Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Deze exposanten wil je op HortiContact niet voorbijlopen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, maandag 11 februari 2019
208 sec


HortiContact is een beurs met zo'n 500 exposanten. Door dit overweldigende aantal zie je algauw door het bos de bomen niet meer. We lichten een aantal bedrijven uit die met hun producten en innovaties op de beurs te vinden zullen zijn. Zo komt DCM Nederland met een nieuwe wateroplosbare en volledig organische meststof in gelvorm. ICL Specialty Fertilizers komt met een debuut op de beurs: waterherverdeler H2Gro. Dit product kan heel eenvoudig op de kwekerij worden toegepast of door de potgrond worden gemengd. En Agrofins komt met zogeheten Plantdoctors naar de beurs, die middels een scan ziekten en plagen in of op planten in een vroeg stadium kunnen herkennen.


Eurofins Agro is gespecialiseerd in water-, grond- en gewasonderzoek en levert een compleet pakket van monstername en innovatieve analyses en adviezen. Jan Hardeman, accountmanager bij Eurofins Agro: 'Met advies op maat kunnen bomen- en plantenkwekers ervoor zorgen dat hun gewassen exact krijgen wat ze nodig hebben. Zo zijn zij verzekerd van een optimale opbrengst en kwaliteit tegen zo laag mogelijk kosten. De glastuinbouw is voor ons een belangrijke sector. We zijn daarom op HortiContact aanwezig. Ook voor de boomkwekerij is dit een interessante beurs. Eurofins Agro kan veel betekenen voor boomtelers als het gaat om (pot)grond- en wateronderzoek.'

Grond en droogte

'Afgelopen jaar was het erg droog. Er wordt voorspeld dat komend jaar het watertekort nog niet is opgelost', stelt Hardeman. 'Er zal dus veel en vaak worden beregend in de boomkwekerij. Het is dan zowel voor containerteelt als voor teelt in de volle grond belangrijk om de eigenschappen van de grond of het substraat te kennen. De pF-curve op het verslag van ons grondonderzoek geeft dit inzicht. Deze curve is een handig hulpmiddel om de optimale watergift uit te rekenen.' Voor minerale gronden en voor substraten (potgronden) heeft Eurofins Agro specifieke pakketten beschikbaar.


Waterkwaliteit

'Veel tuinbouwbedrijven moesten in 2018 overschakelen op een andere waterbron', aldus Hardeman. 'Het is dan zaak om je te realiseren dat de kwaliteit van het water enorm kan verschillen. Slootwater kan veel zout bevatten. Een deel daarvan bestaat uit nuttige voedingselementen, zoals calcium en magnesium. Natrium en chloride zijn echter geen voedingselementen en juist de concentratie van deze twee elementen kan in droge periodes behoorlijk stijgen. Ook kan de EC - het totaal aan opgeloste elementen - van het slootwater te hoog zijn en dat is schadelijk voor het gewas. Tijdig de kwaliteit van het beregeningswater onderzoeken voorkomt onaangename verassingen. Eurofins Agro kan een dergelijk wateronderzoek uitvoeren.'

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Jan Hardeman van Eurofins Agro

Gewasgezondheid

In de stand licht Eurofins Agro ook het werk van de Plantdoctors toe en wordt meer informatie gegeven over de uitgebreide screeningsmethode voor schimmels en bacteriën, de zogenaamde DNA Multiscan. De Plantdoctors stellen de juiste diagnose bij problemen in het gewas. DNA Multiscan maakt het mogelijk om ziekten en plagen in een vroeg stadium te herkennen.


H2Gro

Voor ICL Specialty Fertilizers, producent van onder andere Osmocote Exact, is HortiContact de beurs waar het bedrijf veel kwekers mag begroeten in een open en gastvrije omgeving. Tijdens de drie beursdagen zijn de gesprekken met bezoekers erg belangrijk. Deze gesprekken worden ondersteund door de presentatie van een aantal producten van ICL, zoals Osmocote Exact, Osmocote Flower en Peters Professional. Daarnaast introduceert ICL tijdens HortiContact 2019 het nieuwe product H2Gro. Naast goede potgrond en bemesting is een goede waterhuishouding erg belangrijk voor een optimaal teeltresultaat. De nieuwe waterherverdeler H2Gro kan heel eenvoudig op de kwekerij worden toegepast of door de potgrond worden gemengd. Bezoekers van HortiContact kunnen als introductieactie een gratis een-litertestverpakking aanvragen. Onderzoek met Osmocote Exact toont aan dat de toepassing ervan in Phalaenopsis de emissie van voedingselementen sterk kan verlagen. Oók bij zoutgevoelige gewassen als Phalaenopsis, die ook nog eens bij hoge etmaaltemperaturen worden geteeld, is Osmocote Exact uitermate veilig.


Nieuwe Osmocote-doseerder

ICL Specialty Fertilizers besteedt ook aandacht aan de optimale toepassing van de hoogwaardige meststoffen. Vol trots toont ICL op HortiContact 2019 de mobiele Osmocote-doseerder, speciaal ontwikkeld voor het doseren van Osmocote Exact in verschillende praktijkomstandigheden. In 2019 kan deze doseerder ingezet worden bij professionele praktijkproeven met Osmocote Exact. ICL staat tijdens de beurs klaar om geïnteresseerde bezoekers te informeren over bovengenoemde innovaties.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


DLF Osmocote-doseerder

DCM Viscotec Blue

DCM Nederland is al vele jaren exposant op de HortiContact-beurs. Het doel van deze beursdeelname is om het contact met de bestaande relaties te onderhouden en om nieuwe geïnteresseerde relaties te ontmoeten. DCM presenteert tijdens de beurs een aantal innovaties. De belangrijkste daarvan is DCM Viscotec Blue, een nieuwe wateroplosbare en volledig organische meststof in gelvorm. De gel is toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw. Het hoge stikstofpercentage (9% N) gecombineerd met 5% kalium (K₂O) zorgt voor een snel effect op zowel groei als kleur van de planten. De goed oplosbare gelformulering bevat geen grondstoffen van dierlijke oorsprong en het ballastzoutpercentage is nihil. De wateroplosbare gel kan eenvoudig gedoseerd en toegepast worden met alle types fertigatiesystemen, zowel continu als voor bijsturing.
Deze meststof maakt het mogelijk om, naast een basisbemesting met DCM organische Minigran- meststoffen, de teelt bij te bemesten voor een langere teeltduur of voor specifieke gewasbehoeften. Inmiddels zijn er ervaringen bij gerenommeerde bedrijven in de potplantenteelt, boomkwekerij en biologische teelt.


Compacte plant

Afgelopen jaar heeft DCM proeven gedaan bij onder andere Delphy in Boskoop. De resultaten van de proeven zijn positief en veel telers zijn gestart met de eerste toepassingen. Naast de mogelijkheid om volledig organisch te bemesten (voorraad en bijbemesten) is een ander groot voordeel dat de plant compacter blijft dan bij minerale bemesting. De groei is gelijkmatiger en constanter met minder noodzakelijke remming. Dit concept gaat DCM tijdens HortiContact onder de aandacht brengen bij pot- en perkplantentelers.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Viscotec Blue

Betere nutriëntenopname

Ook de innovaties Vitact R en Vitact F zullen op de beurs gepresenteerd worden. Dit zijn twee nieuwe biostimulanten. Vitact F is samengesteld op basis van speciale bacteriestammen (Bacillus sp.), gecombineerd met specifieke complexe plantaardige koolstofketens. Het zorgt voor betere fosforopname, meer fijne haarwortels, een betere verankering en een betere kwaliteit en hogere opbrengst van vruchtgewassen en fruit door efficiëntere nutriëntenopname. Ook is het gewas is beter bestand tegen stressomstandigheden. Vitact F wordt onder andere toegepast bij de teelt van tomaat en komkommer. Ook bij de teelt van uien en aardappelen zijn hier zeer goede resultaten mee geboekt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER