Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kwekers moeten voor handel naar VK nu al rekening houden met Xylella fastidiosa

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, maandag 27 juli 2020
48 sec


Bedrijven die in 2021 planten van Lavandula sp, Nerium oleander, Rosmarinus officinalis, Olea europaea en Prunus dulcis willen exporteren naar het VK, moeten nu al rekening houden met mogelijk extra Xylella fastidiosa eisen.


Exportcertificaat

De Xylella fasidiosa komt niet in het Verenigd Koninkrijk voor, maar de Britten stelden in april dit jaar wel extra eisen op voor de handel naar het eiland om de verspreiding te voorkomen. De Europese Commissie trok die eisen eind juni echter alweer in, omdat de eisen volgens hen in strijd zijn met de interne markt. De NVWA verwacht dat dezelfde eisen na de Brexit-overgangsperiode, eind di jaar, weer van kracht worden. Er is dan waarschijnlijk geen sprake meer van de afgifte van een Plantenpaspoort met PZ-code, maar van een exportcertificaat. Het is nog niet bekend of het VK soepelere eisen gaat stellen aan landen die vrij zijn van Xylella fastidiosa.


De NVWA verwacht dat dezelfde eisen na de Brexit-overgangsperiode weer van kracht worden

Keuring

De eisen van het VK hebben betrekking op het groeiseizoen voorafgaand aan het jaar van export. Als mensen deze producten in 2021 willen exporteren naar het VK, dan moet Naktuinbouw daar tijdig van op de hoogte zijn. Er moet een extra keuring in de omgeving van bedrijven plaatsvinden. En in een aantal gevallen moet er nog een aanvullende bemonstering plaatsvinden. Naar verwachting blijft er een invoerverbod gelden voor planten van Coffea spp en Polygala myrtifolia.





Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER