Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Bewust kweken moest voor ons normaal zijn voordat de markt erom zou vragen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 4 januari 2021
207 sec


MPS-certificering helpt Kwekerij Vredebest voor organisatiestructuur

Het certificaat MPS-ABC voor geborgde milieuregistratie en -certificering voor de tuinbouw in Nederland bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Kwekerij Vredebest is een gecertificeerd bedrijf van het eerste uur. Zoon Hendrik Hak runt het bedrijf nu. Hij vertelt over zijn ervaringen met werken volgens de MPS-normen en wat het keurmerk voor het bedrijf doet in de handel.

Hendrik Hak op de kwekerij
Hendrik Hak op de kwekerij

Het milieucertificaat MPS-ABC is ontwikkeld door MPS, dat vijfentwintig jaar geleden door een groep kwekers werd opgericht. MPS-ABC geeft een kwalificatie op basis van de milieu-impact van een bedrijf. Kwekers registreren het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie, water en afval. De kwalificatie wordt berekend over een bepaalde periode en is gebaseerd op verbruik per vierkante meter per teelt. Kwekers met dezelfde producten of productgroepen worden dus met elkaar vergeleken; op basis hiervan wordt de MPS-ABC-kwalificatie berekend. Audit- en certificatie-instelling MPS-ECAS voert audits uit bij bedrijven, momenteel vanwege corona voornamelijk online op afstand. De voorraad wordt bekeken, het bedrijf wordt doorgenomen en documenten met betrekking tot de aankoop van energie, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden ingezien.

Registratie gebruikte middelen

Als een bedrijf MPS-ABC-gecertificeerd wil worden, moet het de toegepaste gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen per gewas of gewasgroep registreren, evenals het verbruik van energie en water. Dit gebeurt allemaal in de digitale MPS-ABC-registratieomgeving. Dat kan op de pc, tablet of smartphone. Naast alle meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden ook biologische gewasbescherming, biostimulanten en microbiële producten geregistreerd. Na circa dertien periodes van elk vier weken volgt een eerste audit. Na dertien periodes registratie en een geslaagde audit ontvangt het bedrijf een MPS-A+-, A-, B- of C-kwalificatie en een MPS-ABC-certificaat. Uniek aan MPS is het persoonlijke contact met de kwekers en de hulp bij alle stappen van het certificeringsproces, indien gewenst op het bedrijf zelf.


Voor MPS-ABC-certificatie moet minimaal worden voldaan aan de registratie-eisen voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast kan de kweker onder meer kiezen uit: MPS-GAP (eisen betreffende aantoonbare veiligheid, traceerbaarheid, milieu, gewasbeschermingsmiddelen en recall-procedures, om te kunnen leveren aan internationale retailers), MPS-SQ (socially qualified, goede arbeidsomstandigheden), MPS-ProductProof (transparantie op gewasniveau), MPS-Q (eisen betreffende bedrijfsprocessen, zoals inkoop, oogsten, sorteren en verpakken) en MPS-Waterzuivering.

'We moeten vooroplopen met bewust middelengebruik'

Vooroplopen

Kwekerij Vredebest in Waddinxveen van coniferenkweker Hendrik Hak heeft een MPS-A-kwalificatie en is MPS-GAP- en MPS-SQ-gecertificeerd. 'MPS is al jaren een gevestigde naam op het gebied van milieucertificering. Wij zijn al sinds 1996 MPS-ABC-gecertificeerd. We hadden al de voorloper van de MPS-Florimark-certificering, MPS-QualiTree. Mijn vaders filosofie was destijds al: te veel spuiten is voor niemand goed: niet voor de omgeving, niet voor de medewerkers en niet voor de portemonnee. We moeten vooroplopen met bewust middelengebruik. Voordat de markt op grote schaal begint te vragen naar bewust gekweekte producten, moet het voor ons al iets normaals zijn. We hebben doorgezet, ondanks de investeringen. In de loop van de tijd zagen we dat klanten er daadwerkelijk naar gingen vragen. Het heeft dus geloond om op MPS-milieucertificering in te zetten. Het heeft uiteindelijk ook geholpen voor onze organisatiestructuur; dat is misschien nog wel het grootste pluspunt voor ons bedrijf.'


Hoog niveau

Hak vindt de termen 'verantwoord ondernemen' en 'duurzaamheid' dooddoeners die al snel door iedereen worden gebruikt, maar hij merkt wel dat de MPS-certificering zijn bedrijf naar een hoger niveau tilt. 'Omdat we al onze zaken bewust inzichtelijk maken en registreren, zijn wij voor controlerende partijen zoals het Hoogheemraadschap Rijnland of de Omgevingsdienst Midden-Holland een betrouwbare partij. Bij een audit gedragen we ons als gastheer; we hoeven niet bang rond te lopen met de vraag of we iets fout hebben gedaan. Bovendien laten we voorafgaand aan een audit al onze zaken voorbereiden door een externe partij, zodat de auditoren altijd snel klaar zijn. Natuurlijk kweken we duurzaam, maar het komt er feitelijk op neer dat wij ons bewust zijn van wat we doen, door ons telkens af te vragen hoe we onze planten weerbaarder kunnen maken zonder onnodig veel middelen te gebruiken.'


'De mensen op de werkvloer vinden het ook prettig dat alle zaken inzichtelijk zijn'

Gemotiveerd van binnenuit

Intrinsieke motivatie vindt Hak belangrijk. 'Bewustzijn moet ook weer geen bottleneck worden of irritatie opleveren. Plezier in het kweken en liefde voor de planten staan voorop; dan is onnodig middelengebruik een logisch gevolg. Daarom kiezen we voor de certificeringen die bij ons passen, ook gezien de kostenkant. Voorheen beschikten we over de drie certificaten van MPS-Florimark production, maar in 2012 zijn we teruggegaan naar MPS-GAP en MPS-SQ. MPS-GAP heeft betrekking op de traceerbaarheid in de keten en wordt vaak gevraagd door onze exporteurs. Het geeft, naast het plantenpaspoort, een extra registratie en inzicht in de herkomst en het middelengebruik. MPS-SG wordt wat minder gevraagd door klanten, maar het is voor ons goed om te weten dat we de arbeidsomstandigheden voor onze tien medewerkers en één bbl'er goed geregeld hebben. De mensen op de werkvloer vinden het ook prettig dat alle zaken inzichtelijk zijn: ze weten precies waar ze verantwoordelijk voor zijn en bijvoorbeeld ook dat ze op afvalstromen moeten letten.'


Verbeterpunten

Hak voegt toe als opbouwende kritiek: “De meeste middelen die wij kunnen gebruiken zijn volgens de MPS MIND-methodiek oranje. Er
valt dus weinig af te wisselen. Daardoor kunnen we te weinig punten halen met gebruik van middelen met een andere kleurcodering. We hopen van harte dat MPS die situatie in de systematiek kan verwerken. Kwaliteit en het goed kweken van onze coniferen staan zijn voor ons namelijk op de eerste plaats.”


MPS is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het optimaliseren van de MIND systematiek. Martine Holtkamp, Programma Manager MPS: “Een nadeel van deze methode is inderdaad dat de uiteindelijke milieu-impact niet nauwkeurig genoeg wordt berekend, omdat er met gemiddelde score per kleur wordt gewerkt. Er wordt dus geen verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld de verschillende oranje middelen: een middel kan ‘licht’ oranje zijn, maar ook ‘donker’ oranje. Om die reden hebben we de Environmental Impact Indicator (EII) ontwikkeld. Met de EII wordt de impact berekend van het gebruik per werkzame stof. Deze methode van berekenen geeft een transparanter en nauwkeuriger beeld van de totale impact. Hierdoor wordt bijvoorbeeld ook duidelijk of de beperkte inzet van een werkzame stof met een hoog risico een lagere milieulast heeft dan het steeds herhalen van een werkzame stof met een laag risico.” Komend jaar zal de EII systematiek door MPS worden uitgerold.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER