Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Betuwse kwekers hebben de bomen, maar ook de kennis over toepassen en sortiment

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 10 mei 2019
70 sec


Logisch dat Opheusden een lijst op de markt brengt met bomen die het fantastisch doen in de stad

Gerard van de Bijl is voorzitter van de werkgroep promotie en handel van TCO. Ik interview hem samen met Bjorn Kohlmann, vaktechnisch adviseur van diezelfde werkgroep, over de redenen om het initiatief Climate Trees te omarmen.


'Dit gebied is uniek', zo opent Gerard van de Bijl het gesprek. 'Dat beseffen we als kweker nog niet voldoende. We moeten het unieke van het gebied nog veel meer uitdragen.' Bjorn Kohlmann: 'Daarom is de introductie van een eigen lijst met klimaatbomen een goed initiatief. Dit gebied is zo dominant aanwezig in de Europese laanboomsector, dat het logisch is dat de kwekers een eigen lijst op de markt brengen met bomen die het fantastisch doen in de stad.'

Geen vereniging waar iedereen even hard loopt

De bedoeling van deze lijst is afnemers, architecten, beheerders en aannemers te helpen bij de keuze van de juiste boom. Beide heren erkennen dat dit voor Opheusden even wennen is. De kwekers in het gebied keken altijd vooral technisch naar het sortiment, met daarbij de simpele argumentatie: 'Wij kweken wat de klant vraagt.' Een logische stellingname en ook een aanpak die het gebied geen windeieren heeft gelegd. Maar de markt is veranderd en ook Opheusden is keihard meegegaan in die veranderingen. Werd Opheusden vroeger vooral gezien als toeleverancier voor andere kwekers, die positie is het gebied allang ontgroeid. Natuurlijk, er zijn nog steeds dat soort bedrijven, en die moeten volgens beide heren vooral ook blijven bestaan. Maar er zijn inmiddels ook tal van bedrijven die een kant-en-klaar eindproduct leveren, dat zo kan worden aangeplant in de stad. Daar past dan volgens Van de Bijl en Kohlmann ook bij dat je de klanten beter helpt bij de selectie van de juiste soorten. Vandaar een lijst met climate trees, die hopelijk ook via een app ontsloten kan worden.


Het doel van het congres is natuurlijk breder dan alleen de productie van een lijst. De doelstelling is: profileer het gebied behalve als een productiegebied ook als kennisgebied. Er komen niet alleen bomen uit Opheusden, maar ook kennis op het gebied van sortiment.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER