Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘Huisvesting arbeidsmigranten gezamenlijke verantwoordelijkheid’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 25 april 2019
53 sec


Gemeenten, werkgevers en huisvesters moeten samen zoeken naar passende oplossingen voor de huisvesting van werknemers uit het buitenland. Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten in antwoord op vragen over een artikel over ondermaatse huisvesting van arbeidsmigranten.


'Door voldoende huisvesting te realiseren wanneer bedrijven zich vestigen in de gemeenten, wordt bovendien voorkomen dat er ongewenste situaties ontstaan door een tekort aan huisvesting', aldus Koolmees. Hij zei het onaanvaardbaar te vinden dat arbeidsmigranten in schuren en stallen onder slechte omstandigheden worden gehuisvest. (..) Arbeidsmigranten vormen een belangrijk onderdeel van onze economie en zij moeten dan ook goed worden gehuisvest,' aldus de minister.

Regelen op lokaal niveau
De verantwoordelijkheid voor het realiseren van voldoende huisvesting ligt op het lokale niveau, aldus Koolmees. 'Hoe de huisvesting van werknemers uit het buitenland binnen een regio het beste past qua verdeling en in welke woonvormen deze kan worden gerealiseerd, moet op regionaal en lokaal niveau worden bepaald. Daar is immers het beste zicht op de lokale woning- en arbeidsmarkt en op de wensen van de inwoners,' stelt hij.

Controle en handhaving
Bij het maken van die afspraken hoort volgens Koolmees ook 'dat gemeenten kijken naar hoe zij de controle en handhaving inrichten. Op die manier worden de partijen die zaken niet netjes geregeld hebben ook gedwongen om zich te verbeteren en kunnen ongewenste situaties worden aangepakt.'

Migrantenpark
Onlangs werd bekend dat Boomkwekerij Ebben buitenlandse werknemers wil huisvesten in een migrantenpark. Ebben heeft grote behoefte aan werknemers uit Oost-Europa. Als de werkzaamheden op de kwekerij snel toenemen, wil hij de arbeidsmigranten fatsoenlijk kunnen huisvesten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER