Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA treft uitheemse schorskevers bij Nederlandse potplantenkwekerij

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 22 april 2021
46 sec


De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens een inspectie meerdere uitheemse schorskevers gevonden bij een Nederlands plantbedrijf. De NVWA laat weten dat het om de Euwallacea fornicatus gaat, die sinds 2019 is aangemerkt als een Q-organisme.

De schorskever
De schorskever

Omdat de lidstaten van de Europese Unie verplicht zijn om de verspreiding van dit organisme tegen te gaan, heeft de NVWA de planten met daarin de kevers vernietigd. De schade voor het bedrijf is daarom groot, ook omdat er minimaal drie maanden beperkingen gelden voor de aflevering van waardplanten uit de betreffende kas.

Schorskevers

Schorskevers zijn kleine zwarte tot donkerbruine kevertjes van ongeveer 2 mm groot die kunnen leven op houtige gewassen en palmen. Ze komen oorspronkelijk voor in gebieden met een warm klimaat zoals Californië en Zuid-Afrika en staan bekend als invasieve exoot. Door gaatjes te boren kan de kever schade aan richten aan de plant of boom, ook is de kans aanwezig dat de kever schimmels meebrengt en daardoor de plant ziek maakt.


Inspectie

De NVWA heeft de inspectie en monstername bij het Nederlandse bedrijf uitgevoerd toen zij werd geattendeerd op een vondst van de kever bij een afnemer in Duitsland. De kevers werden getroffen in een grote ficus en Artocarpus broodboom. Ook hebben inspecteurs van de NVWA bij het Nederlandse bedrijf vallen opgehangen, die gecontroleerd worden tijdens vervolginspecties.


De NVWA voert tracering uit op besmette partijen. Afnemers worden geïnformeerd en indien nodig geïnspecteerd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER