Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe en populaire heesters in de schijnwerpers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, dinsdag 20 juli 2021
371 sec


Noviteiten voor boomkwekerijen

Boomkwekers in binnen- en buitenland produceren doorlopend nieuwe cultivars, waarvan sommige met spectaculaire eigenschappen. Ze breiden hun assortiment planten voortdurend uit. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwkomers, volgens opgaven van de agenturen, die deze kwekersproducten vertegenwoordigen.

Chris Verpaalen met Cornus alba 'Miracle'. Foto: Peter van Rijssen (Plantipp)
Chris Verpaalen met Cornus alba 'Miracle'. Foto: Peter van Rijssen (Plantipp)

De<i>Betula albosinensis</i> 'Cacao' (pbr) heeft hierbij een zeer donkere bastkleur (al op jonge leeftijd)
DeBetula albosinensis 'Cacao' (pbr) heeft hierbij een zeer donkere bastkleur (al op jonge leeftijd)
De<i>Betula ermanii</i> 'White Chocolate' (pbr) heeft al op jonge leeftijd een witte bastkleur en spectaculaire herfstkleuren.
DeBetula ermanii 'White Chocolate' (pbr) heeft al op jonge leeftijd een witte bastkleur en spectaculaire herfstkleuren.
De <i>Betula albosinensis</i> 'Ruby Chocolate' (pbr) heeft een bijzondere roze bastkleur.
De Betula albosinensis 'Ruby Chocolate' (pbr) heeft een bijzondere roze bastkleur.

Betula Chocolate-serie (Cacao; White Chocolate; Ruby Chocolate)

De Betula Chocolate-serie bestaat uit drie cv's en heeft een aantal bijzondere eigenschappen zoals de bijzondere bastkleuren, ook al op jonge leeftijd; een opgaande groei die weinig snoei vraagt en ze zijn snelgroeiend. Deze drie cultivars zijn afkomstig van de kwekerij van Wil van Ooi en J.C Niesing.
Agent: Van Vliet New Plants


Hebe-Pink-Princess
Hebe-Pink-Princess
Hebe-Color-King
Hebe-Color-King
Hebe-White-Knight
Hebe-White-Knight
Hebe-Ice-Queen
Hebe-Ice-Queen

De Hebe Medieval-serie (Pink Princess, Color King, White Knight, Ice Queen)

Deze cultivars zijn afkomstig van kwekerij Robert Wijsman. De Hebe Medieval-serie bestaat uit vier soorten met bijzondere bladkleuren. De Hebe Pink Princess loopt uit met donkerpaarse scheuten. De Hebe Color King heeft roze scheuten en de Hebe White Knight loopt uit met helderwitte scheuten terwijl de Hebe Ice Queen zalmkleurige nieuwe scheuten geeft.


De soorten uit de Hebe Medieval serie hebben een aantal voordelen:
- Gemakkelijk te kweken tot leverbaar product.
- Compacte, ronde groeivorm. De planten hoeven niet geremd te worden.
- Het hele jaar visueel aantrekkelijk door de veranderingen in bladkleur elk seizoen.
Agent: Van Vliet New Plants


Physocarpus

Physocarpus o. Magic Ball
Physocarpus o. Magic Ball
Deze Physocarpus kent een compacte groeiwijze en vertakt gemakkelijk, zelfs zonder snoei. Een gemakkelijke tuinplant, die geen speciale verzorging nodig heeft! De Magic Ball loopt in het voorjaar uit met licht-oranje scheuten die in de zomer verkleuren naar geel, oranje & rood. In het najaar kleurt het blad felrood. De 'Magic Ball' bloeit in de zomer ook nog met grote lichtroze bloemen. Al met al een geweldige vernieuwing voor het Physocarpus-assortiment! De kweeker is Leena Plants.
Agent: Van Vliet New Plants


Physocarpus 'Little Leena'.  Little Leena is een compacte Physocarpus die ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog wordt
Physocarpus 'Little Leena'. Little Leena is een compacte Physocarpus die ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog wordt
De Physocarpus opulifolius 'LP2' (pbr) 'Little Leena', afkomstig van kwekerij Leena Plants, loopt in het voorjaar uit met heldergroene scheuten. Deze scheuten verkleuren gedurende het jaar langzaam door naar zeer donkerrood. In de herfst is het blad zeer donkerrood.
Physocarpus opulifolius 'LP2' Little Leena. Kweker is eveneens Leena Plants. Deze bloeit gemakkelijk en heeft zeer diep ingesneden blad. De plant vertakt zeer gemakkelijk. Door de compacte groei heeftr deze 'Little Leena' maar weinig onderhoud en snoei nodig. Ook in de handel is de compacte groei een aanwinst vanwege de logistieke mogelijkheden. Al met al een bijzondere aanwinst in het assortiment compacte Physocarpus.
Agent: Van Vliet New Plants


Picea glauca

<i>Picea glauca</i> 'Double Celebration'
Picea glauca 'Double Celebration'
Picea glauca 'Double Celebration'. Kweker: Hoof Zevenaar
Deze Picea glauca heeft een zeer dichte, perfect piramidale groeiwijze. De jonge scheuten verschijnen twee keer per jaar, in het voorjaar en in de zomer. De jonge scheuten zijn heldergeel gekleurd en verbranden niet, ook niet in volle zon. De plant is geschikt voor alle typen grondsoorten en groeit het beste in volle zon.
Agent: Van Vliet New Plants


Picea glauca 'Miss Solar'
Picea glauca 'Miss Solar'
Picea glauca 'Miss Solar', Kweker: Hoof Zevenaar.
Een zeer dicht en perfect symmetrisch groeiende piramide kenmerkt deze cultivar, met intens gele uitlopen in het voorjaar; de naalden zijn kort en fijn. Vanaf voorjaar naar juni/juli verkleurt de 'Miss Solar' van geel naar groene naalden. Na tien jaar kan de Miss Solar een hoogte bereiken van ongeveer 40 cm en 20 cm breed. Picea glauca 'Miss Solar' (pbr) houdt van een zonnige standplaats en is niet gevoelig voor verbranding. Kan in de meeste grondtypes uit de voeten en is zeer geschikt voor compacte en kleine tuinen.
Agent: Van Vliet New Plants


#P Rosa Looking for Love
#P Rosa Looking for Love
Rosa persica

Rosa persica 'Looking for Love'. Kweker: Hoof Zevenaar.
Rosa persica 'KENpopeye' (pbr) Looking for Love bloeit zeer rijk met witte bloemen, alle bloemen hebben een gelijkmatig roze hart. De bloemknoppen van Looking for Love zijn heldergeel gekleurd.


De plant is niet gevoelig voor blackspot en bloeit zeer lang; van mei tot oktober. Het blad is donkergroen. Rosa persica 'KENpopeye' (pbr) Looking for Love is uitermate geschikt als tuinplant. Zowel als struikroos als op stam een mooie aanwinst voor de tuin.
Agent: Van Vliet New Plants


#P Weigela Big Love
#P Weigela Big Love
De Weigela Love-serie (Big Love, Vintage Love, Cherry Love)

Deze serie bestaat, zoals Van Vliet New Plants meldt, bestaat uit drie unieke variëteiten: Big Love, Cherry Love en Vintage Love. De soorten in deze serie bloeien tweemaal per jaar en zeer rijk. Hierbij heeft de Big Love donkerroze, bijna paarse bloemen, de Vintage Love heeft driekleurige bloemen: roze, zalmkleurig en wit, terwijl tot slot de Cherry Love dieprode bloemen draagt.

De kwekers zijn Bert Verhoef, Hoogenraad Boomkwekerij, Vromans Boomkwekerij, Vandeputte Boomkwekerij en Hoof Zevenaar.
Agent: Van Vliet New Plants


Hydrangea paniculata 'Bee Happy'

Hydrangea paniculata 'Bee Happy'. De veredelaar hiervan is Greenwood Ivestments BV

Het gaat hier om een nieuwe, kortblijvende compacte Hydrangea met de verrassende vrolijke naam: Bee Happy. Dit is het eerste soort dat echt klein blijft, ook het tweede jaar in de tuin blijft de Hydrangea compact. Met deze selectie is weer een nieuwe mijlpaal behaald in de veredeling en daarmee echt interessant voor veel potkwekers die een compact groeiende Hydrange zoeken. De Bee Happy heeft een parelwitte bloemkleur en glanzend groen blad. De veredelaar is vele jaren bezig geweest en dit resultaat mag er zijn!

De groeiwijze is opgaand maar de plant blijft compact. Er is geen bespuiting of behandeling nodig. Hij heeft een hele lange zomerbloei en is geschikt voor pot en tuin. De heerlijke zoete geur is een goede aanvullende eigenschap. De gemiddelde lengte/hoogte is 45-55 cm. De winterharde Hydrangea bloeit van juni-oktober.
Agent: CBN New Plants


Cornus alba 'Miracle'

De veredelaar hiervan is Boomkwekerij Verpaalen.
Het gaat hier om een kleurrijke Cornus met groen en wit blad met een roze rand in de lente en vroege zomer. Vanaf de nazomer kleurt dit paarsroze, met in de herfst rode stengels. 'Miracle' verdraagt zowel volle zon als halfschaduw. Zonder snoeien wordt hij ongeveer 2 meter hoog en breed; snoeien in het voorjaar is mogelijk. Deze Cornus is geschikt als tuinplant en voor massabeplanting en is winterhard tot min 30 graden Celsius.
Agent: Planttip


<i>Hydrangea paniculata</i> 'Little Fresco'
Hydrangea paniculata 'Little Fresco'

Hydrangea paniculata 'Little Fresco'.

Veredelaar: Guido Rouwette.
Dit is een zeer compacte pluimhortensia. De grote pluimen zitten vol met roomwitte en lichtgroene bloemblaadjes, die roze verkleuren. De bloeitijd is van de vroege zomer tot de late herfst. Het is een circa 70 centimeter hoge variëteit die 50 centimeter breed wordt, een prachtige tuinplant die ook geschikt is voor containers. Hij is winterhard tot min 30 graden Celsius.
Agent: Planttip


Magnolia 'Emperor'.

Veredelaar: Vance Hooper.
Deze magnolia wordt gekenmerkt door de zeer grote, donkerroze bloemen met een diameter van 30 centimeter. Hij bloeit in het voorjaar en heeft een tweede bloei in de zomer. Hij is winterhard tot min 15 graden Celsius. Je kunt hem in de zomer terugsnoeien en hij bloeit al op jonge leeftijd.
Agent: Planttip


<i>Magnolia</i> 'Pink Pyramid'
Magnolia 'Pink Pyramid'

Magnolia 'Pink Pyramid'.

Veredelaar: Vance Hooper.
Bij de 'Pink Pyramid' gaat het om een smalle piramidevormige struik, die in tien jaar tijd circa 4 meter hoog en 1,5 meter breed wordt. Hij is zeer geschikt voor de groenvoorziening, de kleinere tuin en voor potten op het balkon en terras. Het blad is donkergroen, de bloemen met een diameter van 15 tot 20 centimeter verkleuren van paars naar donkerroze. Het ras bloeit als jonge plant, in het voorjaar en een tweede keer in de zomer. Hij is winterhard tot min 15 graden Celsius.
Agent: Planttip


<i>Photinia x fraseri</i> 'Little Fenna'
Photinia x fraseri 'Little Fenna'

Photinia x fraseri 'Little Fenna'.

Veredelaar: Firma J.C. Niesing.
Een compacte soort met lichtroze scheuten. Deze contrasteren mooi met het donkergroene blad. Hij heeft een zeer goede vertakking, dichte groei en robuuste takken. 'Little Fenna' wordt 75 tot 90 centimeter hoog. Hierdoor is de wintergroene heester zeer geschikt als tuinplant, voor massabeplanting, voor potten op balkons en terrassen en als lage haag. Hij is winterhard tot min 18 graden Celsius.
Agent: Planttip


<i>Physocarpus</i> 'All Black'
Physocarpus 'All Black'

Physocarpus 'All Black'.

Veredelaar: Pépinières Minier
All Black heeft zeer donker blad dat van rood-paars kleurt naar zwart. All Black heeft een ronde, bossige groei en vertakt zeer goed. Wordt ca. 80 cm hoog en 80 cm breed. Deze Physocarpus bloeit in mei/ juni met witte bloemen en geeft daarna rode vruchten. Een mooie combinatie met het donkere blad! Plant All Black in de zon of halfschaduw. Het type grond maakt niet uit. Snoeien kan in het voorjaar. All Black is winterhard tot -30 graden Celsius.
Agent: Planttip


Viburnum opulus Coppertop
Viburnum opulus Coppertop

Trachelospermum 'Winter Ruby' en Viburnum opulus 'Coppertop'

Verdere innovaties die dit Boskoopse bedrijf vertegenwoordigt zijn: Trachelospermum jasminoides 'Winter Ruby' en Viburnum opulus 'Coppertop'. De veredelaars hiervan zijn respectievelijk Pépinières Travers en PDSI.
Agent: Planttip


Nandina Curly Obsessed
Nandina Curly Obsessed

Nandina domestica 'Curly Obsessed'

Boomkwekerij Ron van Opstal Holding B.V.
Deze Nandina-cultivar blijkt dezelfde kleur en vorm te hebben als Nandina 'Obsessed', met dit verschil dat het blad golvend is. De golvende variëteit vraagt minder onderhoud en is winterhard tot min 18 graden Celsius.
Agent: Planttip


Nandina Red Light
Nandina Red Light

Nandina domestica 'Red Light'

Veredelaar: Beotanics
Deze cultivar heeft een opvallend rode kleur en golvend blad. De nieuwe scheuten zijn intens roodpaars. Deze compacte soort heeft een opgaande, bossige groeiwijze. Hij vergt weinig onderhoud en is winterhard tot min 18 graden Celsius.
Agent: Planttip


Pieris Little Goldy
Pieris Little Goldy

Pieris japonica 'Little Goldy'

Boomkwekerij Ron van Opstal Holding B.V.
Deze Rotsheide-variant is er een compacte, bossige, groenblijvende variëteit die ongeveer 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed wordt. Het blad is interessant gekleurd, waarbij nieuwe scheuten en bladeren roze gekleurd zijn. Het blad verkleurt van roze naar rozewit, in de zomer naar goudgeel en in de herfst en winter naar groen met een witte rand. De wisselende kleuren maken 'Little Goldy' het hele jaar door aantrekkelijk; het uiterlijk verandert voortdurend. Deze Pieris bloeit in april/mei met witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor insecten en heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien is niet nodig, maar kan desgewenst na de bloei plaatsvinden. Hij kan in de volle zon of halfschaduw geplant worden. Het ras is geschikt als tuinplant en voor in pot op balkon of terras. Het is winterhard tot min 20 graden Celsius.
Agent: Planttip


Festuca Sunrise
Festuca Sunrise
Gardenia Double Diamonds
Gardenia Double Diamonds
Limonium Dazzle Rocks
Limonium Dazzle Rocks

Festuca 'Sunrise', Gardenia 'Double Diamonds' en Limonium 'Dazzle Rocks'

Plantipp vertegenwoordigt veredelaars bij het licentiëren van nieuwe rassen. In de loop van dit jaar zal het bedrijf nog een aantal innovaties introduceren, waaronder Festuca 'Sunrise', Gardenia 'Double Diamonds' en Limonium 'Dazzle Rocks'.
Agent: Planttip


Hydrangea paniculata COUSTAR02 (Petite Star)
Hydrangea paniculata COUSTAR02 (Petite Star)

Hydrangea paniculata COUSTAR02 (Petite Star)

In de Hydrangea paniculata 'Petite'-collectie zitten nu de volgende noviteiten:
COUSTAR02 (Petite Star). Kweker is Jacques Couturieux.
Compact groeiende hortensia die zuiverwit bloeit en verkleurt naar donkerrood. Hoogte 60 cm; breedte 90 cm.
Agent: Breederplants


Hydrangea Petite Lantern PBR (2)
Hydrangea Petite Lantern PBR (2)

Hydrangea 'Petite Lantern' PBR (2)

LISSJUDY Petite Lantern. Een kegelvormige hortensia die zuiver wit begint en door verkleurt naar donkerrood. Hoogte 60 cm breedte 40cm
Agent: Breederplants


Hydrangea paniculata COUHARIE Petite Cherry PBR (1)
Hydrangea paniculata COUHARIE Petite Cherry PBR (1)

Hydrangea paniculata COUHARIE 'Petite Cherry' PBR (1)

COUHARIE Petite Cherry. Een vroeg bloeiende hortensia die limoenkleurig begint en doorverkleurt naar donkerrood. Bloeit al vanaf begin juni. Hoogte 60 cm breedte 40 cm
Agent: Breeder plants


Prunus laur. 'Red Emperor' PBR (1)
Prunus laur. 'Red Emperor' PBR (1)

Prunus laurocerasus 'Red Emperor' PBR (1)

#TIn de Royal Prunus laurocerasus-collectie zitten nu ook de volgende noviteiten:
Joprl02 Red Emperor - goed bossig met donker rode uitlopers. Glanzend donkergroen blad en erg winterhard getest tot -28 graden Celsius.
Agent: Breeder plants


Prunus lau. 'Royal Blanket'PBR
Prunus lau. 'Royal Blanket'PBR

Prunus laurocerasus 'Royal Blanket'PBR

Royal Blanket is een gezonde laag blijvende laurierkers die gemakkelijk vertakt, gezond groeit en erg winterhard: getest tot -28 graden Celsius.


Vinca minor 'Valentin' PBR (1)
Vinca minor 'Valentin' PBR (1)

Vinca minor 'Valentin' PBR

Dit is een mooie gezonde bodembedekker met donkergroen blad. Mooie azuren tot lichtblauwe bloemen.
Agent: Breederplants


Spiraea x cinerea 'Kaziu' PBR
Spiraea x cinerea 'Kaziu' PBR

Spiraea x cinerea 'Kaziu' PBR

Spireae cinera 'Kaziu'. Hier gaat het om een gezonde, gele variant van de Grefsheim. Verbrand niet en is goed winterhard. De Spirea bloeit in het voorjaar met mooie zuiver witte bloemen.
Agent: Breederplants


Corylus avellana 'Red Ghost' PBR (1)
Corylus avellana 'Red Ghost' PBR (1)

Corylus avellana 'Red Ghost' PBR (1)

Corylus avellana 'Red Ghost'. Deze kenmerkt zich met rood blad tot laat in het najaar en van onder tot boven. Het is een goede, gezonde, krachtige groeier.
Agent: Breederplants


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER