Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We streven naar een zo hoog mogelijk percentage duurzame componenten in onze substraten en afstrooiproducten'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 22 februari 2021
115 sec


Fabrikant Legro en leverancier Telermaat blijven innoveren met kokos, perliet en houtvezel

Telermaat is leverancier van de substraatlijnen Container Nursery (CN) en GrowGreen (GG) en het vernieuwde afstrooiproduct Stratum. Voor de special Potgrond en substraat vertelt Jacco Hoogendoorn van toeleverancier Legro over deze producten.

GrowGreen
GrowGreen

Telermaat in Zundert is al sinds 1960 actief in de Brabantse boomkwekerij- en tuinbouwwereld. Het bedrijf levert ook aan boomkwekerijen in de Boskoopse regio, aan laanboomkwekers in de regio Opheusden en aan kwekers in het oosten en noorden. Telermaat heeft alle moderne ontwikkelingen binnen de sector tot dusver meegemaakt.

De tuinbouw in Nederland is groot geworden dankzij de toepassing van veensubstraten. Daarmee kan gemakkelijk worden gestuurd op de juiste pH-waarde door de lage start-pH en de toevoeging van kalk. Veen wordt op twee manieren gewonnen. Er is het zogenaamde zodenveen: verticaal gestoken blokken waarbij de structuur van het veen mooi intact blijft, en 'freesveen', waarbij de veentoplaag horizontaal wordt losgemaakt en in gedroogde vorm met grote stofzuigers wordt opgezogen. Maar de veenwinning staat al jaren internationaal onder druk. Voor potgrond- en substraatfabrikanten is het een uitdaging om vervangingselementen voor veen te vinden. Peter van Dongen, eigenaar van Telermaat: 'Wij juichen als leverancier alle innovaties op dit gebied toe.'

'De kokosvezel zorgt voor een goede structuur en waterverdeling in de pot'

Alternatieven voor veen in potsubstraten

Fabrikant Legro houdt zich al een paar decennia bezig met de ontwikkeling van kokos als vervanger van veen. De afgelopen jaren zijn daar houtvezel en het vulkanische gesteente perliet bij gekomen. Kokos en perliet zorgen door hun structuur voor lucht, stabiliteit, drainage en optimale vochtverdeling in het substraat en zijn toepasbaar voor middellange en lange teelten.


Kokos

Kokos vormt een van de oplossingen in de substraatproducten van Legro. Het is afkomstig uit India en Sri Lanka. Jacco Hoogendoorn, salesmanager Europe bij Legro: 'De kokosschaal bevat van nature veel zouten; doordat palmbomen als zouttolerant gewas vaak in zoute bodemomstandigheden leven, bevat kokosgruis veel natrium- en kaliumionen (Na+ en K+ ). Deze zijn zeer schadelijk voor planten en dus niet wenselijk in de teelt. Daarom wordt de kokos in de herkomstlanden India en Sri Lanka goed met water gewassen. Vervolgens wordt het gedroogd en in blokvorm geperst en zo naar Nederland getransporteerd. Na de import wordt de kokos verder verwerkt in een speciaal daardoor gebouwde fabriek van Legro om de kwaliteit te optimaliseren. Dit proces wordt ook wel het 'bufferen' van de kokos genoemd. Legro verwerkt zowel kokosvezel als kokosgruis in zijn producten.


Peter van Dongen
Jacco Hoogendoorn (Legro) en Peter van Dongen (Telermaat)

Producten

Hoogendoorn noemt specifiek twee Legro-lijnen voor de boomkwekerijteelt: 'Container Nursery (CN) en GrowGreen (GG). Dit totaalpakket substraten biedt een oplossing voor elke situatie en teelt.


De teeltomstandigheden van de kweker vormen altijd het uitgangspunt voor de juiste mengselkeuze. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren zoals variƫteit, potmaat, teeltduur, watergeefsysteem, ondergrond en bemesting. Daarnaast wordt het aspect duurzaamheid niet vergeten in onze GrowGreen-lijn. Door onze jarenlange ervaring met grondstoffen en de bewerking hiervan kunnen we inspelen op verschillende situaties. Daarbij richten we ons vooral op veen, kokos, perliet en houtvezel als grondstof. Iedere bewerking van iedere grondstof resulteert in specifieke eigenschappen, zoals stabiliteit, grofheid, vochtverdeling, capillaire werking, drainage en luchtpercentage. Deze eigenschappen hebben we verwerkt in onze boomkwekerijsubstraten. Zo bieden we met dit universele pakket toch een klantgerichte oplossing. Dit alles op basis van persoonlijk contact en advies, bij voorkeur (in normale tijden) op locatie bij de kweker.' Telermaat heeft vakkundige adviseurs, die dit traject met iedere kweker kunnen doorlopen om tot de juiste substraatkeuze te komen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER