Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meerwaarde organische meststoffen opnieuw bewezen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Casper Hoogervorst, maandag 17 december 2018
120 sec


Mogelijkheden met organische meststoffen in de pot- en containerteelt

Kwekers hebben tegenwoordig meer dan voldoende uitdagingen voor de toekomst als het aankomt op duurzaam telen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds meer beperkt of de middelen vallen weg. Hierdoor is het 'remmen' van gewassen met gewasbeschermingsmiddelen (groeiregulatoren) steeds moeilijker geworden. Daarnaast neemt de vraag naar duurzaam geteelde planten de laatste jaren sterk toe, zowel vanuit de markt als de maatschappij. Hoe kunnen organische meststoffen u hierbij helpen?


Hoe geeft u hier als teler een goed antwoord op? Hoe teelt u compacte, weerbare planten op een efficiënte en duurzame manier met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen?

Controlled organic release (COR)

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt en produceert DCM organisch samengestelde meststoffen en bodemverbeteraars. De afgelopen jaren is de keuze aan zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen toegenomen, waardoor DCM steeds meer mogelijkheden heeft in de pot- en containerteelten bij het samenstellen van een meststof. DCM heeft inmiddels keuze uit meer dan 40 grondstoffen om een organische meststof samen te stellen. De hoeveelheid grondstoffen die wordt gebruikt om deze meststoffen te produceren, is van essentieel belang om uitspoeling tot een minimum te beperken en de efficiëntie van de organische meststoffen te vergroten. Daarnaast zijn al deze grondstoffen voeding voor het bodemleven, waardoor ze ook bijdragen aan de weerbaarheid van de bodem en de gezondheid van de plant.
Als tegenhanger van de controlled release fertilizers (CRF) werkt DCM in de organische meststoffen met COR; dit staat voor controlled organic release. Met deze toevoeging aan de RHP-goedgekeurde organische meststoffen geeft DCM aan wat de kweker mag verwachten ten aanzien van de afgifte en werkingsduur van de meststof.
Onder ideale omstandigheden werken DCM ECO-MIX 1 MINIGRAN en DCM ECO-MIX 4 MINIGRAN 75-100 dagen en DCM ECO-Xtra 1 MINIGRAN 100-150 dagen, zie figuur 1.



Alle RHP-meststoffen van DCM zijn uitgevoerd in MINIGRAN-granulaat. Dit homogene, stofvrije microgranulaatje zorgt voor een nog betere verdeling in het substraat dan bij de oude grotere korrel. Ieder granulaat is identiek samengesteld en bevat alle grondstoffen die zijn toegepast bij de desbetreffende formule, waardoor de COR nog beter gewaarborgd is. Figuur 2 laat zien hoe het MINIGRAN-granulaat er uitvergroot uitziet.

Figuur 2: MINIGRAN-granulaat uitvergroot

Compact kweken

Bij steeds meer kwekers maakt DCM deel uit van de basisbemesting in het substraat. Ook in de dagelijkse praktijk wordt hard aan de weg getimmerd en samen met kwekers ervaring opgedaan in steeds meer teelten.


DCM doet veel proeven bij onafhankelijke instanties, om de meerwaarde van de meststoffen te laten beoordelen en voor iedere kweker zichtbaar te maken. Ook dit jaar is op de proeflocatie in Boskoop door Delphy Boomteelt in het gewas Hydrangea paniculata 'Limelight' een officiële proef uitgevoerd, met als doel een compacter gewas te kweken zonder het gebruik van groeiregulatoren.
In deze proef is gekozen voor drie verschillende DCM-strategieën, naast één referentie met een CRF die veel word toegepast in de praktijk. De drie verschillende DCM-objecten hadden alle drie hetzelfde basisrecept in het substraat, namelijk een basis van DCM ECO-Xtra 1, DCM ECO-MIX 4, DCM MICRO-MIX en DCM VIVISOL, allemaal als MINIGRAN-granulaat voor een goede verdeling door het substraat.


Voor de bijbemesting zijn drie verschillende strategieën toegepast: één object is vloeibaar mineraal bijbemest en twee objecten organisch, waarvan één met de vloeibare organische meststof DCM VISCOTEC BLUE en één op de pot met DCM ECO-MIX 2 MINIGRAN. DCM VISCOTEC BLUE is een nieuwe, volledig wateroplosbare meststof in gelformulering op plantaardige basis. DCM VISCOTEC BLUE heeft een lage EC, bezinkt of verstopt niet en is bovendien geurloos.


Hydrangea paniculata. Dankzij een andere bemestingsstrategie met onder andere DCM VISCOTEC BLUE (rechterafbeelding), is duidelijk dat er een compactere groei te realiseren is zonder de toepassing van remmende gewasbeschermingsmiddelen en mét behoud van kwaliteit!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER