Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Het oordeelkundig gebruik van gewasbescherming leidt niet tot meer bijensterfte'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, maandag 22 maart 2021
94 sec


Dat schrijft Didier Hermans van buxuskwekerij Herplant

Het gebruik van zowel biologische als chemische gewasbeschermingsmiddelen heeft geen invloed op het bijenbestand van Herplant, stelt eigenaar Didier Hermans. 'Siertelers spelen een belangrijke rol in het aanbod aan drachtplanten voor bijen vanwege hun sortimentskennis', schrijft hij in het artikel.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Lees ook: Buxusveredelaar wint Florall Award met schimmelresistente soorten

Hermans vroeg zich af of hij bij het runnen van een commerciƫle kwekerij schade zou aanrichten aan de bijenpopulatie van zijn omgeving. Hij schrijft dat hij de berichten over bijensterfte ten gevolge van gewasbescherming op de voet volgt. In deze berichtgeving wordt vaak het verband gelegd tussen gewasbescherming uit de land- en tuinbouwsector en grote bijensterfte. Onterecht, meent Hermans. 'Dergelijke berichten raken me omdat ze volgens mijn kennis meestal tendentieus en niet gestoeld zijn op onderzoek en feiten', stelt hij in zijn artikel.

Onderzoeksmethode

Hermans is voormalig hobbyimker en ging zodoende op zoek naar het antwoord of zijn manier van telen invloed heeft op de bijenpopulatie in zijn omgeving. In samenwerking met een imker plaatste Herplant drie kasten, in 2020 werden dat er zes. Na elke behandelingsbeurt met gewasbescherming vond een analyse plaats of de middelen van enige invloed waren op de bijen. 'Zowel in 2019 als 2020 bleek dat niet het geval', concludeert hij. 'Het oordeelkundig gebruik van gewasbescherming leidt niet tot meer bijensterfte.'


'De sierteeltsector speelt een belangrijke rol voor bijen vanwege hun sortimentskennis'

Factoren

De Herplant-eigenaar draagt een aantal factoren aan die invloed uitoefenen op de samenstelling van de bijenvolken. 'Zo blijkt de Varroa-mijt al vele jaren de grote boosdoener te zijn van bijensterfte. Een goede preventie blijkt hier cruciaal', schrijft hij. 'Ook de kennis van de imker is cruciaal om dit succesvol aan te pakken.'


Daarnaast onderstreept hij dat er voldoende drachtplanten beschikbaar moeten zijn om bijen aan te trekken. 'Na de bloei van de lindes is er inheems niet zo veel meer beschikbaar voor de bijen. Gelukkig is er nu veel aandacht voor een bijenvriendelijk sortiment voor in onze tuinen. Hierin speelt de sierteeltsector een belangrijke rol vanwege hun sortimentskennis.'

Maar ook het verkeerd gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen veroorzaakt bijensterfte, zo schijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vaak gaat het om indirecte schade die ontstaat op het moment dat bijen stuifmeel en/of nectar hebben verzameld op gewassen die zijn bespoten met een middel dat giftig is voor de bij. Daarom raadt de NVWA aan om middelen die giftig zijn alleen te spuiten als bijen niet vliegen.

Buxus als bijentrekker

Naast dat Hermans wilde uitzoeken of zijn manier van telen invloed heeft, keek hij ook of de buxus een meerwaarde kan zijn voor het aantrekken van de bij. In zijn artikel is te lezen dat de groenblijver bijen aantrekt indien je weinig tot niet snoeit en de plant laat opgroeien als natuurlijke struik. In zijn aangehaalde bron Imkerpedia scoort de buxus hoog op stuifmeel(pollen) en de nectar.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
lucien verschoren
Tuesday 23 March 2021
Beste,
Akkoord dat sommige gewasbeschermingsmiddelen veilig kunnen ingezet worden. We hebben geleerd dat dit met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren. Het product moet veilig zijn voor bijen en dit is niet altijd eenvoudig vast te stellen, denk maar aan de verdwijnziekte veroorzaakt door enkele neo-nicotinoiden. In de fruitteelt heeft men ervaring met bijen en bloesems daar raadt men vele producten af tijdens de bloeiperiode.
Het assortiment nazomerbloeiers groeit in de kwekerijen; bomen en vaste planten leveren hier een belangrijke bijdrage; zomerlinde, zevenzonenboom, honingboom, spork, liguster, struikheide, salvia-soorten, sedum, asters, klimop enz... Ook een bloemenrand inzaaien op de rand van het perceel trekt bijen en nuttigen aan.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De International Flower Trade Expo 2025
dinsdag 3 juni 2025
t/m donderdag 5 juni 2025
GreenTech event
dinsdag 10 juni 2025
t/m donderdag 12 juni 2025
Zomerdagen bij GROEN-Direkt
dinsdag 10 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER