Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plantarium boost voor boomkwekerijsector

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 13 augustus 2019
481 sec


Vakbeurs Plantarium vormt niet alleen het ultieme platform voor de boomkwekerijsector en zijn toeleveranciers, maar zorgt dankzij de stijgende internationale aandacht ook voor een opwaardering van de gehele branche. Samen met perswoordvoerder Sandra van Tol nemen we alvast een voorproefje van het event dat vorig jaar naar schatting door zo'n 11.000 professionals werd bezocht.


Buitenlandse vakpers

'Plantarium geniet altijd ruime aandacht van de buitenlandse vakpers. Dat is niet alleen voor de standhouders interessant, maar ook in economisch opzicht voor de boom- en plantenkwekerij, die mag genieten van een breed gedragen internationale exposure', vertelt Sandra aan Boom in Business, terwijl ze druk bezig is met de voorbereiding. Ruim vijftig journalisten, o.a. uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Oekraïne, Polen, Rusland, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland, hebben een persaccreditatie aangevraagd.


Persprijs

Producten en concepten die op welke wijze dan ook originele en innovatieve paden betreden, komen in aanmerking voor de persprijs. Standhouders kunnen zich daarvoor aanmelden, waarna een jury van vakjournalisten deze inzendingen beoordeelt op haalbaarheid en succes in de boomkwekerijsector. De persprijs wordt toegekend in twee categorieën: Tuin-, balkon- en terrasplanten en Concepten. Dit jaar zijn er dertien aanmeldingen voor de persprijs, acht in de categorie Tuin-, balkon en terrasplanten en vijf in de categorie Concepten. De persprijs 2019 wordt uitgereikt tijdens de opening op woensdagochtend 21 augustus.


Het ecologische gehalte hangt af van zaken als duurzaamheid, ecologische teelt en ondersteuning in duurzaam ondernemen

Ecologische route

Er komt een plattegrond waarop de ecologische route staat aangegeven met standnummers, die bezoekers kunnen volgen. Sandra verduidelijkt: 'Het ecologische gehalte hangt af van zaken als duurzaamheid, ecologische teelt en ondersteuning in duurzaam ondernemen. Exposanten die zich in dit opzicht onderscheiden, worden nadrukkelijk in de route opgenomen. Daarnaast geven we op gezette tijden ook begeleide tours. Zo'n twee à drie keer per dag wordt een groepje bezoekers op sleeptouw genomen. Die tour begint altijd bij de entree bij het Compact Wonen-concept. Daar wordt het verhaal van tiny houses en de natuurlijke omgeving verteld. Ook dit is een ecologische route, maar dan begeleid door een gids. Het voordeel van de begeleide tour is dat de kans groter is dat standhouders tijd vrijmaken om hun verhaal te doen, omdat ze weten dat er een groep aan zit te komen.'


Nieuwighedenkeuring

Een prominente plaats op de beurs heeft de presentatie van de inzendingen die voor de nieuwighedenkeuring zijn aangemeld. De nieuwigheden worden op dinsdag beoordeeld door de vakjury van de KVBC (Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen). De nieuw geïntroduceerde planten komen van bedrijven uit binnen- en buitenland. Voor die keuring zijn inmiddels 75 aanmeldingen. Tijdens de opening op woensdagochtend worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.


Highlights

De redactie van Boom in Business zet alvast enkele exposanten in de schijnwerpers die met hun producten, concepten, machines en/of oplossingen te zien zullen zijn op Plantarium. Voor het gemak zijn de verhalen van de exposanten voorzien van een standnummer.


Roll-Air kas
Roll-Air kas

De Roll-Air van Rovero

Rovero Systems BV is al meer dan 35 jaar internationaal specialist op het gebied van foliekassen en folietunnels. Met zijn brede kennis en ingenieus assortiment ondersteunt het bedrijf een brede waaier van tuinders en kwekers. Als u de stand van Rovero Systems bezoekt, is de kans groot dat u Jan van Hemert tegen het lijf loopt. Hij kan u alles vertellen over de door Rovero zelf ontwikkelde en wereldwijd toegepaste Roll-Air-kas. De basis van deze cabriokas is een degelijke kasconstructie met geïntegreerde goten. De unieke Roll-Air-motor zorgt voor probleemloos oprollen van folie. De ingebouwde koppelbegrenzer stopt de motor bij calamiteiten. De kas is revolutionair omdat hij een volledig te openen dek heeft. De gewassen genieten na enkele minuten van de klimatologische buitencondities, zonder enige schaduwwerking. De kas wordt veel gebruikt in de boomkwekerijsector voor het afharden van gewassen. Ook bij de opkweek van stek en gewassen die direct uv-licht nodig hebben, is de Roll-Air een uitkomst. Een heel andere doelgroep voor de Roll-Air-kas wordt gevormd door de tuincentra. Voor winkelend publiek is het dankzij de Roll-Air-kas op de buitenafdeling aangenamer vertoeven. Bij regen gaat de boel dicht en bij droog en warm weer genieten de bezoekers van de buitenlucht.
Rovero Systems is bezig met nog enkele interessante innovaties. Zo ontwikkelt deze specialist uit Raamsdonksveer op dit moment een zachtfruitoverkapping met de mogelijkheid tot luchten zonder de kap volledig op te rollen. Zo probeert Rovero Systems voor iedere toepassing in de kwekerijsector een oplossing te vinden.
Rovero Systems BV heeft standnummer 186.


Biodiversiteit en plastic

Twee tegenstrijdige, maar daarom niet minder belangrijke thema's in de groenwereld vormen belangrijke pijlers in de visie van Griffioen Wassenaar: biodiversiteit en plastic.
Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1923 en nu door de derde generatie wordt geleid. Boom en Business sprak met adjunct-directeur Stefan Verbunt. 'We mogen de logo's van de Vlinderstichting en de Bijenstichting voeren op basis van het vertrouwen dat we in de loop der jaren hebben gekweekt. We kweken alles op in eigen beheer en kunnen aantonen dat we daarbij nauwelijks middelen gebruiken, en wat we gebruiken, is als het kan biologisch. Daarbij zijn we breed en tot op het hoogste niveau gecertificeerd, zoals recentelijk On the way to PlanetProof. Vele gemeentes vinden het belangrijk om biodiversiteit te stimuleren, bijvoorbeeld door het aanleggen van bijenlinten. Wij bieden een assortiment aan dat specifiek aantrekkelijk is voor bijen en vlinders, waarmee wij voor een deel hun voedselhuishouding verzorgen. Wij leggen plantenvakken aan met vaste planten die zelfs tot in november bloei geven. Dat is voor vlinders belangrijk om reserves voor de winter op te bouwen. Onder de naam GreentoColour bedient Griffioen de openbaargroenmarkt. Vanuit de kwekerij in Wassenaar worden zo'n 130 tot 140 soorten gekweekt, die aan een aantal strenge criteria moeten voldoen. Daar gebruiken we geen versterkingsmiddelen of bestrijdingsmiddelen. Wij vinden dat de planten van zichzelf sterk en hard genoeg moeten zijn om in een openbaargroenproject goed te gedijen zonder hulp. Voor de retail zijn een aantal van die strikte criteria minder relevant, bijvoorbeeld maaien, wat veel soorten niet tolereren. Een aantal hybride varianten met specifieke kleuren, zoals Echinacea, houden deze kleur of uitbundige bloei op langere termijn niet. In de particuliere tuin wil men na een paar jaar vaak toch weer iets nieuws. Naast ons bewezen concept Hello Garden voor de retail verzorgen we bij sommige tuincentra ook het buitenterrein met vaste planten', vertelt Stefan Verbunt.


GreentoColour concept Intratuin
GreentoColour concept Intratuin
GreentoColour concept Intratuin
GreentoColour concept Intratuin
'Bij Intratuin in Deventer hebben we het GreentoColour-concept toegepast (zie foto), specifiek afgestemd op het thema en het assortiment dat die vestiging verkoopt. De planten in de plantenbakken buiten worden binnen verkocht. Het geeft een enorme boost aan de uitstraling van de winkel. De beleving en inspiratie beginnen al op de parkeerplaats. Onze innovaties op Plantarium staan in het kader van de plasticdiscussie. Wij hebben een bepaald pad gekozen in deze discussie, en samen met de producent presenteren wij op de beurs de manier waarop wij in de toekomst met het plasticvraagstuk willen omgaan. Griffioen Wassenaar wil de exclusiviteit van zijn nieuwe benadering voorbehouden aan de bezoekers van Plantarium.'

Griffioen Wassenaar heeft standnummer 118.
Meer informatie op www.griffioenwassenaar.nl


Uren besparen dankzij app Vision-Mobile

Infogroen Software ontwikkelt bedrijfssoftware voor boomkwekerijen, handelaren en exporteurs en daarnaast ook voor hoveniers en groenvoorzieners. Als vanouds zullen zij weer aanwezig zijn op Plantarium. Software-adviseur Jan Kastelein van Infogroen Software blikt vooruit. 'Op Plantarium laten we onder andere de werking van onze mobiele app Vision Mobile zien. Hiermee kunnen kwekers via hun tablet of telefoon de voorraad en ontvangsten registreren en daarmee hun administratie voeren. Waar in het verleden simpelweg handmatig met pen en papier werd geteld, is dat nu softwarematig mogelijk en dus verloopt de registratie nauwkeuriger. Het bespaart per week enkele uren werk. De app Vision-Mobile kent alle plantensoorten die gekweekt worden; de medewerker hoeft alleen nog het aantal en de locatie in te voeren.' Sinds januari dit jaar speelt Infogroen Software in op de nieuwe EU-wet- en regelgeving omtrent de plantenpaspoortplicht die per 14 december 2019 van kracht wordt. De bestaande plantenpaspoortplicht wordt flink uitgebreid; alle planten en bomen worden paspoortplichtig. Volgens de EU-definitie zijn dit planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Om goed voorbereid te zijn op de verscherpte regelgeving, ontzorgt Infogroen Software (boom)kwekerijen met zijn slimme oplossingen, zoals de inrichting en de benodigde lay-out van labels, stickers en verzendlijst. Jan Kastelein: 'Daarnaast laten we op Plantarium onze API-koppeling zien (API staat voor application programming interface) met het online handelsplatform Varb (van de Stichting Beurshal). Als er mutaties plaatsvinden, bijvoorbeeld van plantennamen, maten of voorraadaantallen, kan de kweker dat via de API-koppeling doorvoeren op het platform waar hij zijn assortiment aanbiedt. Kortom, via deze API-koppeling kan een aanbieder zijn voorraad op het platform actualiseren.'
Infogroen Software heeft standnummer 182.
Meer informatie op www.infogroen.com


Royaltymanagement

Plantipp is een familiebedrijf, opgericht door Reinier van Rijssen, dat nieuwe plantenrassen van veredelaars beheert. Plantipp streeft naar optimale royaltyinkomsten voor de veredelaar. Dit jaar bestaan ze 25 jaar. Het werkt inmiddels wereldwijd; de Amerikaanse vestiging heet Concept Plants. Dochter Kim van Rijssen legt uit hoe de procedure in zijn werk gaat: 'Als een veredelaar een nieuw ras geselecteerd heeft, neemt hij of zij contact met ons op. Wij testen het ras in verschillende landen (en klimaten). Als het testresultaat positief is, vragen we kwekersrecht aan, in de EU, maar dit kan ook in Japan, Zuid-Korea, Canada, Australië etc. In Amerika heet dit Plant Patent. We werken samen met een netwerk van kwekers om de plant in de markt te zetten. Ook zorgen we voor goed marketingmateriaal en betrekken we de media erbij. Kwekers dragen royalty af over de verkochte planten. De veredelaar ontvangt de royalty. Ook controleren wij de productie van de planten; we pakken bijvoorbeeld illegale vermeerdering aan.'
In de loop der tijd heeft Plantipp zich ontpopt tot één van de meest internationale royaltymanagementbedrijven. Het bedrijf staat nu ook bekend vanwege de vele marketingactiviteiten. Kwekers werken graag met professionele foto's, een logo, trendy labels en een inspirerend verhaal achter de plant. Plantipp biedt die service aan veredelaars en kwekers.'
Tijdens Plantarium 2019 showt Plantipp met trots zijn nieuwste introducties. Op Plantarium zijn de highlights dit jaar:


Buddleja High Five Purple
Buddleja High Five Purple
De rijkbloeiende Buddleja High Five Purple heeft trossen vol dubbele, paarse bloemen. Van de lente tot in de herfst zijn de bloemen een trekpleister voor vlinders en andere nuttige insecten. High Five Purple is niet invasief, dus hij produceert vrijwel geen zaad en als er een zaadje verschijnt, ontkiemt het niet. De multifunctionele High Five Purple kan op verschillende manieren worden toegepast: in een pot op het terras of balkon, of in de tuin, alleenstaand of geplant in combinatie met andere planten. High Five Purple is gevonden door Peter Podaras uit de VS.

Clematis Kokonoe
Clematis Kokonoe
Clematis 'Kokonoe' is een opvallende klimplant met een bijzondere bloemvorm in een warme paarse kleur. 'Kokonoe' geeft veel bloemen en bloeit van het eind van de lente tot het begin van de herfst. Deze klimplant wordt ca. 2,50 m hoog en 1 m breed en is mooi als solitair op terras of balkon, tegen een muur, schutting of pergola, maar ook in een gemengde container of hanging basket. 'Kokonoe' is gevonden door de Japanse veredelaar Shigeaki Ochiai.

Delphinium elatum Cinderella
Delphinium elatum Cinderella
En tot slot Delphinium elatum Cinderella: een sierlijke vaste plant met bloemen die met name geschikt zijn voor de snij en voor in een pot op terras of balkon. Deze Delphinium bloeit in de zomer. De bloemen zijn volledig gevuld en hebben een zachtroze kleur met groene puntjes aan de rand en in het hart. Cinderella wordt ca. 1,20 m hoog en 60 cm breed en is gevonden door Dowdeswell's Delphiniums uit Nieuw-Zeeland.

Plantipp heeft standnummer 115.
Meer informatie op www.plantipp.eu


Machines op maat voor de boomkwekerij

Voets Tractoren en Werktuigen BV bestaat sinds 1932 en heeft zich ontwikkeld van een agrarisch loonbedrijf tot een bedrijf dat de verkoop en service verzorgt van een breed programma machines, voor de landbouw, veehouderij, gemeenten, werkvoorzieningsschappen, boomkwekerij, tuinbouw, particulieren enz. Voets bouwt voor de kwekerijsector veel machines op maat die niet op de markt te krijgen zijn.


Eenarmige spuitmachine
Eenarmige spuitmachine
Zo ontwerpen en fabriceert Voets o.a. snoeimachines met en zonder opvang voor het snoeisel en eenarmige spuitmachines waarmee vanaf een betonpad tuinbreed gespoten kan worden, machines in de breedte van 9-25 m. Verder past Voets op maat lieren aan voor het gebruik in de boomkwekerij met de daarbij behorende rooimessen. Voets levert daarnaast ook tweewielige schoffelmachines om een heel bed of tussen de rijen te schoffelen.

Op Plantarium zal Voets uitpakken met:
 twee typen schoffelmachines
 een VTW-snoeimachine
 de Empas Atlanta-motorvatspuit
 een Golfcar voor intern transport op de kwekerij
 de New Holland-compacttractor
 de Tielburger-veegmachine.


De nieuwste innovatie waaraan Voets werkt, is een getrokken veldspuit, speciaal aangepast voor het gebruik op de boomkwekerij, met een werkbreedte van totaal 54 m.

Voets Tractoren en Werktuigen BV heeft standnummer 171.
Meer informatie op www.voets.nl


VDH foliekassen breidt na Europees succes uit in Japan en Guatemala

Een andere grote speler in de kassenbouw op Plantarium is het gerenommeerde familiebedrijf VDH Foliekassen. VDH heeft de landsgrenzen al geruime tijd overgestoken en levert zijn expertise intussen wereldwijd. Van der Heide Sr. vertelt Boom in Business dat VDH onder andere in Europa, Japan, Rusland en Guatemala kassen heeft gebouwd. VDH Foliekassen past de nieuwste technieken en duurzaamste materialen toe waaronder PE folie Hytilux UVT diffuus 230 micron anti-condens, dat een garantie van zes jaar heeft maar in de praktijk langer meegaat. Ook wordt gewerkt met F.clean 100micron ETFE folie, waarvan de garantie tien jaar en de levensduur meer dan vijftien jaar bedraagt. Het materiaal is 100 % Uv-zelfreinigend en anti-condens. De foliekassen zijn goed verzekerbaar want ze worden gebouwd onder TNO Casta speciaal voor Foliekassen.

VDH verwerkt thermische anticondensfolies van 0,18 tot 0,235 millimeter dik in hun kassen. Het percentage lichtdoorlatendheid ligt tussen de 88 en 92 procent, afhankelijk van het type folie. Vanwege het Uv-doorlatende materiaal, het zonwerende effect en de flexibiliteit die ze met zich meebrengen, zijn de kassen van VDH al jaren een begrip bij menig kweker. Dankzij de uv-transparantie kunnen er bijvoorbeeld compactere planten gekweekt worden. De foliekassen worden ingezet bij de teelt van groente, fruit, bloemen en bomen. Een bijkomende reden om folie boven glas te verkiezen is dat de kans op hagelschade bij een foliekas vrijwel nihil is. Met het oog op de financiële strop na de hagelschades aan glaskassen in (met name) Oost-Brabant 2018 is dit geen onbeduidende factor meer.

Op het Plantarium 2019 zal eigenaar Van der Heide Sr. en zijn team van VDH Foliekassen u te woord staan en meedenken met uw wensen, want van ontwerp tot eindproduct is kassenbouw uiteindelijk maatwerk. VDH foliekassen heeft standnummer 167

Meer informatie op www.foliekassen.com


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER