Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

KVBC bekroont drie nieuwe cultivars

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, dinsdag 9 juli 2019
81 sec


Tijdens twee veldkeuringen (29 mei en 5 juli) werden drie planten door de keuringscommissie van de KVBC bekroond met een KVBC-Award. Op 29 mei werd Cornus kousa 'Rutpink' (SCARLET FIRE) bekroond met een KVBC-Award Zilver. Deze cultivar werd veredeld door het Amerikaanse Rutgers University in New Jersey, bekend van eerdere goede Cornus-introducties uit het verleden. SCARLET FIRE werd ter keuring aangeboden door Joh. Stolwijk & Zonen B.V. uit Boskoop.

Cornus kousa 'Rutpink'
Cornus kousa 'Rutpink'

Het is een breed opgaand groeiende plant met de typische groeiwijze van C. kousa. De bloemen hebben vier opvallende bloembladen (bracteeën) die intens rozerood zijn. De enige plant waarmee SCARLET FIRE vergeleken kan worden is 'Satomi'. In vergelijking hiermee heeft SCARLET FIRE iets grotere bracteeën, die iets puntiger zijn en, waarschijnlijk het meest kenmerkend, dieper rozerood van kleur. Het blad loopt bruinrood uit en heeft opvallende herfstkleuren.

Hydrangea arborescens
Op 5 juli werden twee cultivars van Hydrangea arborescens bekroond met een KVBC-Award. 'NCHA2' (PINK ANNABELLE) kreeg een KVBC-Award Zilver en 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE) kreeg een KVBC-Award Goud. Beide planten werden ontwikkeld door Thomas Ranney, verbonden aan de North Carolina State University in de Verenigde Staten. Ze werden ter keuring aangeboden door Valkplant BV uit Boskoop.

'NCHA2' (PINK ANNABELLE) is een stevig groeiende heester met stevige takken met middengroen blad en zeer grote bloeiwijzen. Deze zijn qua formaat te vergelijken met 'Annabelle'. Bij openen zijn de steriele bloempjes rozerood, maar ze verkleuren spoedig bleek rozerood. Vanwege het formaat is PINK ANNABELLE iets minder geschikt voor kleine(re) tuinen. Deze cultivar 'NCHA2' is een verbetering van de oudere 'NCHA1', die eerder onder de merknaam PINK ANNABELLE werd verhandeld.

'NCHA3' (RUBY ANNABELLE) is uniek vanwege de duidelijk lagere groeiwijze ten opzichte van 'Annabelle' en de eveneens bekroonde 'NCHA2' (PINK ANNABELLE). Het blad is gezond donkergroen en de steriele bloemen zijn intens rozerood, wat eveneens een unieke eigenschap is. Vanwege de gedrongen groeiwijze is RUBY ANNABELLE ook geschikt voor toepassing in kleine(re) tuinen en openbaar groen.


KVBC-Award
De KVBC-Award in brons, zilver of goud, vervangt de "medailles", gegeven na veldkeuring. Planten worden in veldkeuringen bekroond na bewezen geschiktheid in de praktijk. Er wordt gekeurd aan de hand van scorekaarten, waardoor de gegevens steeds cijfermatig zijn onderbouwd. De scorekaarten worden gepubliceerd op www.kvbc.nl. Een uitgebreide beschrijving van alle planten die bekroond werden met de KVBC-Award wordt gepubliceerd in Dendroflora. Uiteindelijk ontstaat een breed sortiment van bewezen goede planten waarvan de producent en gebruiker weet dat deze probleemloos zijn toe te passen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER