Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boomkwekerij vestigt aandacht op quarantaine-organismen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 20 mei 2021
49 sec


Om het risicobewustzijn onder kwekers te vergroten

Samen met de boomteeltregio's Opheusden, Zundert, Boskoop en Horst aan de Maas, Anthos en Naktuinbouw werkt LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen aan een project rond quarantaine organismen. Doel hiervan is om het risicobewustzijn over deze zogeheten Q-organismen tijdens de handel en import bij kwekers te vergroten. Dat laat LTO weten op haar website.

Oost-Aziatische boktor
Oost-Aziatische boktor

Lees ook: NVWA treft uitheemse schorskevers bij Nederlandse potplantenkwekerij

Er is een hele reeks Q-organismen die een gevaar kan vormen voor de boomkwekerij. Zo heb je Xylella fastidiosa en de uitheemse schorskevers die de NVWA onlangs in kassen vond. Ook schreef de NRC recentelijk een artikel over een bepaalde luis die met kerstbomen is meegelift naar Zuid-Europa en daar de Pinus pinea bedreigt. 'De gevolgen bij een vondst of een uitbraak van een Q-organisme kunnen groot zijn. Door het bewustzijn bij kwekers te verhogen, hopen we het risico te verlagen', aldus LTO.

Kennisverspreiding

Tijdens het project wordt de website Fytocompass.nl meer geschikt gemaakt voor de boomkwekerij. Hierbij moet de aandacht met name liggen op kennisverspreiding. In eerste instantie onder kwekers. 'Maar we proberen ook andere importerende sectoren, zoals tuincentra, mee te nemen in het risicobewust worden.'


Fytocompass.nl

De website van Fytocompass.nl biedt ondernemers in de land- en tuinbouw informatie over ziektes en plagen. Op het platform staan ook vragenlijsten waarmee fytosanitaire risico's in kaard worden gebracht. De website is een initiatief van land- en tuinbouworganisaties en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER