Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Je leert niet lopen zonder je knieën kapot te vallen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 24 november 2020
211 sec


Clim Meuter (boomkwekerij Meuter): 'Zo investeren dat het werk leuk blijft'

Clim Meuter heeft twee jaar geleden de kwekerij van bijzondere coniferen overgenomen van zijn ouders Leon en Clara Meuter. Zijn doel voor de komende tijd? Zo veel mogelijk investeren in arbeidsefficiency en gemak, waarbij het werk leuk moet blijven en interessant voor het personeel en hemzelf.

Leon en Clim Meuter
Leon en Clim Meuter

Clim Meuter van kwekerij Meuter in Heythuysen poseert trots voor zijn nieuwe Ezendam-portaaltrekker: de Globus Trike. Volgens hem een geweldige machine, waarmee je zowel kunt plantgaten boren, rijen bemesten, spuiten als schoffelen en ondersnijden. Die nieuwe machine (zie filmpje op de website van Boom in Business) symboliseert in zijn eentje de doelstelling die de jonge ondernemer heeft voor zijn bedrijf: meer gemak, meer efficiency. Dat is prettig voor de ondernemer zelf en hopelijk ook voor het rendement van het bedrijf, maar moet er ook voor zorgen dat het werk leuk blijft voor de medewerkers. Meuter heeft de laatste tijd niet alleen geïnvesteerd in deze nieuwe portaaltrekker. Als we wat verder door het bedrijf wandelen, zien we centraal op het 5 hectare grote perceel een compleet nieuwe werkloods staan. De loods is pas een paar weken oud. Vader en zoon mopperen een beetje op de gemeente vanwege de bouwvergunning. Naast het bedrijf loopt een wandelpad. Daarom vond de gemeente dat de zichtgevel opgemetseld zou moeten worden. Onnodig kostenverhogend, vinden beide ondernemers. Zeker omdat een paar honderd meter naar achteren andere bedrijfsgebouwen staan die ook niet opgemetseld zijn.

'Allemaal cultivars die niet door stek zijn te vermeerderen'


Coniferen

Met betrekking tot het sortiment hebben die investeringen weinig invloed gehad. Meuter is gespecialiseerd in een sortiment bijzondere coniferen en blijft dat. Leon Meuter: 'Allemaal cultivars die niet door zaad of door stek vermeerderd kunnen worden.' Het bedrijf lijkt zich goed te voelen bij dat sortiment, maar dat heeft wel even geduurd. Leon Meuter: 'Toen ik net begonnen was met mijn kwekerij, kweekte ik petunia's. Dat was makkelijke handel. In het vroege voorjaar komen de pluggen binnen en een paar maanden later heb je geld. Nu hebben we een teeltcyclus van drie jaar. Het duurt drie jaar voordat je investering in werk of plantgoed rendement oplevert. Het meeste werk doen we zelf op de kwekerij, maar zaailingen worden ingekocht.' Clim Meuter: 'We zijn ook wel gedwongen om het meeste zelf te doen. Ons specialisme is zo klein, dat je geen leveranciers kunt vinden die jou kunnen ondersteunen. Dan moet je het zelf wel doen. Bijvoorbeeld het kweken van stammen waarop cultivars geënt kunnen worden.'


Tomahawk

Meuter is zozeer gespecialiseerd dat het van tijd tot tijd met nieuwe vondsten op de markt komt. Een voorbeeld daarvan is een zogenaamde sport die een van de medewerkers heeft gevonden in een partij Cryptomeria japonica 'Dinger'. Leon Meuter: 'Het is bekend dat Cryptomeria in de natuur hanenkamachtige vergroeiingen kent, de zogenaamde cristata. Kenners van Cryptomeria kennen waarschijnlijk Cryptomeria japonica 'Cristata', die deze vergroeiingen ook heeft. Wij hebben nu een cultivar gevonden waarbij deze vergroeiingen al op jonge leeftijd en laag bij de grond in de plant zitten. Bij Cryptomeria japonica 'Cristata' zitten ze in de toppen van de boom en zijn ze vaak lastig te zien. Daarom denken wij dat Cryptomeria japonica 'Tomahawk' echt een verbetering is. Wij zijn nu grotere aantallen aan het kweken. Het was de bedoeling om 'Tomahawk' op Grootgroenplus te laten zien en te introduceren. Dat liep door corona helaas allemaal anders.' Leon Meuter ziet voor zijn sortiment zelfs in Nederland groeiende interesse, maar in het buitenland is er voor bijzondere coniferen zeker een goede markt.


Markt

Over de markt gesproken: kwekerij Meuter heeft weinig last gehad van corona. Aanvankelijk waren er wat annuleringen, maar die zijn uiteindelijk meer dan goedgemaakt.
Ongeveer tachtig procent van de handel gaat naar het buitenland, het overgrote deel zonder tussenkomst van een handelaar. Leon Meuter: 'Ik denk dat de rol van exporteurs steeds lastiger wordt. Door de vrije Europese markt kun je vrij exporteren. En de tuincentra die onze grootste groep klanten zijn, worden overal in Europa steeds groter en hebben daarom veel minder snel een handelaar nodig. Alleen in landen waar je uitgebreide fytodocumenten moet invullen, zoals in Noorwegen, zien we een sterke aanwezigheid van handelaars; in overige landen veel minder.'
Ook voor het komende seizoen hebben vader en zoon weinig te vrezen; het aantal reserveringen voor 2021 is bijzonder goed.



Kennis en mensen

Wat zijn de thema's waarmee je als kweker in de toekomst rekening moet houden? Dat zijn volgens de beide ondernemers personeel en sortimentskennis. Dat laatste is bijna een open deur voor een sortimentskwekerij. Volgens Leon Meuter moet die kennis niet beperkt blijven tot de directie, maar is deze ook essentieel voor het personeel. Het beste voorbeeld is Cryptomeria japonica 'Tomahawk': deze bijzondere soort is gevonden door de eigen medewerkers.

Personeel is een groter probleem. Clim Meuter: 'Als je vroeger om een bus Polen vroeg, kreeg je ook een bus. Als je daar nu om vraagt, krijg je misschien één medewerker.'


Overname

Aan de overname van een bedrijf gaat meestal een lang voorbereidingsproces vooraf. Dat was bij boomkwekerij Meuter niet anders. In 2013 besloten vader Leon en zoon Clim dat het bedrijf zou worden overgedragen in een periode van vijf tot zeven jaar. Bij die gelegenheid kreeg de jonge kweker vijftien procent van de aandelen. Voor die relatief lange periode werd gekozen om de nieuwe vennoot in de gelegenheid te stellen om kapitaal op te bouwen in het bedrijf. In 2018 werd besloten om het volledige restant van de aandelen in één keer over te dragen. Leon Meuter: 'Dat hebben we zo georganiseerd dat dit makkelijk kon en het kostte feitelijk niets extra. Daarnaast hadden wij in de voorgaande periode goed gedraaid.'


Kwekerij Meuter

Kwekerij Meuter is ooit ontstaan toen oprichter Leon Meuter samen met zijn vrouw Clara naast zijn job als leraar op een landbouwschool een tweede tak zocht. Hij begon achter zijn huis een kleine kwekerij van zomerbloeiers: petunia en dergelijke. Al na een aantal jaren overvleugelde die tweede tak het leraarschap en ging Leon Meuter verder als fulltime boomkweker. Na een paar verhuizingen vanwege uitbreiding van het dorp Heythuysen en wat verschuivingen in de specialisatie, kweekt kwekerij Meuter nu een breed sortiment bijzondere coniferen, zoals Cedrus, Pinus en Picea, maar ook de zeldzame Sciadopitys verticillata, met daarnaast een aantal side steps. Zo kweekt Meuter een uitgebreid Cercis-sortiment en staat in de eerste kas een partij Perzische slaapbomen (Albizia julibrissin).


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER