Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe variëteit veldesdoorn aangeplant in Elst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 29 maart 2021
118 sec


Acer campestre 'Street Pillar' breed inzetbaar in openbaar groen

De gemeente Overbetuwe heeft als eerste gemeente een nieuwe cultuurvariëteit van Acer campestre oftewel veldesdoorn aangeplant. Wethouder Brigitte Faber-de Lange plantte de eerste Acer campestre 'Street Pillar' samen met kweker Ruijgrok uit Randwijk.

Wethouder Brigitte Faber en vader en zoon Ruijgrok planten veldesdoorn. Foto: Gemeente Overbetuwe
Wethouder Brigitte Faber en vader en zoon Ruijgrok planten veldesdoorn. Foto: Gemeente Overbetuwe

In 2002 waren er al acht verschillende cultuurvariëteiten van de veldesdoorn aangeplant in de Koninginnewijk in Elst. Met de aanplant van Acer campestre 'Street Pillar' kwam daar nog één bij. Door ze bij elkaar te zetten, worden de verschillende kroonvormen van de cultuurvariëteiten goed zichtbaar.

De gemeente Overbetuwe hecht er veel waarde aan om verschillende boomsoorten en cultuurvariëteiten een plek te geven. De nieuwe variëteit van de veldesdoorn is afkomstig uit Overbetuwe zelf, van boomkwekerij L.B. Ruijgrok in Randwijk.

Wethouder Faber-de Lange: 'Het is heel bijzonder dat we nu als eerste gemeente de nieuwe veldesdoorn mogen planten. Het is immers een nieuwe variëteit, ontwikkeld door boomkwekerij Ruijgrok uit onze eigen gemeente. Het is mooi om dit resultaat voor iedereen zichtbaar te maken in de openbare ruimte.'

Opvallend, beheervriendelijk en nuttig

Zoal de naam al aangeeft, is Acer campestre 'Street Pillar' zeer geschikt voor aanplant in straten. Het is een mooie opvallende boom voor aanplant in het openbaar groen, in parken en op pleinen. Ook voor kleine tuinen is deze boom een aanrader.


Het kleurverschil tussen de donkergroene oudere en heldergroene jongere bladeren aan dezelfde tak geeft een mooi contrast. In de herfst hebben de bladeren een opvallend gele kleur.

De bloemen in het voorjaar bevatten veel nectar voor insecten en in de herfst weten vogels de zaden van de veldesdoorn goed te vinden. Zo draagt deze inheemse boom bij aan de biodiversiteit. De veldesdoorn staat bekend om zijn effectieve opname van CO2 en ook de variëteit 'Street Pillar' draagt bij aan de vermindering van luchtvervuiling. Volgens de beschrijving die Jan van den Brandhof van de boom gemaakt heeft zou de boom ook relatief goed tegen droogte kunnen. Zeer relevant in deze tijden van een veranderend klimaat.

'Street Pillar' heeft een smalle, compacte groei en een zeer dichte kroon

Boven Acer c Street Pillar onder Acer c Elsrijk

Breed inzetbaar

Acer campestre 'Street Pillar' heeft een smalle, compacte groei en een zeer dichte kroon. Na vijftien jaar heeft de boom een hoogte van 5 meter en een breedte van 2 meter. De boom groeit goed op veel verschillende grondsoorten, is droogte- en windbestendig en verdraagt schaduw. Door zijn compacte groei is snoeien vrijwel niet nodig. De boom is bestand tegen strooizout en niet gevoelig voor meeldauw en spint.


Vijftien jaar

Boomkweker Leen Ruijgrok over zijn nieuwe soort: 'Vijftien jaar geleden hadden wij een blok zaailingen van veldesdoorn uitgezet. Daarin viel deze nieuwe soort meteen op. Ik heb deze nieuwe soort toen uitgemerkt en later besloten deze als nieuwe cv op de markt te brengen. Een aantal boomkwekers heeft deze soort gekocht en aangeplant, maar op dit moment zijn wij nog de enige kweker die een voorraad heeft van deze boom. 'Street Pillar' valt op door de zeer compacte groeivorm. Je kunt de boom wat dat betreft het best vergelijken met Acer platanoides 'Columnare', maar dan als A. campestre. Verder is bijzonder aan 'Street Pillar' dat het oudere blad een diep donkergroene kleur heeft en de jonge scheuten lichtgroen zijn, en de opvallend lange bladstelen.'


Arboretum van veldesdoorn

Met de aanplant van Acer campestre 'Street Pillar' heeft de gemeente Overbetuwe nu bijna een volwaardig veldesdoorn-arboretum binnen haar grenzen. De volgende soorten zijn aangeplant in 2002 en 2021:

Aanplant 2002:
Acer campestre 'Arends'
Acer campestre 'Geesink'
Acer campestre 'Commodore'
Acer campestre 'Senator'
Acer campestre 'Elsrijk'
Acer campestre 'Huibers Elegant'
Acer campestre 'Marjolein'
Acer campestre 'Lienco'

Aanplant 2021:
Acer campestre 'Street Pillar'

Moederboom
Moederboom
Jan van den Brandhof heeft voor Leen Ruijgrok een soortbeschrijving opgesteld

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER