Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tweede Kamer wil geleidelijk af van turf in potgrond

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, maandag 12 juli 2021
83 sec


Motie aangenomen die de mogelijkheden moet onderzoeken

De Tweede Kamer wil geleidelijk af van het gebruik van turf, ook wel gedroogd veen, in potgrond. Op donderdag 8 juli stemde de Kamer in met een motie van het CDA en Groenlinks waarin de regering wordt gevraagd te onderzoeken of het gebruik van turf en turfproducten in de sierteelt en het openbaar groen uitgefaseerd kan worden.


Nederland is in vergelijking met andere landen gulzig als het op turf aankomt: we importeren jaarlijks 4,7 miljoen kuub turf en zijn daarmee de grootste importeur van Europa. Zo'n 86% van onze groeisubstraten bestaan uit turf, terwijl in andere landen zoals Zwitserland, in zakken potgrond, dit aandeel maar 4% bedraagt. De indieners van de motie stellen dat er bij het winnen van de grondstof CO₂ vrijkomt.

Samenwerking

Naast dat de regering de mogelijkheden moet onderzoeken of turf uitgefaseerd kan worden, moet er ook gekeken worden naar alternatieven. Minister Schouten van LNV zou daarbij de samenwerking moeten zoeken met de tuinbouwsector en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.


Op zoek naar alternatieven

Voor de sector zal de ontwikkeling niet als verrassing komen, turf of veen in substraat is al langer onderwerp van discussie. Zo volgt substraatproducent Lensli de ontwikkelingen rondom dit onderwerp op de voet. Rob Bierman, commercieel manager bij Lensli: 'We volgen het nieuws enigszins angstvallig. We weten al jaren dat het gebruik van veen teruggebracht moet worden, met name de toepassing in substraten. Maar op dit moment zijn de totale volumes zo groot, dat de sector op slot wordt gezet als veen per direct verboden wordt. Veen is op dit moment een onmisbare grondstof in onze sector, ze is immers een mooie zuivere grondstof waar je veel mee kan en waar we vanuit Lensli zorgvuldig mee omgaan. Zo maken wij gebruik van RPP veen. Hierin gaan wij als sector ook nog meer stappen in zetten.'

Hij vervolgt: 'Als veen morgen verboden zou worden in Nederland, hebben we met z'n allen een groot probleem. Niet alleen de potgrondproducenten, maar de hele sector. Ik denk dat we allemaal inzien dat veen teruggebracht moet worden, daarvoor is een transitiefase nodig. Met name voor de zoektocht naar nieuwe grondstoffen. Die moeten we als sector zien in te vullen. Vanuit Lensli nemen we het voortouw in de zoektocht naar veenarme en veenvrije alternatieven. We zijn volop bezig met circulaire grondstoffen zoals compost en houtvezel. Het zou daarbij fijn zijn als we een aantal jaar de tijd krijgen voor de doorontwikkeling ervan, we zien tot dusver positieve resultaten bij meerdere teelten.'


LEES OOK
Minder veen maar zeker niet minder resultaat
14-05-2021 | ARTIKEL
373 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER