Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NOW or never

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 13 oktober 2020
84 sec


Kent u de uitspraak It's now or never? Toen de regering dit voorjaar met de zogenaamde intelligente lockdown kwam, was zij ook grootmoedig genoeg om na heel veel jaren bezuinigen en sappelen ineens de Haagse spaarpotten open te zetten.


Bijzonder: in de jaren daarvoor konden we bijna dagelijks in de krant lezen dat er voor die en die maatregel toch echt geen geld was, maar ineens klotste het geld tegen de plinten. Iedere ondernemer kon schijnbaar onbeperkt geld ophalen; alleen een briefje invullen en je IBAN achterlaten. Veel ondernemers in onze sector vulden inderdaad zo'n briefje in en kregen ook geld overgemaakt. Dit vakblad deed er onderzoek naar. Wat bleek? Veel ondernemers wisten ook niet - en dat is niet verwonderlijk - wat de coronacrisis voor hen in petto had. Begin maart leek de crisis de boomkwekerij keihard te gaan raken. Er kwamen massaal annuleringen binnen en vooral de kwekers van bederfelijke visuele handel raakten in paniek en vroegen massaal steun aan. Gelukkig bleek de coronasoep niet zo heet te worden gegeten als hij werd opgediend. Al na een maand draaiden de cijfers en konden veel kwekers weer een plus noteren, zelfs op de omzet van 2019. Logisch dat kwekers die niet wisten wat er stond te gebeuren, dachten: 'It's NOW or never. Misschien gebeurt er straks helemaal niets, maar het kan ook zijn dat mijn omzet helemaal wegvalt, dus laat ik maar aanvragen.'

Dit vakblad haalde uit de openbare NOW-registers een niet-complete lijst met kwekers en stuurde al deze kwekers een vragenlijst. Dat hebben we geweten. Kwekers reageerden massaal, vaak met het verzoek om hen uit die lijst te halen. Daar hebben wij over nagedacht. We hebben besloten om toch de namen te publiceren van degenen die € 15.000 of meer kregen overgemaakt. Kwekers die meldden dat ze de steun inmiddels hadden teruggestort, hebben wij - zonder dit te controleren - weer uit de lijst gehaald. Natuurlijk is het niet leuk om een dergelijke lijst te publiceren, maar het aantal verzoeken om iets met de NOW-steun te doen was opmerkelijk groot. Ik durf bijna te zeggen dat wij nog nooit zoveel verzoeken hebben gehad om een specifiek artikel te publiceren als in dit geval. Daarnaast gaat het om publiek geld. Geld dat in zekere zin van ons allemaal is. Daar hoort een zekere verantwoording bij. En daarnaast, en dat is het belangrijkste argument: de NOW-registers behoorden de afgelopen weken tot de meest bekeken internetpagina's van Nederland; iedere ondernemer wilde graag weten waar al dat gratis geld naartoe ging.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER