Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ISU zet vijf nieuwe vaste planten in de spotlights

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 29 oktober 2020
94 sec


Internationale Stauden Union (ISUS) reikt prijzen uit na teelt in botanische tuin Praag

Voor de Innovations Award 2020 van de International Hardy Plant Union (ISU) hebben acht veredelaars en bedrijven 53 nieuwe vaste planten ingezonden voor aanplant in de botanische tuin in Praag. Een team van de botanische tuin verzorgde en onderzocht de planten daar tijdens de groei. De planten werd in augustus geëvalueerd door een groep experts uit verschillende Europese landen. Uiteindelijk werden er vijf cultivars bekroond.

Archieffoto BOOM IN BUSNESS 2012: ISU Proef Tuinen van Appeltern
Archieffoto BOOM IN BUSNESS 2012: ISU Proef Tuinen van Appeltern

Naast de nieuwheidswaarde, de stabiliteit, de plantopbouw en de bloemenrijkdom werd ook de ziekteresistentie bijzonder geclassificeerd. 'Deze uitstekende vaste planten onderscheiden zich duidelijk van het brede spectrum aan variëteiten. We verwachten dat ze ons aanbod op lange termijn zullen verrijken', aldus de voorzitter van de ISU-proefcommissie, de Zweed Jonas Bengtsson. De Internationale Stauden Union heeft als doel het belonen van duurzame vaste planten die een spannend tuinontwerp mogelijk maken, ook door verschillende planthoogtes. Bengtsson bedankte de botanische tuin in Praag voor de samenwerking.
De volgende vaste planten zijn bekroond:


Nepeta 'Bokratune' Neptune (foto: Vitroflora Grupa Producentów)

Nepeta 'Bokratune' Neptune

Inzender: Vitroflora Grupa Producentów
Deze Nepeta is korter en compacter dan andere Nepeta's van deze soort. Hij is ongeveer 70 cm hoog en goed vertakt met sterke stengels, die niet uit elkaar vallen. De plant bloeit zeer rijk met donkerblauw-violette bloemen van juni tot juli. Als de bloei voorbij is, blijven de donkere aren kleur geven. Verse groene bladeren. Liefst een zonnige standplaats in normale tuingrond, niet te droog.


Andropogon gerardii 'Darkhawks' BLACKHAWKS (foto: Henk de Jong, CNB)

Andropogon gerardii 'Darkhawks' BLACKHAWKS

Inzender: Henk de Jong, CNB
Dit is een ongewone donkerbladige grasplant. Hij wordt tot 150 cm hoog. De bloemen zijn bordeauxrood van juli tot september. De bladeren worden diepgroen en vervagen tot paarszwart. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats.


Silphium terebinthinaceum 'Moa Ven Toh' (foto: Spruyt Selecteer GCV)

Silphium terebinthinaceum 'Moa Ven Toh'

Inzender: Spruyt Selecteer GCV
'Moa Ven Toh' is stabieler en sierlijker dan de soort. Het blad is lang en hartvormig en slechts ongeveer 30 cm hoog. Geeloranje bloemen aan de top van 250 cm hoge sierlijke stelen in augustus tot september. Hij geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon tot halfschaduw, in normale tot vochtige grond.


Epimedium 'Sunny and Share' (foto: Villier Vaste Planten vof in combinatie met Compass Plants BV)

Epimedium 'Sunny and Share'

Inzender: Villier Vaste Planten vof in combinatie met Compass Plants BV
De kleine groene bladeren zijn mooi bezaaid met brons. Het blad is bedekt met gele bloemen in maart-april. De plant produceert een ongelooflijk aantal korte bloemaren, beladen met kleine gele belletjes. Dit is een van de langst bloeiende Epimediums, vaak tot in de zomer. Het is een zich verspreidende variëteit, die in vijf jaar tijd een dikke groenblijvende vlek vormt. De hoogte van bladeren is ongeveer 25-30 cm, inclusief bloemen 30-35 cm. Houdt van goede leemgrond, halfzon tot lichte schaduw.


Dicentra spectabilis 'Cupid' (Foto: Henk de Jong, CNB)

Dicentra spectabilis 'Cupid'

Inzender: Henk de Jong, CNB
'Cupid' bloeit van april tot juni lichtroze. Hij groeit goed op een zonnige tot halfzonnige standplaats in goede tuingrond. De plant is compact, de bladeren worden ongeveer 60 cm hoog en de bloemen ongeveer 80 cm.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER