Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wie A van asperges zegt, moet ook B van bomen zeggen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 30 november 2020
180 sec


Rob van den Beucken: 'De omzet van 2021 heb ik al bijna binnen'

Het is het einde van de middag als ik half oktober bij Van den Beucken het erf op rijd. Het schijnt lastig te zijn om Rob van den Beucken te vinden. 'Druk', is de enige verklaring die hij kan geven als hij uiteindelijk gevonden is. Andere jaren zou het nu nog relatief rustig zijn, maar de afleverdrukte is dit jaar al rond half september gestart. Rob van den Beucken: 'De omzet voor 2012 hebben we bij wijze van spreken al bijna binnen. We hebben nu vijf man extra aan het werk om alle bestellingen klaar te maken.'


En dan te bedenken dat Van den Beucken helemaal niet uit het vak komt en zelfs geen agrarische roots had. De vader van de kweker had een groot aannemersbedrijf, waar in de topjaren meer dan zestig mensen aan het werk waren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Door een oom met een agrarisch bedrijf, een opleiding aan de landbouwschool, maar vooral ook vakantiewerk bij Pieter Heynen (zie interview elders in dit blad) kwam Van den Beucken toch op zijn plek terecht. Asperges bleken een belangrijke opstap in zijn ondernemerscarrière. Met deze teelt kon hij snel meters maken. Uiteindelijk verwacht de kweker dat het boomkwekerijaandeel en dan met name de pottenteelt in zijn bedrijf steeds groter en belangrijker zal worden. Dit ten koste van het areaal asperges.

Te klein om het te doen en te groot om het niet te doen

Verkoop op stam

Van den Beucken 'In die tijd dat ik begon stopte verschillende aspergetelers hier in het gebied. Die percelen kon ik huren en er werd afgerekend per kg. Dit wordt vaker in asperge gedaan. Een soort verkoop op stam. Voordeel is dat je direct aan het oogsten bent en niet eerst twee jaar moet wachten met eigen aanplant als je asperge aanplant. En niet eerst twee jaar niks of maar een heel klein beetje kunt oogsten.
Probleem werd later dat je met 50 ha te groot bent om het te doen zoals wij het deden. Als wij verder wilden in asperges zouden we meer vast personeel aan moeten nemen. Dan wordt ik manager en dat wilde ik niet. Daarom gaan we terug in het areaal asperges zodat het wel te doen is met de bezetting mensen die we hebben. In de boomkwekerij zie ik meer toekomst in en vind ik zelf veel leuker om te doen.


Druk

Van den Beucken heeft maar weinig tijd voor interview, want er staan weer andere mensen te wachten. Dat maakt niets uit, want hij praat snel, razendsnel. Zo snel dat uw redacteur zijn aantekeningen achteraf maar met moeite terug kan lezen. Een van Van den Beuckens constateringen is dat hij het altijd razend druk heeft. Dat zie je ook terug in de ontwikkeling van zijn bedrijf. Dat drijft duidelijk op het enthousiasme en de positieve energie die Van den Beucken uitstraalt. Als we met de elektrische golfkar een rondje maken, kan hij zijn handen bijna niet aan het stuur houden; zo veel zaken wil hij aanwijzen: 'Hier hebben we vorig jaar dit gedaan, daar gaan we volgend jaar dat doen.' In essentie komt het erop neer dat de complete buitenruimte rondom het bedrijf de komende jaren op de schop gaat, om de nu nog wat rommelige logistiek te verbeteren. De eerste stappen zijn overigens al gezet De vergunningen zijn aangevraagd en het bedrijf is nu bezig met gemeente om het bouwblok te veranderen en de zaken voor te bereiden. De grond van de buurman is gekocht en daarop is al in 2017 een grote foliekas van Vermako uit het Belgische Tielst geplaatst. Als we daar naar binnen gaan om een foto te maken, blijkt dat deze kas barstensvol staat met Taxus.


Sortiment

Van den Beucken: 'Ons sortiment bomen bestaat uit 50 hectare Prunus laurocerasus, Taxus baccata, Taxus media, ILex crenata, Buxus in soorten en Thuja occidentalis. We zijn gespecialiseerd in het kweken van haagplanten, met name Taxus, Prunus en Thuja en Buxus voor kegels, bollen, struiken en pompons. Het meeste wordt in de volle grond geteeld en met kluit of potdruk afgeleverd. Daarnaast bieden we ook doorgekiemde planten in pot aan. Met name de Prunus 125 t/m 175 cm en Taxus baccata 60 t/m 125 cm. In de toekomst worden ook planten in de maat 200 aangeboden. Het sortiment containerplanten is groter dan in de volle grond. Photinia, Ligustrumen Eleagnus in soorten worden alleen in pot aangeboden. In samenwerking met een andere kweker doen we nog conica's voor de kersthandel. Op onze containervelden staan op dit moment ongeveer 60.000 potten. Daarnaast hebben we ook nog 30 hectare asperges.'


Tegen de markt in

2018 was het laatste jaar dat het wat minder ging in de boomkwekerij. Op dat moment besloot Van den Beucken dat het tijd was om door te groeien. 'We hebben toen tegen de markt en tegen het gevoel in geïnvesteerd. Het idee was om de boomkwekerij te laten groeien en de asperges te laten krimpen. Het nadeel van asperges is dat je ze naar de veiling brengt en maar moet afwachten wat je ervoor krijgt. Dat is in de boomkwekerij heel anders. Daar kun je jezelf onderscheiden en je eigen klanten zoeken. Jouw naam hangt daar aan het product. Wat dat betreft zou Van den Beucken het een goed idee vinden om asperges voortaan onder naam te gaan veilen. Dan kun je beter onderscheiden.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER