent dat ik meer personeel moet aannemen. Het afgelopen jaar waren we verwend: een student van de Has heeft gemiddeld 30 uur per week bij ons gewerkt. Maar dat verandert natuurlijk als corona op zijn eind loopt.'


Hydrant met geïntegreerde aansturing vanuit mobiel
Hydrant met geïntegreerde aansturing vanuit mobiel

Cyclus

Vlemminx Bomen werkt zoals gezegd met twee- en driejarige teeltcycli. Ieder jaar wordt ongeveer 2,5 ha nieuw aangeplant. Na de cyclus van drie jaar krijgt de grond twee seizoenen de kans om zich te herstellen. Vlemminx: 'Ik moet het met mijn grond verdienen, dus daar moet ik zuinig op zijn.' Vorig jaar zaaide Vlemminx de braakliggende grond in met een groenbemester. Dit jaar gebruikt hij gerst om de grond te laten herstellen. Vlemminx: 'Groenbemesters zijn natuurlijk mooi, maar kosten me wel een paar duizend euro. Het telen van gerst is ongeveer budgetneutraal. Gerst is op dit moment erg populair. Kippenboeren met het Beter Leven-keurmerk moeten een bepaald percentage van het graan dat zij voeren, betrekken in een cirkel van maximaal 10 kilometer rondom hun boerderij. Ik ben gebeld door verschillende kippenboeren; dan weet je genoeg!' Overigens verrijkt Vlemminx de grond na de teeltcyclus ook met verrijkte compost. Aan de hand van een grondmonster wordt compost besteld, die vervolgens wordt ondergewerkt.


Groenversneller

Joost Vlemminx is een van de eerste deelnemers aan het Groenversneller-programma dat Boom in Business volgend voorjaar organiseert met een aantal young growers. Dat gebeurt onder leiding van een professionele coach, die in opdracht van de uitgeverij een vergelijkbaar programma voor hoveniers leidt. In zeven sessies maken de jonge ondernemers kennis met zeven belangrijke thema's en - zeker zo belangrijk - met elkaar. Dat dit een succes is, bewijst het feit dat veel oud-deelnemers nog steeds contact onderhouden via WhatsApp.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER