Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Nieuwe technieken baseren op oude protocollen lijkt mij niet de juiste manier'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, vrijdag 26 maart 2021
91 sec


Een nieuw protocol voor spuitdoppen met een tophoek van 80/90 graden

Het meetprotocol voor het vaststellen van de driftreductie van spuitdoppen is aangepast vanwege onduidelijkheid over de reductieklasse voor doppen met een tophoek van 80/90 graden. John Hoeben van Wingssprayer is hoe dan ook geen groot fan van deze spuitdoppen. De druppels zijn grover en de dekking daardoor minder. 'Omdat de wind geen rol speelt bij de Wingssprayer zijn de spuitdoppen met een tophoek van 110 graden veel effectiever', vertelt Hoeben.

De Wingssprayer van het gelijknamige bedrijf
De Wingssprayer van het gelijknamige bedrijf

Lees ook: 'Kijk niet alleen naar driftreductie, ook naar effectiviteit'

Maar het gebruik van een spuitdop met een tophoek van 110 graden (de reguliere doppen) bij een verlaagde spuitboomtechniek is niet toegestaan. Hierbij dienen kwekers een 80/90 graden hoek te gebruiken. Volgens John Hoeben een gemis. 'Wij zouden graag zien dat de spuitdoppen met een tophoek van 110 graden ook toegelaten worden voor de verlaagde spuitboomtechniek. Deze dop creëert een fijnere druppel en daarmee dus een betere dekking', vertelt Hoeben.

Nieuwe technieken baseren op oude protocollen

De reden dat de spuitdoppen met een tophoek van 110 graden niet zijn toegestaan in de open teelt is omdat ze te veel drift zouden veroorzaken. De wetgeving schrijft voor om technieken toe te passen die deze drift juist reduceren. Maar het protocol zoals dat er nu ligt, is naar Hoebens mening gebaseerd op oude testresultaten. Hoeben vertelde eerder tegen dit vakblad dat spuitmiddelen geen last hebben van de wind door een speciaal windscherm op de Wingssprayer. 'Nieuw ontwikkelde technieken blijven baseren op oude protocollen, dat lijkt mij niet de juiste manier', aldus Hoeben.


'De spuitdop met een tophoek van 110 graden creëert een fijnere druppel en daarmee dus een betere dekking'

Is het dan helemaal niet mogelijk om met de Wingssprayer een spuitdop te gebruiken met een tophoek van 110 graden? 'Dat kan wel, maar alleen als je de spuitboom door de gewassen heen laat gaan. Als het niet mogelijk is om de spuitboom af te steunen op de gewassen, moet je 80/90 graden aanhouden', licht Hoeben toe. Er ligt inmiddels voor de Wingssprayer een aanvraag klaar voor de goedkeuring van spuitdoppen met een tophoek van 110 graden voor de verlaagde spuitboomtechniek.

Aangepast meetprotocol

De overheid stelt eisen aan de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en heeft daarom vastgesteld dat een spuittechniek de drift met ten minste 75 tot 90% reduceert ten opzichte van reguliere technieken. Op 15 maart 2021 is het meetprotocol voor spuitdoppen aangepast. Er bestond volgens de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) onduidelijkheid over het vaststellen van driftreductieklasse 75, 90 en 95 procent voor spuitdoppen met een tophoek van 80/90 graden. Daarom is de toelichting in het meetprotocol aangepast, maar dat heeft geen gevolgen voor de doppen in de lijst met driftreducerende doppen (DRD). De toelichting is hier te vinden.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER