Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘Woonsituatie arbeidsmigranten Gelderland ondermaats’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 21 maart 2019
77 sec


De woonsituatie van veel arbeidsmigranten in de tuinbouwsector in Gelderland is beneden peil, zo blijkt uit een eerste inventarisatie van de provincie Gelderland. In sommige gevallen wonen ze zelfs in schuren en stallen.


De beroerde huisvesting geldt ook voor sectoren als de logistiek, de bouw en de zorg. Gedeputeerde Josan Meijers van de PvdA heeft de bevinding 'schrikbarend' genoemd, meldt het FD. De hele provincie moet in de loop van het jaar in kaart zijn gebracht. Gemeentebesturen krijgen 'juridische handreikingen' hoe ze met deze problematiek om kunnen gaan.

Onacceptabel
Met name in de regio's Noord-Veluwe en Rivierenland doen zich voorbeelden voor van onacceptabele huisvesting. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. Veel arbeiders registreren zich niet bij de gemeente en er is veel illegale huisvesting, zo is gebleken.

Aantrekkelijke regio
Gelderland is voor arbeidskrachten uit Oost-Europa een aantrekkelijke regio. Dat geldt met name voor de tuinbouw, logistieke sector, bouw en zorg. Het gaat naar schatting om zo'n 25.000 werknemers, van wie het grootste deel slechts tijdelijk in Nederland verblijft. Dit zou kunnen verklaren waarom velen van hen zich niet erg om de kwaliteit van de huisvesting of om integratie bekommeren, aldus Meijers. Het gaat om een diverse groep die zowel alleenstaanden als gezinnen omvat. Rond de dertig procent van deze groep vestigt zich definitief in Nederland.

Sociale effecten
Meijers benadrukt dat buitenlandse werknemers van economisch belang zijn voor de provincie. Ze onderkent de sociale effecten, omdat de huisvesting van arbeidsmigranten gevoelig ligt onder de bevolking. In dat kader benoemt ze illegale bewoning, overlast en mensonwaardige situaties. Zeker met de druk op de woningmarkt is het van belang dat de huisvesting van deze werknemers niet tot verdringing leidt op de reguliere woningmarkt.

Verantwoordelijkheid
Meijers stelt dat de verantwoordelijkheid voor een goed onderkomen in de eerste plaats bij de werkgevers, gemeenten en corporaties ligt. Daar voegt ze aan toe dat als blijkt dat het op sommige plekken niet goed is georganiseerd, de provincie de taak heeft om te kijken of de situatie zich bij andere gemeenten voordoet en te zoeken naar oplossingen.

Migrantenpark
Onlangs werd bekend dat Toon Ebben van de gelijknamige boomkwekerij buitenlandse werknemers wil huisvesten in een migrantenpark. Ebben heeft grote behoefte aan werknemers uit Oost-Europa. Als de werkzaamheden op de kwekerij snel toenemen, wil hij de arbeidsmigranten fatsoenlijk kunnen huisvesten.

Bron: FD.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER