Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Kijk niet alleen naar driftreductie, ook naar effectiviteit'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 2 maart 2021
91 sec


Driftreductie is belangrijk, maar niet het enige wat telt

Telers die met een veldspuit hun gewassen bewateren, beschermen en bemesten, zijn verplicht de drift te beperken. Soms tot wel 99%. Maar driftreductie zou niet het enige aandachtspunten moeten zijn, meent John Hoeben van Wingssprayer. 'Je zou eigenlijk veel meer naar de effectiviteit moeten kijken. Middelenbesparing is net zo belangrijk.' Wingssprayer is sinds kort partner van NWST.


Lees ook: Spoilers aan spuitboom zorgen voor maximaal resultaat en lager middelenverbruik

Wingssprayer is een familiebedrijf uit Nederweert dat bestaat uit John Hoeben, vader Harrie Hoeben en nog een aantal vaste medewerkers. De naam is identiek aan het product dat ze verkopen: de Wingssprayer. De Wingssprayer is een werktuig met driftreducerende veldspuiters dat niet grove maar fijne druppels toedient, bedoeld voor laagblijvende producten. De techniek komt uit de koker van vader Hoeben die met zeker 37 jaar ervaring de vertaling maakte naar een voor hem logisch en werkbaar product.

Grove vs. fijne druppels

In de basis wordt meestal gekozen voor het gebruik van grove druppels omdat fijne druppels vatbaarder zijn voor wind en daardoor op plekken komen waar ze niet horen. Maar de kleine variant druppels zijn, mits ze op plek van bestemming aankomen, effectiever en beter dekkend. Wingssprayer bedacht daarom een techniek om de fijne druppels beheersbaar te verdelen.


'De vloeistof waait niet weg waardoor je al snel 40% aan middelen bespaart ten opzichte van reguliere spuittechnieken met grove druppels'

'Door de spuittips kort aan de grond te houden en een windscherm voor de tips te plaatsen, creëert de Wingssprayer minimale weerstand. De vloeistof waait niet weg waardoor je al snel 40% aan middelen bespaart ten opzichte van reguliere spuittechnieken met grove druppels', legt John Hoeben uit. Uit onafhankelijk onderzoek van de WUR blijkt ook: de Wingssprayer, in combinatie met de juiste spuitdop, zorgt voor een driftreductie van meer dan 99%.

Effectiviteit

Maar driftreductie is niet het enige wat telt, meent Hoeben. Effectiviteit is minstens zo belangrijk. Naast het gebruik van fijne druppels voor meer dekking, is er een kap op de Wingssprayer geïnstalleerd die de gewassen in beweging brengt. 'Ter vergelijking: wanneer je een kleine boom iets naar de zijkant duwt, ontstaan er ruimte aan de stam. Daar spuit de Wingsprayer vervolgens de bemesting of spuitmiddelen in waardoor die beter door het gewas opgenomen wordt.'


Hij vult aan: 'Maar omdat de wet driftreductie voorschrijft, focust men zich daarop. Met middelverlies als gevolg. Als een teler normaliter 100 liter middel gebruikt maar met fijne druppels nog maar 60 liter, dan heb je een kostenbesparing van 40%. Dat is in het kader van duurzaamheid net zo interessant.'

Partner

Wingssprayer is sinds kort partner van NWST en wil meer boomkwekers die laagblijvende producten telen bereiken. 'De Wingssprayer heeft bijvoorbeeld al goede resultaten laten zien bij Buxussen en kleine bomen', sluit Hoeben af.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER