Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Floriade miljoenenstrop voor Almere?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 7 november 2018
54 sec


Het Financieele Dagblad bericht deze morgen dat de organisatie voor de Floriade in 2022 dreigt uit te draaien op een miljoenenstrop voor de gemeente Almere. De kosten van de wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen volgens het college oplopen tot 28 miljoen, een bedrag vele malen hoger dan de 10 miljoen euro die is begroot. Een raadscommissie schat zelfs dat de kosten kunnen oplopen tot 35 miljoen.

Floriade Venlo 2012
Floriade Venlo 2012

Ambitieuze opzet

De budget overschrijdingen hangen samen met de gekozen ambitieuze opzet. Almere kiest voor haar Floriade voor een wereldtuinbouwtentoonstelling, gecombineerd met een bouwexpo. Onderdeel hiervan is de aanleg van een groene stadswijk met 600 woningen en 60 waterwoningen. De bouwexpo zorgt volgens het FB voornamelijk voor het gat in de begroting.


Raadscommissie

De Raadscommissie, welke bestaat uit diverse raadsleden die de Floriade namens de raad op de voet volgt; Volggroep Floriade. Deze commissie is van mening dat de budgetoverschrijdingen vele malen hoger liggen dan 28 miljoen. Ze zijn van mening dat de gemeente diverse kostenposten die direct samenhangen met de Floriade ergens anders parkeert.


Maatschappelijk rendement

Remko Schnieders, gemeentelijk programmadirecteur van het evenement meldt aan het FB dat een precies antwoord over de budgetoverschrijdingen van de Floriade niet voor handen is. Maar dat het verdienpotentieel vele malen groter is, ook in maatschappelijk rendement.


Edities

Eerdere edities van de Floriade ontvingen ook altijd veel commentaar op hun uitgavepatroon. Niet geheel onterecht, alle drie eerdere Floriade evenementen hebben uiteindelijk tot verliezen geleid. In 1992 bleef de gemeente Zoetermeer met een verlies van 5 miljoen euro zitten. In 2002 bleef de gemeente Haarlemmermeer met een tekort van 6,3 miljoen euro over. En de Floriade Venlo van 2012 met 5,45 miljoen.


Bron: FD.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER