Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Grens België- Nederland is niet meer dan een streep in het zand

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 4 mei 2019
181 sec


Patrick Damen over Varb: 'Werkt supergoed'

Boomkwekerij Damen in het Belgische Meer is een relatief kleine kwekerij, die als hoofdspecialisatie het veredelen van halfstammen heeft. Daarnaast richt het familiebedrijf zich op het stekken van sierheesters als Hortensia en Pachysandra. Hieronder een interview met directeur Patrick Damen, waar gaande het gesprek ook Damen senior bij aanschuift.

Patrick Damen
Patrick Damen

Ik weet niet hoe de gemiddelde boomkweker eruitziet, maar Patrick Damen beantwoordt hoe dan ook niet aan dat profiel. Damen is groot en sterk en met zijn kale kop lijkt hij eerder op een rechercheur van politie of een topsporter. Dat laatste klopt misschien wel meer dan gedacht. In de stekruimte van het bedrijf hangt een indrukwekkende verzameling medailles en diploma's van schaatsmarathons en triatlons, waaronder enkele Belgische en Nederlandse kampioenschappen.

Ik ben iets te vroeg op het bedrijf van Damen en krijg van een Nederlandse vriend van Damen, die een krantje zit te lezen in de stekruimte, een bak koffie aangeboden. Deze vriend vertelt alvast iets over de streek: dat de Belgisch-Nederlandse grens niet meer is dan een streep in het zand en dat er veel onderlinge relaties zijn tussen beide gebieden, zowel familiair als zakelijk.

Ook voor Damen blijkt dat te kloppen. Damen senior is van origine Nederlander en is na wat omzwervingen in 1975 op de huidige locatie in Meer-Hoogstraten geland. Het lijkt dus meer geluk dan wijsheid dat het bedrijf van Damen Belgisch is.

Meestal ontvangt een boomkweker je in zijn stekruimte of in een slecht getimmerd kantoortje achter diezelfde stekruimte. Damen ontvangt mij in zijn chique kantoor in het woonhuis, dat direct aan de kas van zijn 3,5 hectare grote bedrijf ligt. Het bedrijf van Damen zit al jaren op die omvang en de ambitie om snel groter te worden is er niet. Dat is ook nier nodig. Als buitenstander denk je al snel dat de grond in België veel goedkoper is dan bijvoorbeeld in Zundert. Dat blijkt tegen te vallen. Vooral de nog steeds groeiende aardbeienteelt is daar de schuld van. Aardbeienbedrijven worden steeds groter; dat zorgt voor een opdrijvend effect op de prijs van landbouwgrond, die vaak makkelijk boven de 15 euro per vierkante meter zit.

Vlnr Jose, Frans, Sandy en Patrick Damen
Vlnr Jose, Frans, Sandy en Patrick Damen

Online

De belangrijkste aanleiding voor het interview met Damen is zijn ervaring met online verkoop, specifiek met Varb. Damen heeft een nette website, maar voor de online verkoop lijkt die niet van belang. In essentie draait zijn aanwezigheid op het internet vooral om Varb. Damens mening over Varb is samen te vatten in één zinnetje: 'Werkt supergoed.' Damen is vanaf het begin een echte fan van Varb. Als hij zich oriënteert op iets in de markt, wordt algauw de keuze gemaakt om 'efkes op Varb' te kijken.


Toch ziet Damen ook de keerzijde van de verdergaande digitalisering. Als boomkweker kom je op een eiland te zitten en heb je minder contact met collega-kwekers en afnemers. Gelukkig is daar nog steeds Grootgroenplus, het enige moment in het jaar dat kwekers uit het Zundertse elkaar live kunnen ontmoeten.

Schaarste

Over de trend in de markt is Damen al even bondig. Het afgelopen seizoen was prima; Damen is totaal uitverkocht. 'Ik had een vriend aan de lijn die vroeg of ik hem kon adviseren wat hij in zijn tuin moest aanplanten. Mijn advies was niks te doen en te wachten tot het volgende seizoen, omdat alles uitverkocht is.'
Damen zit zelf natuurlijk vooral in de productie van halffabricaten. Daar is de situatie niet veel anders. Het mooiste voorbeeld dat Damen mij geeft over de gekte die heerst op de markt, is dat hij van een klant een mail krijgt met aantallen waarbij hij zelf het sortiment mag invullen.


Tekst loopt verder onder de afbeelding

<i> Acer x conspicuum</i> 'Red Flamingo'
Acer x conspicuum 'Red Flamingo'
Als ik later met Damen door de kas wandel, snap ik beter wat hij bedoelt. Daar staan alweer de halfstammen voor het komende jaar, sommige nog maar een paar weken veredeld. Damen heeft een breed sortiment veredelingen op stam, variërend van Acer x conspicuum 'Red Flamingo' tot sierkersen en sierperen. De meeste aantallen zijn relatief klein. Damen kiest er duidelijk niet voor om op één paard te wedden. Het veredelen is vooral een taak van de familie zelf. Patrick Damen doet dat met zijn vrouw Sandy Damen, met wie hij de zaak runt, maar de oprichter van het bedrijf, Frans, en zijn vrouw José Damen zijn nooit ver weg. Dit viertal is primair actief met het echte veredelingswerk. De vier Roemeens medewerkers die in vaste dienst zijn, doen het werk eromheen.

Met stekpluggen kunnen de stekjes zonder beschadiging uit de stektrays verwijderd worden

Met stekpluggen kunnen de stekjes zonder beschadiging uit de stektrays verwijderd worden.
Met stekpluggen kunnen de stekjes zonder beschadiging uit de stektrays verwijderd worden.

Stekken

Het volgende onderdeel is de stekkas. Naast de productie is dit het tweede belangrijke onderdeel van het bedrijf. Als ik in de stekkas kom, staat er een grote partij Pachysandra te groeien, maar vader Frans Damen legt mij uit dat vooral Hortensia belangrijk is. Boomkwekerij Damen is onderdeel van een Belgisch kwekerscollectief dat de rechten van een aantal succesvolle hortensia's in bezit heeft. Een bekend voorbeeld daarvan is de pluimhortensia Pinky Winky, een roze bloeiende hortensia, die met zijn bijzondere naam een echt succesnummer is. In het kwekerscollectief is afgesproken dat het stekken van de eigen soorten binnen het collectief blijft.


Damen stekt alles in stekpluggen. Volgens Damen senior is het grote voordeel daarvan dat de planten geen shock krijgen na het verplanten, omdat de bewortelde stekken heel makkelijk en zonder schade aan de wortel uit de stektray verwijderd kunnen worden. Patrick Damen doet het even voor met een stek die twee geleden gestoken is, en inderdaad: het stekje is makkelijk te verwijderen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER