Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van plastic huisafval naar circulaire pottenhouder

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 16 december 2020
69 sec


Wegwerpplastic nieuw leven inblazen

In samenwerking met kwekerij Thermaplant uit Grashoek ontwikkelt pottenleverancier Van Krimpen een circulaire herbruikbare six-pack. De six-pack, bedoeld voor vierkante P9-potten, is gemaakt van Post Consumer Recycled plastic, ofwel plastic huisafval.

De circulaire tray van Van Krimpen
De circulaire tray van Van Krimpen

Voorheen gebruikte Themaplant de six-packs van Van Krimpen van het stevige en herbruikbare PET, potten van PP en draagbeugels van PS. Nadat de klant de heesters plant komen deze producten bij het plastic huisafval. Het is echter complex om deze verschillende kunststoffen van elkaar te scheiden met het risico dat deze in de afvalverbranding terecht komen. Voor Thermaplant en Van Krimpen reden om hun krachten te bundelen en een duurzame en prijstechnisch interessante oplossing te bedenken.

'Achter een eenvoudig bloempotje of traytje gaat op deze manier vaak een wereld van ontwikkeling, innovatie en recycling schuil'

Recyclebaar

Naast dat de six-packs op circulaire wijze tot stand komen is de tray goed recyclebaar. Van Krimpen gebruikt in het productieproces enkel PCR plastic huisafval waardoor er geen complexiteit ontstaat bij de afvalverwerking. Ook door de Cyclos certificering is de tray goed detecteerbaar voor afvalwerkers, waardoor de tray niet zomaar bij de afvalverbranding terecht komt. Ook de draagbeugels en P9-potten worden van ditzelfde materiaal gemaakt.

Verduurzaming
Verduurzaming is een terugkerend thema bij Van Krimpen. 'Zo hebben we al ruim acht jaar onze eigen recyclefabriek waar we kunststof afkomstig uit de tuinbouw recyclen. Dat kunststof wordt gemalen tot snippers, gewassen, en door middel van extrusie "op korrel gezet" en dan later weer ingezet om potten, dan wel trays, te produceren', legt Jorg Swagemakers uit, sales- en exportmanager bij Van Krimpen. 'Op deze manier is kunststof echt circulair. Achter een eenvoudig bloempotje of traytje gaat op deze manier vaak een wereld van ontwikkeling, innovatie en recycling schuil.'



De circulaire tray van Van Krimpen
De circulaire tray van Van Krimpen

Thermaplant

Themaplant is een boomkwekerij die gespecialiseerd is in bodembedekkende heesters in P9-potten, zoals Cotoneaster, Euonymus, Hedera, Pachysandra, Vinca en Waldsteinia. Hun voornaamste afnemers zijn tuincentra en bouwmarkten in Europa. Als MPS GAP-gecertificeerde kwekerij zijn zij veelal op zoek naar verduurzaming. Zo kweken zij in koude kassen en zonder belichting, waardoor de CO2-uitstoot beperkt is, en kunnen zij door gesloten systemen water hergebruiken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER