Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zeker nog plaats voor extra concurrentie in de markt voor grote kluitplanten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 26 september 2019
148 sec


Frank Jochems presenteert op Grootgroen zijn nieuwe vennoot Gerard Jochems en de geboorte van een nieuw bedrijf.

Als een ondernemer de vijftig is gepasseerd begint er doorgaans iets te borrelen. Hoe moet dat straks verder? Kan ik mijn bedrijf verkopen of doorgeven? Verstandig om daar in een zo vroeg mogelijk stadium over na te denken. Frank Jochems is geen uitzondering op dit verhaal. Hij heeft alleen wel heel snel en bovendien heel dichtbij de oplossing gevonden. Op Grootgroenplus 2019 presenteert hij de geboorte van een nieuw bedrijf dat hij samen met achterneef en buurman Gerard Jochems (37) gaat runnen.


Soms moet je ver zoeken voor een oplossing voor je bedrijf. Soms ligt de oplossing letterlijk naast de deur. Dat laatste geldt in ieder geval voor de samenwerking tussen Frank en Gerard Jochems. Beiden groeiden op in dezelfde Eldertstraat in Zundert. Gerard als zoon van een melkveehouder, Frank als zoon van een vollegrondsgroente-kweker die later boomkweker werd. De planning is dat die twee bedrijven die aan de Eldertstraat samen één blok van ongeveer 35 hectare vormen, straks worden samengevoegd tot één boomkwekerij: Den Eldert.

Frank Jochems vertelt over de geboorte van zijn boomkwekerij. 'In de jaren tachtig had ik een paar hoeken over die economisch niet erg handig waren voor de vollegrondsgroente-teelt. Daarom ben ik daar gestart met een boomkwekerij met producten als laurierkers en Mahonia aquifolia. Door de tijd heen is het aandeel van groenteteelt steeds gedaald. Totdat ik in 2002 helemaal gestopt ben. Op dit moment heb ik zeventien hectare beteelde oppervlakte en nog eens vier onbeteeld. Ik heb alleen maar vollegrondsteelt van heesters en coniferen die worden afgezet als kluitplanten.

Ook Gerard Jochems vertelt kort zijn geschiedenis. Gerard Jochems is opgegroeid op het melkveebedrijf van zijn ouders, maar kwam als klein manneke al op de kwekerij van buurman Frank Jochems. Toch leek het lange tijd dat Gerard Jochems niet in de voetsporen van zijn ouders zou treden. En zeker niet toen hij bijna zeventien jaar geleden ging werken bij CLTV Zundert. Gerard Jochems tegen achterneef Frank: 'Jij hebt jaren geleden al eens voorzichtig geopperd dat we zouden kunnen samenwerken, maar toen je dat vorig jaar opnieuw vroeg heb ik nog eens goed nagedacht. Het moeilijkste was dit voor te stellen aan mijn ouders, want dit betekent het einde van hun melkveebedrijf. Maar zij waren meteen razend enthousiast. Per 1 september 2019 begin ik met Frank Jochems een nieuwe BV: Den Eldert. Een logische naam, want beide bedrijven liggen aan de Eldertstaat. Zowel het melkveebedrijf van mijn ouders als het bedrijf van Frank.'

Investeren

De stap om samen een nieuwe kwekerij te beginnen is een zeer intensieve, maar dat is niet de enige stap die het bedrijf gaat maken. Frank Jochems: 'Wij hebben het machinepark van Liwardi in Nispen gekocht. Dit bedrijf wilde met vier rijen op één bed gaan werken. Daardoor kwam hun complete machinepark beschikbaar. Zij hebben ons gevraagd of wij interesse hadden en ik heb meteen ja gezegd. Belangrijk daarbij was de hulp van Jan Ezendam uit Borne. Zijn bedrijf is leverancier van de machines van Liwardi en gaat zorgen voor het ombouwen van de machines om deze geschikt te maken voor het nieuwe bedrijf van Gerard en Frank.


De overname van de machines van Liwardi is overigens iets wat een aantal jaren in beslag neemt. De boormachine staat inmiddels al bij Frank Jochems in de schuur, maar de andere machines moeten bij Liwardi de teeltcyclus nog afmaken.

Frank Jochems over de stap om deze investering te doen: 'Kluitenteelt is fysiek zwaar werk en je probeert het aandeel fysieke arbeid daarom zo klein mogelijk te maken. Daarbij geldt ook dat je het aandeel loonkosten naar beneden probeert te krijgen. Goede arbeid vinden blijft lastig, hoewel wij niet mogen klagen met de Roemenen die bij ons in dienst zijn. Een van de Roemeense medewerkers die bij ons werkte is helaas vertrokken naar handelsbedrijf Laxsjon, dat behalve dat het een van de belangrijke afnemers van onze producten is, ook bij ons in schuur zit.

Samenwerking

Boomkwekers zijn over het algemeen eigengereide en ondernemende types die het zelf allemaal beter weten. Dat is een mooie eigenschap, maar helemaal kloppen doet dat natuurlijk niet. Iedereen, zelfs de meest eigenwijze kweker, heeft samenwerkingspartners nodig. Daarom in deze regio-in-beeld-special over Zundert de focus op samenwerking. Boomkwekerij Frank Jochems stelt zijn nieuwe vennoot Gerard Jochems voor; Jurgen Denissen vertelt over de samenwerking met zijn vader en broer; Agnes en Johan Vermeeren van Esri Potcultuur over hun samenwerking als man en vrouw.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER