Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Noblesse oblige

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 16 mei 2019
87 sec


Veel boomkwekers hebben misschien wel een ongeëvenaard en historisch goed seizoen achter de rug. Ik heb gisteren een interviewrondje gedaan waarbij ik op één dag vier verschillende kwekers heb bezocht en het beeld was opvallend uniform: breed glunderende boomkwekers die zich laten fotograferen op een zo goed als leeg containerveld, terwijl het leverseizoen voor deze heren eigenlijk nog maar amper is afgelopen.


Een mooi seizoen is prima, maar het bijzondere is dat iedereen verwacht én voorspelt dat die hausse nog wel even door zal zetten. Laten we het hopen. Het vak van boomkweker gaat misschien niet primair om geld verdienen, maar werken zonder geld te verdienen is maar heel even leuk. Toch zijn er nog steeds de nodige problemen en uitdagingen. Of misschien zijn die uitdagingen juist wel de redding van de boomkwekerij. Het belangrijkste probleem is het schreeuwende tekort aan goed personeel. Dat is een probleem, maar daardoor zijn kwekers wel terughoudend met het opschalen van hun productie. Het zorgt dus hopelijk voor een rem op een dreigende nieuwe overproductie.

Door het schreeuwende tekort aan personeel zijn kwekers terughoudend met het opschalen van hun productie. Hopelijk is dat een rem op een dreigende nieuwe overproductie

Een boomkweker vertelt in deze uitgave dat hij het personeelsprobleem probeert te tackelen door de inzet van flexibele medewerkers: stekmoeders. Er is nog een heel arbeidspotentieel van mensen die misschien niet de traditionele acht uur per dag aan het werk willen, maar wel op tijden die hen beter uitkomen.

Vroeger moesten boomkwekerijproducten alles een beetje opfleuren en aankleden, maar in de toekomst zal groen steeds belangrijker worden. Dat vereist een andere rol voor kwekers

De tweede uitdaging voor boomkwekers heeft alles te maken met het congres dat wij op 27 juni organiseren in het Opheusdense: Climatetrees. Het hele klimaatverhaal is natuurlijk een fantastische kans voor kwekers. Ons klimaat verandert en zo'n beetje iedereen wijst naar groen als middel om die klimaatverandering te bestrijden. Het klinkt misschien gek, maar kwekers lijken slecht met die populariteit te kunnen omgaan. Vroeger werden boomkwekerijproducten alleen aangekocht om alles een beetje op te fleuren en aan te kleden, maar in de toekomst zal groen steeds belangrijker worden. Dat vereist een andere rol voor kwekers, een rol waarin je weet wat jouw bomen en struiken werkelijk bijdragen aan de bebouwde omgeving: #lnoblesse oblige. Dat betekent ook dat je actief in conclaaf moet met jouw afnemers en hen vraagt wat ze van jou verwachten, maar ook hoe jouw producten het in de stad doen. Dat gebeurt eigenlijk nog niet. Als we dat met zijn allen voor elkaar krijgen en vooral meer communicatie in de keten organiseren, kan die hausse nog jaren doorzetten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER