Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Buiten gewoon bijzonder

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 26 februari 2021
69 sec


Het was een bijzonder jaar. De kwekers de ik spreek, zijn unaniem positief over het verloop van 2020 en meestal ook over de vooruitzichten voor 2021. Van meerdere kwekers hoor ik opmerkingen als: 'Ik zit nu al op de verkoop die ik normaal eind mei heb.' Via ons hoveniersblad bereiken ons signalen dat de voorraad planten grotendeels uitgeput is en dat hoveniers tegen (bijna) iedere prijs plantgoed moeten inkopen om hun projecten maar gerealiseerd te krijgen. Daarbij lijkt vooral te gaan om planten van formaat. Een beukje maat 25-50 doet nog ongeveer dezelfde prijs als vorig seizoen, maar de moderne thuiswerkende consument neemt geen genoegen meer met zo'n niemendalletje. Die wil een tuin die meteen af is. Haagplanten van 1,5 meter hoog en meer, die de tuin meteen een volwassen aangezicht geven en die een paar jaar geleden alleen in heel bijzondere tuinen werden toegepast. De trend is dus haagplanten en bomen die meteen het beeld neerzetten van een volwassen tuin.


Via ons hoveniersblad bereiken ons signalen dat de voorraad planten grotendeels uitgeput is en dat hoveniers tegen (bijna) iedere prijs plantgoed inkopen om hun projecten maar gerealiseerd te krijgen

Tegelijk zijn er de nodige bedreigingen. Het is nu nog winter en het feit dat overal in Europa de tuincentra dicht zijn, doet kwekers nog niet zo'n pijn. Maar uiteindelijk moet de kassa natuurlijk wel gaan rinkelen. De kweker die mij meldde dat hij alles verkocht had, bedoelt eigenlijk dat hij alles in optie heeft staan. Dat is nog net iets anders dan echt verkocht.
Wat de toekomst gaat brengen, weten we geen van allen. Door corona zijn er wel een aantal zaken veranderd die een positieve impact hebben op de boomkwekerijsector. Dat merken wij als groene uitgever bij al onze titels. De mening over groen is essentieel veranderd. Groen is niet langer een stukje decoratie in de tuin en of de openbare ruimte, maar een essentieel onderdeel daarvan. En misschien wel het belangrijkste onderdeel.


Groen is niet meer een stukje decoratie in de tuin en of de openbare ruimte, maar een essentieel onderdeel daarvan. Misschien wel het belangrijkste

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER