Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

IPM 2020: druk en dynamisch en maar amper Duits

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 11 februari 2020
193 sec


Het is weer bewezen; voor boomkwekers is en blijft IPM de beurs waar het uiteindelijk om draait: druk, dynamisch en - ondanks de locatie in Essen - maar amper Duits.


Time is money, ook voor de medewerkers van dit blad. Helaas hadden wij dus maar beperkt tijd om te snuffelen naar nieuws en nieuwtjes. Een aantal hiervan hebben wij hier voor u verzameld.

Flexitray
Flexitray

Flexitray

Een interessant product, volgens ons, was de Flexitray, zo simpel en voor de hand liggend dat je denkt dat dit al eerder verzonnen is. Dat zou echter niet het geval zijn, aldus het standpersoneel van aanbieder en uitvinder Hübner-Lee, bij monde van de uitvinder Dirk Hübner zelf. De Flexitray is een tray die toepasbaar is op het containerveld en zorgt dat potten niet omwaaien. Tot zover niets nieuws. Nieuw aan de Flexitray is dat de planten beter en flexibeler op afstand gezet kunnen worden en dat je in de trays kunt lopen, en ze dus kunt verplaatsen zonder de tray te beschadigen.
De Flexitray is er in een drieliter-uitvoering. De vijfliter-uitvoering zou snel volgen en over een versie van 7,5 liter wordt nagedacht.


Airpot

Het belangrijkste nieuws dat Airpot dit jaar op IPM bracht, is een vergelijkende studie naar de groeiresultaten van de Airpot in vergelijking met volle grond en conventionele potten. Op de foto houdt Bas van Dijk van Airpot twee opgerooide planten omhoog die even lang gegroeid zijn, de ene in de volle grond en de tweede in een airpot. Van Dijk: 'Natuurlijk kost een Airpot iets meer dan een conventionele pot. Het verschil is dat wij in twintig maanden een handveredeling van een paar euro kunnen opkweken tot een leverbare boom van een misschien wel 75 euro.'


Hugo Paans (l) en Cock van Bommel (r) van Erfgoed
Hugo Paans (l) en Cock van Bommel (r) van Erfgoed

Masterclass

Steeds vaker gaat het niet zozeer om de producten zelf, maar om de juiste toepassing van kennis over die producten. Als ik aan directeur Hugo Paans en zijn collega Cock van Bommel vraag wat het belangrijkste nieuws van Erfgoed op deze beurs is, noemt Van Bommel aanvankelijk grijs worteldoek. De redenering daarachter is simpel: 'Als een plant zelf mocht kiezen, zou hij nooit zwart doek kiezen vanwege de warmte. Dit nieuwe materiaal is net zo uv-resistent als zwart doek.' Het beste bewijs van de innovativiteit is dat de concurrent dit doek inmiddels gekopieerd heeft. Na wat doorpraten komen we erachter dat dit nieuwe doek niet het belangrijke nieuws is dat beide heren te melden hebben. De Erfgoed Masterclass is dat wel. Paans: 'Wij nodigen een aantal prospects uit om met ons een cursus door te lopen, waarin alle zaken rondom containervelden op een wetenschappelijke manier worden behandeld. Het gaat dan niet om verkopen, maar om het bepalen welke vloer je nodig hebt.'


Terrazza-borstelmachine voor containervelden
Terrazza-borstelmachine voor containervelden

Containervelden

Ook Danny Mestdag van het Belgische Terrazza is naar IPM gekomen in verband met containervelden. Mestdag levert geen containervelden, maar reinigt ze met zijn borstelmachines. Volgens de mensen van Terrazza zal het binnen afzienbare tijd verboden worden om vervuilde containervelden chemisch te reinigen met bijvoorbeeld algendoders. Het alternatief is dan borstelen. Terrazza heeft daarvoor een speciale borstel ontwikkeld. De innovatie zit daarbij niet zozeer in de machine, maar vooral in de speciale borstels. Dezelfde machine is ook in te zetten voor het reinigen van de bestrating rondom het bedrijf en kan ook worden omgebouwd tot veegmachine. Naast veegmachines voor containervelden levert Terrazza ook speciale handmachines waarmee tafels en wanden gereinigd kunnen worden.


Plantarium
Plantarium

Plantarium

Plantarium is bezig met een exercitie om zichzelf opnieuw uit te vinden. De kleine stand op IPM, die bemand werd door Maarten Holland en Jan van Seventer, was gericht op de vraag wat mensen nu eigenlijk verwachten van een beurs als Plantarium. De bezoekers en standhouders op IPM zijn bijna per definitie dezelfde als op Plantarium. Via korte interviews probeert men te achterhalen wat mensen verwachten van Plantarium. De vraag is hoe dat te integreren in de vernieuwde opzet van de Boskoopse beurs.


Huls rondom Deense kar
Huls rondom Deense kar

Deense Kar

Natuurlijk hebben veel nieuwe producten op de beurs ook te maken met duurzaamheid, bijvoorbeeld het recyclen of hergebruiken van plastic. Het bedrijf Bye Bye Folie presenteert een product waarmee het inwikkelen van Deens karren niet meer nodig is. Volgens Bye Bye Folie is dit weliswaar relatief goedkoop, maar ook vervuilend en tijdrovend. Voor ongeveer 50 euro heeft Bye Bye Folie een kant-en-klare huls, die je in tien à vijftien seconden om een Deense kar kunt bevestigen. Misschien is het lastig om alle karren hiervan te voorzien, maar het is ieder geval een idee om dit toe te passen op beurzen en als promotie-instrument.


Vernieuwde stekpluggen van het Deense bedrijf Ellepot
Vernieuwde stekpluggen van het Deense bedrijf Ellepot

Pluggen

Ook bij de vernieuwde stekpluggen van het Deense bedrijf Ellepot gaat het primair om duurzaamheid. Ellepot meldt het eerste bedrijf te zijn dat een totaal composteerbare stekplug op de markt brengt die in een Duits en Nederlands biologisch programma zou passen. Feitelijk presenteert Ellepot zijn product zelfs als een versie 2.0; de standbemanning wist te melden dat een eerdere versie van het product te snel composteerde en al na vier weken verdwenen was.


AIS Robots
AIS Robots

Robots

Net als vorig jaar waren ook robots dit jaar een big thing op IPM. In verschillende stands draaiden de pottenrobots braaf hun rondjes. Nu zijn deze machines allemaal nog duur en vaak complex te integreren in een bedrijf. Maar als de ontwikkeling zo doorgaat en het lastig blijft om (goed) personeel te vinden, zal er zeker een markt komen voor deze robots. Op de foto de pottenrobot van Advanced Intelligent Systems Inc.


Johan Stolwijk met <i>Ceanothus</i> 'El Dorado'
Johan Stolwijk met Ceanothus 'El Dorado'

Ceanothus

Met zoveel kleine en grote innovaties zou je bijna vergeten dat IPM vooral een platform is om planten te verkopen. Als ik Johan Stolwijk van het gelijknamige bederijf vraag welke plant hij naar voren zou schuiven, komt hij met Ceanothus 'El Dorado'. Deze cultivar van de Amerikaanse sering is in Engeland geselecteerd. Het struikje heeft mooi frisgroen bont blad, dat niet verbrandt in de zon. In het voorjaar bloeit 'El Dorado' met helderblauwe tossen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER