Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwighedenkeuring tijdens Garden Trials and Trade

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ronald Houtman namens KVBC, donderdag 16 mei 2019
91 sec


'Ook presentatie speelt een rol'

Als mede-initiatiefnemer van Garden Trials and Trade zal de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) ook tijdens de tweede editie nieuwigheden keuren. De keuringscommissie heeft bijzonder veel ervaring als het gaat om het keuren van boomkwekerijgewassen op beurzen. 'Tijdens Garden Trials and Trade draait alles om innovatie en nieuwigheden, dus is de KVBC een logische partner om deze introducties op waarde te schatten', stelt de organisatie.


Bij het keuren worden beoordelingsformulieren gebruikt die speciaal zijn ontwikkeld voor deze keuringen. Er wordt naar verschillende criteria gekeken en er worden 0 tot 10 punten gegeven. Afhankelijk van het totaal aantal punten wordt er al dan niet een medaille toegekend: brons, zilver of goud. De nieuwigheid met het hoogste puntenaantal is de beste nieuwigheid van Garden Trials and Trade.

Criteria bij keuring

Criteria waarop wordt gelet bij de keuring zijn: sierwaarde/algemene indruk, innovatiewaarde, presentatie en toepasbaarheid in de praktijk. Bij sierwaarde/algemene indruk wordt gekeken naar de eigenschappen van de plant: zijn de bladeren/bloemen/vruchten aantrekkelijk; is de plant stevig; is de plantvorm goed en regelmatig et cetera. De innovatiewaarde is het belangrijkste criterium; deze score telt dan ook dubbel. Bij het introduceren van de nieuwe cultivar is het van belang dat deze zoveel mogelijk afwijkt van al bestaande cultivars. Nieuwigheden die slechts in detail afwijken van bestaande cultivars, voegen in de praktijk meestal niet veel toe. Een plant die duidelijk afwijkt van alle andere cultivars binnen een groep, zal dan ook veel hoger worden gewaardeerd.


Presentatie

Hoewel het bij de keuring om de eigenschappen van de planten gaat, speelt presentatie wel degelijk een rol. Planten die met spuitresidu, in vieze potten of met mos op de grond worden gepresenteerd, scoren laag. In principe verwacht de keuringscommissie dat de planten worden getoond in een verkoopbare kwaliteit, zoals ze ook in de handel en bij tuincentra worden verkocht. De gedachte is: als de inzender geen goede plant presenteert bij deze 'wedstrijd' (wat de keuring toch een beetje is), doet hij dat ook niet met zijn eindproduct.


'Een plant die afwijkt van alle andere cultivars in een groep wordt hoger gewaardeerd'

Bekendmaking beste nieuwigheid GTT 2018 Helma van der Louw van KVBC en Ronald Laman van Breederplants
Bekendmaking beste nieuwigheid GTT 2018 Helma van der Louw van KVBC en Ronald Laman van Breederplants

Toepasbaarheid

Het laatste criterium is de toepasbaarheid. Sommige planten kunnen alleen als potplant of als bos- en haagplantsoen worden gebruikt. Andere planten zijn veelzijdiger wat betreft toepassing, bijvoorbeeld voor impulsverkoop, borders, plantenvakken en openbaar groen. Deze laatste groep planten zal hoger scoren op toepasbaarheid.


Inzicht in beoordeling

Na afloop zijn de scoreformulieren door de inzenders op te vragen bij de KVBC. Zo kunnen inzenders en veredelaars meer inzicht krijgen in de beoordeling van hun planten door vakgenoten. Ook de logo's die horen bij de diverse medailles zijn door de inzenders op te vragen. Deze kunnen worden gebruikt voor pr-doeleinden: website, labels, catalogus etc. De KVBC ondersteunt de introductie van nieuwigheden zoveel mogelijk!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER